Van, dün tarihi bir ayine ev sahipliği yaptı. Ermeniler için çok büyük öneme sahip olan Akdamar Adası ve Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayine Ermeniler yoğun ilgi gösterdi. Bu ilgiye karşılık Van’ın ilgisizliği ise dikkatlerden kaçmadı. Başta ilgili kurumlar olmak üzere hemen hiç kimse bu büyük ev sahipliğine katılmadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'ndaki kilisede bu yıl 12'ncisi yapılan ayin sona erdi. Gevaş ilçesindeki iskeleden sabah saatlerinde, beraberindeki din adamlarıyla adaya gelen Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, yardımcısı Rahip Kaspar Garabetyan ve Kıdemli Peder Drtad Uzunyan bir süre ziyaretçilerle sohbet etti. Akdamar Kilisesi'nde Türkiye Ermenileri Patrikliğine mensup din adamları ve ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirilen ayini Uzunyan yönetti. 95 yıl aradan sonra 2010 yılında yeniden düzenlenmeye başlanan ayin, son yılların en kalabalık ayini oldu. Ermenilerin yoğun ilgili gösterdiği ayine Van ise ilgisiz kaldı. Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nden diğer ilgili kurumalara kadar hiçbir yetkili Van’ın bu önemli ev sahipliğine ilgi göstermedi.

HAREKETLİLİK SABAH BAŞLADI

Akdamar Adası'nda bulunan tarihi Ermeni Kilisesi'nde bu yıl 12'ncisi yapılan Ermeni ayini düzenlendi. Ayine katılan Ermeni din adamları ve Ermeni konuklar teknelerle adaya ulaştı. Akdamar’da bulunan tarihi Ermeni Kilisesi'nde dün yapılan 12'nci ayin için hazırlıklar sabah 7’den itibaren başladı. 20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından adaya ulaşan din adamları ve konuklar, ayin için hazırlıklarını yaptı. Adada ayin dolayısıyla Van Emniyet Müdürlüğü çok sayıda polis görevlendirirken, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de gölde devriye faaliyetini aralıksız sürdürdü. Saat 11.00'de başlayan ayini Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan'ın başkanlığında, Kd. Peder Drtad Uzunyan yönetti.

ERMENİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

2010 yılında gerçekleştirilen ayine binlerce kişi katılım sağlamış ve o tarihte Akdamar dünya gündeminde yer almıştı. O tarihten sonra Koronavirüs salgını ve yaşanan olaylar dışında her yıl kesintisiz yapılan ayine bu yıl ilgi büyüktü. Son yılların en ilgili ve kalabalık ayinine Van Akdamar Adası ev sahipliği yaptı. Ayin için adada bulunan ve dualar eden Ermeni misafirler, yapılan ayinden oldukça memnun kaldı. İstanbul'dan gelen Tamara Telli, doğduğu günden bu yana bu anı hayal ettiğini belirterek, kendilerine bu imkanı tanıyanlara teşekkür etti. Bir başka Ermeni vatandaşı ise, “Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Daha öncede geldim ve buradaki havayı teneffüs ettim. Çok güzel duygular var. Yılda sadece bir kez değil, birkaç kez yapılmasını istiyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.” Dedi.

EV SAHİBİ AYİNE KATILMADI

Ermenilerin yoğun ilgi gösterdiği ayine Van protokolü ve yetkilileri ilgisiz kaldı. Akdamar Adası ve Kilisesi her ne kadar Ermeniler için büyük öneme sahip olsa da yapılan ev sahipliği ver gerçekleştirilen ayin Van içinde büyük önem taşıyor. 95 yıl aradan sonra yapılan ve her yıl inanç turizm kapsamında çok sayıda Ermeni’yi ağırlayan Van’daki yetkililer ayine katılmadı. Kültür Turizm İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurum kuruluşlar ve kişiler adaya dahi gelmedi. Bu da, bu denli büyük ev sahipliğine ne kadar ilgisiz olunduğunu gösterdi. Yaşanan durum ev sahibinin ayine katılmadığını gözler önüne serdi.

MAŞALYAN: YÜREĞİMİZ MUTLULUKLA DOLU

1 Saat süren ayinin ardından açıklamalarda bulunan 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, bu yıl da geleneksel hac vazifesini gerçekleştirdiklerini belirtti. İstanbul, Ermenistan, Amerika, Almanya ve dünyanın birçok yerinden gelen hac ziyaretçileriyle birlikte geleneksel ibadetlerini yaptıklarını ifade eden Maşalyan şunları söyledi: “Yüreğimiz mutlulukla dolu. Adaya her geldiğimizde buranın imarının daha da yetkinleştiğini görüyoruz. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Van Valisi Ozan Balcı’ya gösterdikleri ihtimam için teşekkür ediyorum. Geldik ve huzur içinde ibadetimizi gerçekleştirdik. Bu gibi tarihi yerler ülkenin büyük kazancı, bu toprakların çok renkli, çok kültürlü, çok dinli geçmişine tanıklık ediyorlar ki bunların korunması ve turizme açılması herkes gibi bizim de en büyük temennimizdir.”

AKDAMAR KİLİSESİ

Vanspor ve Aksarayspor Maçında İlk 11’ler Belli Oldu Vanspor ve Aksarayspor Maçında İlk 11’ler Belli Oldu

Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla yılda bir gün ayine izin verilen Van Gölü'ndeki ada üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi. Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başladı. Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi dini bir vecibe olarak görüyor.

2010’DA EV SAHİPLİĞİ YAPILDI

Kilisede 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı biliniyor. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine kapatılan ancak sit alanı olarak koruma altına alınan kilise, ilk kez 2010 yılında ayine ev sahipliği yaptı. Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahnelerin resmedilmiş hali bulunuyor. Bu sahnelerden Yunus Peygamber'in denize atılması, Hazreti Meryem ve kucağında Hazreti İsa, Hazreti Adem ile Hazreti Havva'nın cennetten kovulması, Hazreti Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi, Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç İbrani genci, aslan ininde Daniel figürleri göze çarpıyor. Dini ve dünyevi sahnelerden başka hayvan figürlerinin de göze çarptığı kilisenin iç tarafında ise günümüzde büyük ölçüde bozulmuş freskler yer alıyor.

Muhabir: Kamuran Demir