Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Van İl Müdürlüğü ekipleri, Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’ne ait deşarj noktasında denetim yaparak ceza kesmişti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nin Van Gölü’ne kaçak deşarj yaptığı gerekçesiyle 1 milyon 161 bin 568 TL idari ceza uyguladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Van İl Müdürlüğü ekipleri, Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’ne ait deşarj noktasında denetim yaptı. İncelemelerde Van Gölü’ne kaçak deşarj yapıldığı tespit edildi. Görüntülerin kaydedilmesinin ardından ilgili Çevre Kanunu'na istinaden Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne 1 milyon 161 bin 568 TL idari ceza uygulandı. Uygulanan cezai işlemin ardından Büyükşehir Belediyesi olaya açıklık getirdi. Daha önceden böyle sorun yaşadığını ve destek ve yardım talebi oluşturduklarını kaydeden Belediye yetkilileri ilgili kurum ve bakanlıkların bu talebe cevapsız kaldığını kaydetti.
VAN GÖLÜ'NE KAÇAK DEŞARJ TEPKİ ÇEKTİ: VASKİ’DEN CEZAYA İTİRAZ
Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (VASKİ) ait Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde kaçak deşarj tespit edildiği ve bu nedenle VASKİ'ye 1 milyon 161 bin 568 TL idari para cezası kesildiği duyuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 11 Ekim 2024 tarihli açıklamasına göre, tesisin Van Gölü’ne kaçak atık su deşarj ettiği saptandı. Bu gelişme kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
VASKİ: "SORUN YETERSİZ KAPASİTEDEN KAYNAKLANIYOR"
VASKİ’den yapılan açıklamada, 2021 yılında faaliyete geçen tesisin kapasite sorunları nedeniyle bu durumun yaşandığı belirtildi. Tesisin günlük maksimum debisinin 192.912 metreküp, ortalama debisinin ise 111.000 metreküp olduğu ve mevcut koşullarda bu kapasitenin aşıldığı vurgulandı. Eylül ayında tesise günlük 150.052 metreküp atık su geldiği, bunun ise tesise gelen atık suların bir kısmının doğrudan Van Gölü’ne deşarj edilmesine yol açtığı ifade edildi.
VASKİ yetkilileri, tesisin eksik kapasitesinin, koku ünitesi ve çamur kurutma ünitesi gibi yapılmayan bölümlerle ilgili sorunların proje aşamasından bu yana mevcut olduğunu belirterek, 19 Ağustos 2024 tarihinde Bakanlığa resmi yazı ile durumu bildirdiklerini söyledi. Buna rağmen bu süreçte alınan önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle kaçak deşarjların devam ettiği açıklandı.
VASKİ'DEN ALTERNATİF ÇÖZÜM TALEBİ
VASKİ, Edremit İlçesi Eminpaşa Mahallesi’nde yeni bir arıtma tesisi kurulması için de Bakanlık ve İller Bankası ile temas kurulduğunu bildirdi. Hızla artan nüfus, Van Organize Sanayi Bölgesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden gelen atık suların mevcut kapasiteyi zorladığını ifade eden yetkililer, çözüm için alternatif arıtma tesisi yapımına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
CEZAYA TEPKİ: "KAPASİTE SORUNU BİLİNİYORDU"
VASKİ’nin açıklamasında, tesisin kapasite yetersizliği ve kaçak deşarjın yıllardır bilindiği ifade edilerek, bu durumun göz ardı edilmesi eleştirildi. Özellikle, 7 Ekim 2024 tarihinde görevden ayrılan Van Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü’nün son gününde bu cezayı kesmesi "manidar" olarak nitelendirildi ve "Bu düpedüz bir kumpas" ifadesi kullanıldı.
VAN GÖLÜ İÇİN TEHLİKE BÜYÜK
VASKİ, Van Gölü'nün çevresel dengesini bozacak bu tür kaçak deşarjların önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, Van halkı ve gelecek nesiller için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti. Van Büyükşehir Belediyesi, atık su sorununu çözmek ve Van Gölü’nü korumak için çalışmalarına devam edeceğini kamuoyuna duyurdu.