Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan gayri safi milli gelir ve yoksulluk oranı istatistiklerine göre Van 81 ilin sonunda yer alıyor. İstihdam kapılarının açılmadığı ve işsizliğin her geçen gün arttığı Van’da vatandaşlar aile geçindirmek için batı yolunu seçmek zorunda kalıyor bu göç yolculuğunda ise ölüm haberleri geliyor. Van’da istihdam alanlarının açılması ve gerekli yatırımların yapılması için Milletvekillerine çağrıda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Milletvekillerinden 2025 yılı faaliyetlerini, hayata geçirilecek proje ve yatırım çalışmalarını kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.
SAADET PARTİSİ’NDEN VAN’A ÇAĞRI: “ŞEHRİ SAHİPSİZ BIRAKMAYIN”
Van’ın ekonomik sorunlarına dikkat çeken İlhan, “Bugünkü basın toplantımızda, 2025 yılına girerken Van’ın durumuna ve çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıl, milletvekillerine 2024’te yaptıkları hizmetleri sorduk, ancak herhangi bir yanıt alamadık. Özellikle iktidar milletvekillerinden kentte yürütülen projelerle ilgili bilgi bekledik. Ne yazık ki elle tutulur bir hizmet olmadığı için bu sorulara cevap veremediklerini görüyoruz. Van, TÜİK tarafından Türkiye’nin en yoksul ili olarak tescillendi. Bu durum, yöneticiler için büyük bir ayıptır” dedi.
“VAN’IN YOKSULLUK TABLOSU”
Kentte ki işsizliğe dikkat çeken İlhan, “Van, Türkiye’nin İran ile en uzun sınırına, dünyanın en büyük sodalı gölüne ve 7000 yıllık bir tarihe sahip bir şehir. Ancak bugün halkının yüzde 60’ı yoksul. İnsanlar, geçimlerini sağlamak için sosyal yardımlara başvurmak zorunda kalıyor. Kış aylarında bir torba kömür bulamayan, evinde yalnızca bir odayı ısıtabilecek kadar doğalgaz kullanabilen ailelerin durumu içler acısı. Geçim sıkıntısı nedeniyle insanlar Batı illerine göç ediyor. Gencecik insanlar, inşaatlarda çalışırken iş kazaları sonucu hayatlarını kaybediyor. Şehirde her gün üç aile boşanıyor ve boşanmaların yüzde 90’ı geçim sıkıntısından kaynaklanıyor” diye konuştu.
ET VE SÜT KURUMU ELEŞTİRİSİ
Vanlı gençlerin ucuz ete değil refah seviyede hayatlarını idame ettirecek maaşa ihtiyaçları olduğun söyleyen İlhan, “Geçtiğimiz günlerde bir milletvekili, Et ve Süt Kurumu’nun mağaza sayısının ikiye çıkarılacağını açıkladı. Bu olumlu bir adım gibi görünebilir, ancak bu sorunların çözümü değil. Halkın et ve kıyma alabilmek için sabah ezanında kuyruğa girmesi, bir mağazadan diğerine taşınması kabul edilemez. Asıl mesele, insanların kurbandan kurbana sofralarına et koyabilmesi. Van’ın çevre yolu, 15 yıldır bitirilemedi. 2025’te bu yol tamamlanacak mı? Van ve İran arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulacak mı? Şehirde istihdamı artıracak projeler hayata geçirilecek mi? Bu soruların cevabını bekliyoruz. Biz, Saadet Partisi olarak yapılan her olumlu işi tebrik etmeye hazırız. Ancak bugüne kadar bu şehirde kayda değer bir hizmet göremedik. Şimdiye kadar sadece kongreler ve seçimler için Van’a gelen yöneticiler, artık şehri gerçekten görmeli ve kalıcı eserler bırakmalıdır” şeklinde konuştu.