![]() |
Tweet |
Sayıştay Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 2019 yılına ait hazırladığı raporda, Sürekli Eğitim Merkezi’nin sürdürdüğü eğitim ile alakalı bazı usulsüzlükler tespit etti. Sayıştay raporuna göre, üniversite Milli Eğitim Bakanlığı’nda sertifikası olmayan bir firmadan hizmet alımı yapmış ve alımın ihale ile değil doğrudan alımla yapıldığını tespit etti.
Ayrıca, Yönetim Kurulu’nca belirlenmesi gereken eğitim hizmeti bedelinin firmalar tarafından belirlenerek merkez adına tahsil edildiğini tespit etti.
Sürekli Eğitim Merkezi’nin sürdürdüğü eğitim faaliyetlerinin incelenmesi neticesinde; Merkez ile çeşitli firmalar arasında imzalanan protokollerle firmalardan bir ihale usulüne tabi olmaksızın eğitim hizmeti alındığı ve Merkez Yönetim Kurulu’nca belirlenmesi gereken eğitim hizmeti bedelinin firmalar tarafından belirlenerek merkez adına tahsil edildiği tespit etti. Ancak, Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “İhale İşlemleri” başlıklı 28’inci maddesinde;“(1) Mal ve hizmet alımı ile yapım işleri, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşme Kanunu, satış işleri ise,8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak 15/06/1984 tarihli ve 84/8213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.”
Denilerek mal ve hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, Üniversitenin Sermaye İşletmelerinin “Fiyat tespiti” başlıklı 5’inci maddesine de uymadığını tespit etti.
FİYATLANDIRMA USULE GÖRE YAPILMADI
Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik’in Sayıştay raporunda Döner Sermaye İşletmelerinin “Fiyat tespiti” başlıklı 5’inci maddesine uymadığı tespit edilmiş. 5’inci madde de “Bu işletmelerde üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının tespitinde piyasa fiyatları göz önünde tutulur. Ancak sosyal içerikli hizmetlerin fiyatlandırılmasında, piyasa fiyatları yanında özellikle kamu yararı dikkate alınır. Mal ve hizmetlerin fiyatları üniversite yönetim kurulunca tespit edilir. Fiyat tespitinde diğer üniversitelerde uygulanan fiyatlar ile üretim ve hizmetin niteliği ve çevre şartları da göz önünde tutularak gerekli koordinasyon Yükseköğretim Kurulu tarafından sağlanır.”Denilerek fiyat tespitinin Üniversite Yönetim Kurulunca yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır Dolayısıyla eğitim bedelinin tespitinde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sertifikalı eğitime aracı olan firmaların değil eğitim hizmetini veren Sürekli Eğitim Merkezinin tek belirleyici olması gerektiği şüphesizdir’’denildi.
SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİNİN EĞİTİM HİZMET ALIMI YAPTIĞI FİRMALARIN VEYA KİŞİLERİN BAKANLIK TARAFINDAN YETKİLENDİRİLMEMİŞ OLMASI GEREKİYOR.
Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmeyen firmalardan alınan uzlaştırmacı eğitim kursu da raporda yer aldı. Sayıştay üniversiteyi şöyle uyardı: “Bu durum mevzuat açısından uygun olmadığı gibi, eğitime katılıp sertifika alan katılımcılara verilen belgelerin de geçerliliğinin sorgulanmasına yol açacak mahiyette olduğu değerlendirilmiştir.”