Van’da Kurban Bayramı bitti, esnaf mesaiye kaldığı yerden devam etti. Her yıl haftalar önceden bayram hazırlığı yapan, çeşit çeşit ürün alan Van esnafı bu yıl ne ürün alabildi ne de satabildi. Pandemi sonrası artan, kira, ev, araç, akaryakıt, kırtasiye, zücaciye, gıda fiyatları nedeniyle vatandaşlar ihtiyaçları almak yerine bakarak geçti.
Ekonomik sorunlar, artan fiyatlar asgari ücret alan vatandaşları kara kara düşündürüyor.

Her yıl milyonlar değerinde eşya alıp bayrama hazırlanan Van esnafı bu yıl ekonomik kaygılar nedeniyle ne ürün alabildi ne de satabildi. Asgari ücrete aile geçindiren çalışanlar, zam isteyip alamayan emekli vatandaşlar Kurban Bayramı’nı ne kendi yaşadı ne de esnafa yaşattı. Bu Kurban Bayramı, önceki bayramları arattı. Kurban Bayramı’nda yeteri kadar satış yapamadığını söyleyen Vanlı esnaflar, “nerede o eski bayramlar” diye sitem etti. Yaklaşık bir buçuk milyon nüfusu olan Van’da Kurban Bayramı alışverişi Vanlı esnafı memnun etmedi. Van’da bayram arifesinde yaşanan yoğunluğun kuru kalabalık olduğunu ifade eden esnaflar, eski bayram alışverişinin yok olduğunu ifade etti.

“ALIM GÜCÜ KALMADI”

Masraf arttı, gelir azaldı diyor esnaf. Van’da Kıyafet Satıcısı olan Serdar Özaras, “Bu bayram eski bayramları arattı. Eskiden çarşıya çıkıp alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar gönüllerince alışveriş yapıyorlardı, bugün çıktıklarına sadece fiyatlara bakmakla yetiniyorlar. Eskiden bir kot pantolon yüz ile 250 lira arasında satılırdı, şimdi ise en uygunu 500 liradan başlıyor 5 bin liralara kadar gidiyor, hal böyle olunca gençlerde alışveriş yapmak istemiyor artık. Bundan yani korona virüs sağınından önce ki bayramlarda bizde de bayram hazırlığı olurdu, depoyu kıyafet doldururduk bayramlarda satmak için bizde artık öyle bir hazırlığa girmiyoruz çünkü vatandaşın öyle bir alım gücü kalmadı” dedi.

“ALIŞVERİŞLER YÜZDE 20 DÜŞTÜ”

Geçtiğimiz bayramlara göre alışverişlerin yüzde 20 düştüğünü söyleyen Erdal Kaya isimli vatandaş ise, “Eski bayramları arar olduk, bir önceki yıla göre alışveriş oranları yüzde 20 ila yüzde 30 düşmüş durumda, vatandaşların alım gücü kalmadı, insanlar artık evde bulunan kıyafetini terziye götürüyor, işlem yapıp giyiyor, asgari ücrete çalışan bir vatandaş veya emekli maaşı alan biri ne alabilir ki, umarım bu ekonomik sorunlar düzelir, vatandaşlarımız tekrar eski bayramları yaşar” diye konuştu.

“İKİNCİ AYAKKABI DÖNEMİ BİTTİ”

Bir diğer esnaf Ferhat Endakçı ise, “Van’da beklediğimiz alışveriş oranı gerçekleşmedi, yerel halktan ziyade biraz İranlı turistler ağırlık oldu, onlara satış gerçekleştire bildik. Ürün fiyatları bu yıl yüzde yüz arttı, 500 lira olan ayakkabı fiyatı şu an bin lira. Bu nedenle vatandaşlarımız artık yeni ayakkabı, yeni elbise, yeni ürün almıyor elinde ki ürünle bayramı geçiriyor. Kurban Bayramı’nda kent merkezinde yine her bayrama benzer bir kalabalık vardı, bu kuru kalabalıktı ama cebinde para olmayan veya alacağı ürüne parası yetmeyen vatandaşlarımızdı, birçok vatandaşımız da kredi kartına yüklenerek alışveriş yapabilmiş. Bundan iki yıl önce bir çocuk ayakkabısı 100 liraydı, şu an bin 500 lira vatandaşlarımızın artık bunu alabilecek gücü kalmadı. Şuan sıfır ayakkabı satan mağazalarda değil ikinci el ve tamirciler de yoğunluk var” şeklinde konuştu.

Muhabir: Güneş Karabulut