![]() |
Tweet |
Artan hayat pahalılığı ve enflasyon hayatın her alanında etkisini hissettirmeye devam ediyor. ‘İğneden ipliğe zam yağmuru’ sürerken en son eylül ayında doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlar, yaklaşan kış öncesinde tüm vatandaşları kara kara düşündürüyor. Evdeki hesabı bir türlü faturalara uyduramayan vatandaş, devlet desteklerine yönelirken, destekler beklentiyi karşılayamadı.
Türk-İş son açıkladığı verilere göre eylülde açlık sınırı 7 bin 245,18 TL’ye, yoksulluk sınırı 23 bin 599 TL'ye yükseldi. Mutfak enflasyonu aylık yüzde 5,15 yıllık 130,01 arttı. Hal böyleyken vatandaşlar, ısınma ve barınma ihtiyaçlarını devletin verdiği yardımlarla bir nebze de olsa azaltabilmenin peşine düştü. Vatandaşlar kabarık faturalara çareyi sosyal yardımlarda arıyor. Hükümet doğalgaz, elektrik ve maddi desteklerle vatandaşın cebini rahatlatmayı öngören çalışmayı başlattı. Ancak evdeki hesap yine çarşıya uymadı. Son zamanlarda internette yapılan arama verilerine bakıldığında vatandaşların “Sosyal yardıma nasıl ulaşabilirim?”, “Doğalgaz faturası desteği” gibi başlıkları, arama motorlarında arattığı görülüyor.
Kış ayları yaklaştı, elektrik ve doğalgaz zamları da gündemdeki yerini almaya başladı. 1 Eylül 2022 tarihinde elektrik ve doğalgaz kullanım ücretlerine yapılan zam ile beraber evlerde ve işyerlerinde fatura krizi yaşanıyor. Yaşanan hayat pahalılığıyla mücadele eden ve nereden tasarruf edeceğini şaşırır duruma gelen dar gelirli vatandaş, şimdilerde faturaları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı.
1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaza yapılan zam hem vatandaşın hem de esnafın belini büktü. Zaten kabarık gelen faturalar son zamla birlikte vatandaşın cebini zorlamaya başladı. 2 kişilik bir ailenin yaşadığı eve gelen elektrik faturası 250 TL’yi geçerken üretim yapan işletmelere gelen elektrik faturaları ise esnafın belini büktü.
9 AYDA YÜZDE 174 ZAM!
Yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanan Kademeli Sistem ile birlikte elektrik kullanım ücretlerine yüzde 50 ila yüzde 120 arasında zam yapıldı. Zam ile birlikte ikiye katlanan faturalar, esnafın belini bükerken esnafa yönelik kademe de artırılmıştı. Kademenin artırılması esnafın sorunlarına çözüm olmazken Haziran ayında gelen yüzde 25’lik zam ve 1 Eylül tarihinde gelen yüzde 30’luk zam ile birlikte 9 aylık dönemde elektrik faturalarına gelen zam oranı yüzde 174 oldu.
FATURALAR, KİRALARLA YARIŞIYOR
Son zam ile birlikte elektrik faturaları kabaran esnaf ne yapacağını bilemez oldu. Ekonomik sıkıntıların her geçen gün arttığı kentte, bir markete gelen elektrik faturası 4 bin, eczaneye gelen elektrik faturası 3 bin TL’nin üzerine çıktı. Kabaran faturalara bir de artan maliyetler eklenince vatandaş adeta isyan etti. Kış aylarının yaklaşması ve havaların soğumuş olmasını bahane eden bazı esnaflar ise tasarruf yoluna gitti. Soğuk içecek dolaplarının fişlerini şimdiden çekmeye başlayan esnaflar, artan hayat pahalılığına karşı dayanmaya çalışıyor.