Gündem

Bayram tatili kirliliği: Piknik alanları çöplere gark oldu!

Abone Ol

Bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar, piknik yapmak ve doğanın güzelliklerinden faydalanmak için piknik alanlarına akın etti. Ancak, doğayla iç içe olma sevinci, birçok vatandaşın çevreye olan duyarsızlığıyla gölgeleniyor. Piknikçiler, çöplerini doğaya saçarak ve çevreyi kirleterek bu güzelim alanları adeta çöplüklere dönüştürüyor.

Van genelinde zaten ciddi bir çöp sorunu yaşanırken, piknik alanlarındaki kirlilik durumu ise durumu daha da vahim hale getiriyor. Plastik şişeler, poşetler, yiyecek artıkları ve diğer çöpler, doğal güzelliklerin üstünü örtüyor. Hem görsel kirlilik oluşturan bu çöp yığınları, hem de doğanın ekosistemine ciddi zararlar veriyor.
Yetkililer, bu duruma bir son vermek için vatandaşlara çağrıda bulunuyor. Çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve çevre temizliği konusunda daha fazla duyarlılık gösterilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtiyor.

“KENTİN EN BÜYÜK SORUNU ÇÖP SORUNUDUR”

Bu konuda gazetemize değerlendirmelerde bulunan Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, kirlilik ciddi bir çevre sorunu olduğu bu sorunun ise Van’ın en önemli konuları içerisinde yer aldığını aktardı. Kalçık,

“Bu ilin çok ciddi boyuta varan çevre sorunu var. Söz konusu çevre oldu mu herkes bu sorundan yakınıyor. Çevre sorunu insanın beyninde, bedeninde, evinde başlayıp mahalleye, kente ve bütün coğrafyaya yayılan bir sorun” dedi.

“HERKES KONUŞUYOR, KİMSE YAPMIYOR”

Çevre sorunu hem evrensel bir sorun hem de bireysel bir sorun olduğunu aktaran Kalçık, “Ciddi ve kapsamlı bir sorun olmasına rağmen herkesin çevreyle ilgili bir duruş koymasına rağmen ortaya çıkan görüntü başta kurumlar olmak üzere bireyler aileler, anneler, babaların bu konuda ne kadar uzak olduğunu gösteriyor” şeklinde belirtti.

Van’ı birçok kentte ayıran en önemli özelliği Van Gölü olduğunu ifade eden Kalçık,

“Bu doğanın ya da ilahinin bize verdiği, bahşettiği bu olağanüstü güzelliği ne kadar koruyoruz? Ne kadar değer veriyoruz? Kurumlarımız, birimlerimiz, yerel idarelerimiz doğayı, kenti koruma konusunda nerede duruyorlar? Bunlar sorgulanmalıdır” dedi.

“PİKNİĞE Mİ, DOĞAYI KİRLETMEYE Mİ GİDİYORUZ”

Van Gölü’nün etrafı piknik alanları ile dolu olduğuna dikkat çeken Kalçık,

“Piknik alanlarında oluşan kirlilik ciddi bir boyuta ulaşıyor. Neredeyse her aracın etrafında ciddi çöp yığınları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu kabul edecek bir yanı bulunmuyor. Asıl ilgin olan ise vatandaş elinde piknik sepetiyle piknik alanına indiği anda ciddi hakaretler sarf etmeye başlıyor. Burayı nasıl kirletirsiniz, o piknik sepeti boşaltıp karnını doyurduktan sonra o piknik sepetinin bütün atıkları oraya bırakarak gidiyor. İnsan nasıl yaşamak istiyorsa öyle bırakmalı ve öyle sahiplenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GÖLÜ KİRLETEN KİMYASAL ATIKLAR”

Kalçık cümlelerini şöyle sürdürdü:

“Van Gölü’nü yok eden bir diğer kirlik ise evsel atıklardı. Evin mutfağından, banyosundan çıkan deterjan artıkları ve sularıdır. Ciddi kimyasal içeren bu evsel atıklar Van Gölü’nü adeta öldürüyor. Bu kirlilik hem oranın sahipleri olan balıkları hem de göle giren insanların sağlığını da etkiliyor. Şimdi bu bayram sonra ve 9 günlük tatil nedeniyle bütün insanlarımız kendilerini piknik alanlarına atıyor. Piknik alanları görmeyeceği resimlerdir. Görmek istediğimiz resim mümkünken, görmek istemediğimiz resmi çiziyoruz. Bunu da kirleterek yapıyoruz. Umarım bu konuda hassasiyet gösteririz. İnsanlarımızın evinde, bahçesindeki temizliğe yaklaşımı neyse çevreye doğaya karşısı yaklaşımı da o olmalı”

Yeni Doğu Gazetesi / Adil Harmancı