Van Haber

Bölgeye hitap edecek AKOM Van’da açıldı

Japonya Büyükelçi Yardımcısı Tahara Koji ve Japon heyeti, DEM Parti Eşgenel Başkanı Tülay Hatimoğulları, TBB Genel Sekreteri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Fidanlık Parkında Atsushi Miyazaki AKOM Merkezi açılışı yapıldı.

Abone Ol

Van İpekyolu ilçesine bağlı fidanlık parkında hayata geçirilen ve görkemli bir şekilde hizmete açılan Afet Koordinasyon merkezi (AKOM) Türkiye’nin beşinci, bölgenin ise ilki olma özelliği taşıyor. Haberleşmeden, arama kurtarma çalışmalarına, sel, deprem, yangın afetleri eğitiminden kaza ilk yardım eğitimine kadar birçok alanda hizmet verecek AKOM Merkezine Van’da 2011 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybeden japon arama kurtarma gönüllüsü Atsushi Miyazaki ismi verildi. Ankara Japon Konsolosluğu Başkan yardımcısı Tahara Koji’nin katılımıyla açılışı yapılan AKOM ile birlikte iki ülke arasında dostluk bağı oluşturuldu.  

“DEPREM KUŞAĞINDA YAŞIYORUZ”

Açılış programında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Van’da hayata geçirilen projenin ülke genelinde meydana gelecek afetlere karşı hazır bir şekilde bekletileceğini, olası facialarda burada eğitim alan üye ve gönüllerin arama kurtarma çalışmalarına katılacağını söyledi. Hatimoğulları, “Van’da gerçekten çok anlamlı bir iş gerçekleşiyor. Türkiye’nin üçte ikisinin 1. ve 2. derece deprem kuşağında olduğunu düşündüğümüzde, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) gibi bir kuruma duyulan ihtiyaç su ve ekmek kadar hayati. Bu önemli ihtiyacı yerine getiren Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarına, belediye yönetimlerine ve tüm emekçi arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hep birlikte bir alkışla onlara teşekkür edelim. Van Depremi, bu kentin halkına ve tüm ülkemize büyük acılar yaşattı. Ne yazık ki Türkiye’nin son 100 yılında 7 ve üzeri büyüklükte 16 deprem meydana geldi. Sayısız sel felaketiyle karşılaştık ve bu afetlerde çok büyük can kayıpları verdik. Van Depremi’nde, Japonya’dan kalkıp gelen ve halkımızla büyük bir dayanışma örneği sergileyen sevgili Atsushi Miyazaki’yi burada kaybettik. Kendisini saygıyla anıyor, Japon halkına gösterdikleri dayanışma için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“DOĞAL AFETLERLE MÜCADELEDE FARKINDALIK VE HAZIRLIK”

Doğal afetlere karşı Van’ın bölge ve ülke geneline destek sağlayacağını belirten Hatimoğulları, “Van ve çevresi yalnızca depremlerle değil, çığ tehlikesi, yoğun kar yağışı ve sel gibi doğal afetlerle de karşı karşıya. Bu nedenle, AKOM’un yalnızca Van’a değil, tüm bölgeye hizmet edecek olması son derece önemli. Bu tür kurumların varlığı, afetlerle mücadelede kritik bir rol oynuyor. Ancak şunu unutmamalıyız: Deprem insanları öldürmez, binalar öldürür. İhmal, yetersizlik ve plansızlık can kayıplarının başlıca nedenleridir. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ve 20 Şubat’ta Hatay merkezli depremlerde, 11 ili etkileyen büyük yıkımı hep birlikte yaşadık. Ben, Hatay’da ilk günden itibaren bulunarak dayanışma çalışmalarına katıldım. O günlerde AKOM gibi bir kurumun eksikliğini iliklerimize kadar hissettik. Orada, bir kepçe, bir kürek ya da bir kazma bulabilseydik, onlarca insanı kurtarabilirdik. Bu deneyimlerden öğrendiğimiz en önemli şeylerden biri, sadece teknik altyapının değil, aynı zamanda dayanışma ağlarının ve mahalle bazlı gönüllü eğitiminin hayati olduğudur. Mahalle bazlı gönüllü eğitimler, arama-kurtarma faaliyetlerinde etkin bir şekilde yer almak için hayati önem taşır. Van AKOM’un bu konuda da adımlar atacak olmasından büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

