![]() |
Tweet |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2020’ye ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de geçen yıl 101 bin 318 şirket, 1476 kooperatif ve 31 bin 36 adet de gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Kapanan şirket sayısı yüzde 16.44 artışla 15 bin 366 oldu. 2020 yılında kurulan şirket sayısı, 2019 yılının aynı dönemine göre %20,47 oranında arttı. Türkiye’ye paralel olarak Van’da da açılan ve kapanan şirket sayılarında bir önceki yıla göre artış oldu.
Van’da 475 şirket,7 koparatif,282 gerçek kişi ticaret şirket kuruldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) 2020 verilerine göre, Van’da 2020 yılında 475 şirket,7 koparatif,282 gerçek kişi ticaret şirket kuruldu. Kapanan şirket sayısı ise,62 şirket,7 kooperatif ve 128 gerçek ticaret şirketi olarak açıklandı. Van’da en çok Temmuz ayında şirket kurulurken, en çok şirket Aralık ayında kapandı. En çok şirket kurulumu, İkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticareti ve Oteller ve benzer konaklama yerleri üzerine kuruldu.
AÇILAN KAPANAN ŞİRKET SAYISINDAKİ ARTIŞ DİNAMİK PAZARA MI İŞARET EDİYOR?
TOBB Raporuna göre Aralık 2020’de kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8, kapanan şirket sayısı da yüzde 43.57 arttı. Açılan-Kapanan Firma istatistikleri bir yönüyle dinamik pazara işaret ettiğini vurgulayan uzmanlara göre salgın döneminde firma kuruluş sayısındaki artış dikkat çekici.Uzmanlar küresel kriz karşısında Türkiye’nin gösterdiği direncin en önemli etkeni olarak, ülkemizin küresel ve yerel tecrübelerin iş süreçlerinde değerlendirilmesinin önemine işret ediyor. Bu nedenle ekonomiye yük haline gelmiş firmaların koronavirüs etkisindeki zararlardan korunmaya alınması pandemi sonrası kurumlarının devamı açısından önemli olmakla birlikte; diğer yandan verimsiz çalışan işletmelerin ekonomiye yük olmasının da içerip-içermediği tartışma konusu oluyor.Buna göre verimsiz işletmelerin ekonomiyi aşağıya çekeceğini ifade eden uzmanlar, Türkiye’ nin kriz yönetimini bilen, özellikle orta—üst yönetici deneyimlerinin önemli bir kazanım olduğunu ifade ediyor.