Siyaset

Annesi Kürt babası Türk!

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954'te Mahabad kentinde doğdu. Annesi Kürt babası ise bir Azerbaycan Türk'ü.

Abone Ol

Eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Azerbaycan ziyareti dönüşünde geçirdiği helikopter kazasının ardından İran'da yapılan seçimleri yüzde 53,7 oyla kazanan eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan oldu.

2013 ve 2021'de girdiği seçimlerden yenilgi ile ayrılan Pezeşkiyan, İran'ın 9. Cumhurbaşkanı olurken, Seçim kampanyası sırasındaki konuşmalarının bazılarını Kürtçe ve Türkçe yapması sonucu kim olduğu sorusu bir çok kişi tarafından merak konusu oldu. 

Mesud Pezeşkiyan kimdir?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954 tarihinde İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinin Mahabad kentinde dünyaya geldi. Pezeşkiyan'ın babası bir Azerbaycan Türkü, Annesi ise İranlı bir Kürttü.

İlk ve orta öğrenimini Urmiye'de gıda endüstrisi alanında tamamladıktan sonra 1973 yılında zorunlu askerlik görevini yapmak üzere orduya alındı. Askerliğini İran'ın doğusundaki Belucistan'ın Zabul şehrinde yaptı. Askerliği sırasında tıp bilimlerine ilgi duymaya başlayan Pezeşkiyan, askerliğin ardından Batı Azerbaycan'a geri dönerek tıp fakültesinde okumaya başladı. İlerleyen yıllarda Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi ve ardından İran Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde eğitim gördü ve kalp cerrahı oldu.

İran Devrimi döneminde ünivetsite öğrencisi olan Pezeşkiyan, devrim yanlısı düşünceleriyle tanındı ve öne çıktı.

İran-Irak Savaşı'nda da cephede yer aldı

Pezeşkiyan, 1980-1988 yılları İran-Irak Savaşı'nda da cephe hattında doktorluk yaptı ve fiilen savaşa da katıldı.

Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesinden 1993 yılında kalp cerrahisi uzmanlığını alan Pezeşkiyan, 1994-1999 yıllarında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

Eşini ve oğlunu trafik kazasında kaybetti

Pezeşkiyan, 1994 yılında eşi Fatma Mecidi ve bir oğlunu trafik kazasında kaybetti, geriye kalan iki oğlunu ve bir kızını tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi.

Pezeşkiyan'ın siyasi hayatı, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atanmasıyla başladı. Daha sonra Hatemi döneminde 2001'de Sağlık Bakanı olarak atandı, 2005'e kadar bu görevde kaldı.