AFETLERLE MÜCADELE VE MERKEZİ HÜKÜMETİN ROLÜ

Hükümetin bu anlamda afet farkındalık çalışmalarında destek sağlaması gerektiğinin altını çizen Hatimoğulları, “Afetler yalnızca insan yaşamını değil, kentlerin tarihi dokusunu, siluetini ve kimliğini de tehdit eder. Bu nedenle, kentlerimizi dirençli hale getirmek hem insan hayatını korumak hem de kentlerin kültürel ve doğal mirasını geleceğe taşımak için gereklidir. Ancak bu çalışmalar yalnızca belediyelerin çabalarıyla sürdürülemez. Merkezi hükümetin, bu konuda ciddi kaynaklar ayırarak yerel yönetimlere destek olması şarttır. Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu gerçeği göz önüne alındığında, merkezi hükümetin bu konuyu en temel politika önceliklerinden biri haline getirmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

GÜNDEMDEKİ GELİŞMELERE DAİR MESAJ

Son olarak atanan kayyum ve gözaltılar ile ilgili de açıklamada bulunan Hatimoğulları, “Ne yazık ki, Mersin Akdeniz Belediyemize kayyım atanmış ve sabaha karşı eş başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve bazı müdürlerimiz gözaltına alınmıştır. Belediyenin şu anda kolluk kuvvetleri tarafından kuşatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Belediyelerimiz, halkın seçilmiş temsilcileridir ve görevleri halka hizmet etmektir. Seçilmiş temsilcilerin haklarının ihlal edilmesine karşı buradan bir kez daha itiraz ediyoruz. Gözaltındaki tüm arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Son olarak, Van Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu hizmetin ne kadar kıymetli olduğunu vurgulamak istiyorum. Belediyelerimiz, hizmet üretmek, halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve kentin kimliğini koruyarak ileriye taşımak için vardır. Bu çalışmadan dolayı Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarını, tüm emekçileri ve gönüllüleri yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.

“VAN’A DEĞİL BÖLGEYE HİTAP EDECEK”

AKOM merkezinin sadece Van’a değil bölgenin tamamına hitap edeceğini söyleyen Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, “hep birlikte gezeceğimiz binanın hikâyesine değinmek istiyorum. Bu bina, önceki dönem Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarımız sevgili Bekir Kaya ve Hatice Çoban’ın çabalarıyla yapılmış ve şimdi bu anlamlı binayı Afet Koordinasyon Merkezi olarak dönüştürme kararı aldık. Bu kararımızda, buranın yalnızca bir afet merkezi değil, aynı zamanda bir akademi işlevi görecek bir alan olmasını hedefledik. Burada, toplumun tüm kesimlerine hitap eden bilinçlendirme, bilgilendirme, eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülecek. Özellikle acil müdahale ekipleri ve gönüllülerin eğitimi bu merkezin öncelikli işlevlerinden biri olacak. Merkezimiz, yalnızca Van ve ilçelerini değil, çevredeki tüm illeri kapsayan, teknik altyapısı güçlü ve telsiz haberleşme donanımı yüksek bir yapı olarak tasarlandı” dedi.

“VAN HALKI ARTIK KENDİNİ DAHA GÜVENLİ HİSSEDECEK”

Hayata geçirilen proje ile birlikte Van halkının kendini daha güvende his edeceğini ifade eden Zeydan, “2011 yılında Van’da meydana gelen yıkıcı depremi hepimiz unutamayız. Bu depremde, Van halkıyla dayanışma göstermek için burada bulunan ve görevini yaparken yaşamını yitiren yardım gönüllüsü sevgili Atsushi Miyazaki’nin adını bu merkeze verme kararı aldık. Van halkı olarak, Türkiye halkı olarak, uluslararası dayanışmada emeği geçen Japonya halkına ve sevgili Miyazaki’ye olan vefamızı göstermek istedik. Japonya’nın uzattığı iyilik elini hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Bu isim, Van halkının dayanışmaya duyduğu minnetin bir göstergesi olarak buraya verildi. Bu merkez sayesinde Van halkı artık kendini daha güvenli hissedecek. Ne yazık ki, tıpkı Türkiye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi, Van’da da yapı stokunun yarısından fazlası depreme dayanıklı değil. Meslek odalarıyla yapacağımız protokollerle bu dirençsiz yapı stokunu güçlendirmek ve yerinden dönüşümü gerçekleştirmek adına yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Afet Koordinasyon Merkezi, bu kapsamlı çalışmaların ilk adımıdır. Van halkı her zaman vefalı ve çalışkan bir halk olmuştur. Bizler, seçildiğimiz günden bu yana, siyasi düşünce fark etmeksizin herkese hizmet etmeyi kendimize görev bildik. Bu düşüncemizi uygulamalarımızla da kanıtladık. Bundan sonra da Van’ın hak ettiği potansiyele ulaşması ve daha güvenli bir kent haline gelmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Bugün burada barış annelerimizi de görüyorum. Kendilerine saygılarımı sunuyor ve ellerinden öpüyorum. Bu açılışa katılan tüm misafirlerimize, Van halkına ve emeği geçen herkese Büyükşehir Belediyesi adına teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum. Afet Koordinasyon Merkezi’nin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal ise, “Başta Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanımız Sayın Tülay Hatimoğulları’na, Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sayın Tahara Koji’ye, Anadolu Ajansı Türkiye Editörü Sayın Hasan Önal’a, Türkiye Belediyeler Birliği adına meclis üyesi ve Selçuk Belediye Başkanı Sayın Filiz Ceritoğlu Sengel’e, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Suat Yıldız’a, parti eş başkanlarımıza, milletvekillerimize, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği Eş Başkanı sevgili Sıraç Çelik’e, önceki dönem Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı’ya, Kent Konseyi Eş Başkanı Sevgi Özdeyci’ye, ilçe örgütlerimize ve bu örgütlerde emek veren tüm arkadaşlarımıza, kurum temsilcilerine, CHP İl Başkan Yardımcısı ve CHP’de emek veren arkadaşlarımıza, siyasi parti temsilcilerine, kentsel arama kurtarma ekiplerine, sivil toplum kuruluşlarına, basın mensuplarına ve değerli misafirlerimize hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.

“FİZİKSEL DEĞİL, TOPLUMSAL DAYANIŞMAYI DA GÜÇLENDİREN BİR ALAN OLACAKTIR”

Çalışmanın fiziksel değil aynı zamanda toplumsal dayanışmaya da katkı sağlayacağını anımsatan Şedal, “Sevgili Miyazaki’nin adını verdiğimiz Afet Koordinasyon Merkezi’mizin açılışı için bir aradayız. Bu merkezin gerekliliğini daha iyi anlamak adına bir geriye dönüp bakmamız gerekiyor. 2011’de yaşanan şiddetli depremde 600’den fazla canımızı yitirmiştik. Bu kayıplardan biri de sevgili Miyazaki ile gazeteci dostlarımız Sabahattin Yılmaz ve Cem Emir’di. Bu merkezi, kaybettiğimiz tüm canlara adıyoruz. Ayrıca, Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladığımız bu anlamlı günde, emeği görünür kılan tüm basın mensuplarını sevgiyle selamlıyorum. Kentleri afetlere karşı dirençli hale getirmenin ve ekolojik bir mücadele perspektifi geliştirmenin önemini hepimiz biliyoruz. Beton yığınlarına dönüşen kentlerimizi yeniden nefes alabilir hale getirmek afetlerle mücadelenin temel unsurlarından biridir. Ancak bununla birlikte toplumsal zihniyet değişimini sağlamak, afetlerle mücadelede dayanışma ruhunu güçlendirmek de büyük önem taşır. Bu merkez, sadece fiziksel değil, toplumsal dayanışmayı da güçlendiren bir alan olacaktır” dedi.

“VAN’A DEĞİL, TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEK BİR AKADEMİ ALANI OLARAK DA İŞLEV GÖRECEKTİR”

Son olarak binanın tüm bölgeye hizmet vereceğini söyleyen Şedal, “Afetlerin yıkıcı etkileri ile başa çıkmada en büyük sorunlardan biri kurumlar arası koordinasyonsuzluk olmuştur. Bizler, bu merkez aracılığıyla arama kurtarma ekipleri, gönüllüler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm kurumlarla etkin bir mücadele için güçlü bir koordinasyon oluşturmayı hedefliyoruz. Teknolojik altyapısıyla, telsiz sistemlerinden uydu telefonlarına kadar kapsamlı bir donanım sağlayarak afetlerle mücadelede önemli bir adım atıyoruz. En önemli mesajımızı tekrarlamak istiyorum: Bizleri kurtaracak olan toplumsal dayanışmadır. Nerede bir afet, nerede bir yıkım varsa Van Büyükşehir Belediyesi olarak tüm gücümüzle orada olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Bu merkez, sadece Van’a değil, tüm bölgeye hizmet verecek bir akademi alanı olarak da işlev görecektir. Bu anlamlı günde bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize teşekkür ediyor, dayanışmanın gücünü hep birlikte büyüteceğimizi bir kez daha vurguluyorum” şeklinde konuştu.

Açılışa Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı, Tülay Hatimoğlları,  Japonya-Türkiye Büyükelçi Maslahatgüzahari Tahara Koji, AAR Türkiye Direktörü (Atsushi Miyazaki nin Ailesini Temsilen) Konako Ono Miyachi, Türkiye Belediyeler Birligi Meclis Üyesi ve Selçuk Belediyesi Baskan Filiz Ceritoğlu Sengel Van Dem Parti Milletvekilleri, İl ve ilçe belediye Eş Başkanları ve bir çok vatandaş katıldı.