Van Haber

Çevreciler Dava Açmıştı Belediyenin Kararı Merak Konusu: YIKILACAK MI?

Van’da geçtiğimiz aylarda gündemi sıkça meşgul eden Bisiklet Kafe’nin yıktırılması konusu yeniden gündemde. Yıkılıp-yıkılmayacağı merak konusu olan kafe için Erzurum Bölge İdare Mahkemesi davayı ileri bir tarihe erteledi.

Van’da geçtiğimiz aylarda gündemi sıkça meşgul eden Bisiklet Kafe’nin yıktırılması konusu yeniden gündemde. Yıkılıp-yıkılmayacağı merak konusu olan kafe için Erzurum Bölge İdare Mahkemesi davayı ileri bir tarihe erteledi.

Van’ın Edremit Belediyesi tarafından kıyı kanununa aykırı olarak inşa edilen “Bisiklet Kafe” hakkında Erzurum Bölge İdare Mahkemesi durumu değerlendirerek duruşmayı Ekim ayına erteledi. Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER) tarafından açılan davada, mahkeme kıyı kanununa aykırılığı gerekçe göstererek dosyanın yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Peki, karar açıklandığında yapı yıktırılacak mı? Vatandaşlara hizmet vermeye devam mı edecek. Konuya Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Rabia Başak Koç açıklık getirerek STK temsilcileri ile alınacak ortak karar ile yapının yıktırıp yıktırılmayacağı kesinleşecek. Koç, “Kısa sürede hem kendi meclisimiz ve birilerimizle hem de ilgili STK’larla bir araya gelerek konu hakkında gerekli adımları atacağız.” Dedi.

MAHKEME SÜRECİ VE BİLİRKİŞİ RAPORU

Van ÇEVDER, Bisiklet Kafe'nin kıyı kanununa aykırı olarak yapıldığı gerekçesiyle Van 2. İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Bilirkişi heyeti, kafenin imar kanununa ve deprem yönetmeliğine aykırı olduğunu belirleyen kapsamlı bir raporu mahkemeye sunmuş Raporda, yapının Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) görüş alınmadan inşa edildiği ve mevzuata aykırı şekilde yapıldığı vurgulamıştı. Ayrıca, kafenin bulunduğu alanda düzenli bir otoparkın bulunmaması ve trafik yoğunluğunu artıracak unsurların mevcut olduğu belirtildi.

YEREL MAHKEME VE İTİRAZ SÜRECİ

Yerel mahkeme, bilirkişi raporları ve kamuoyu tepkisine rağmen, Bisiklet Kafe’nin yasal olduğuna karar verdi. Ancak, ÇEVDER avukatı Jiyan Özkaplan, bu karara itiraz ederek dosyayı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, dosyanın bilirkişi raporu ve kıyı kanunu yönetmeliklerine göre yeniden değerlendirilmesine karar vererek, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

MAHKEME KARARI VE KIYI KANUNU

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin kararında, 03.08.1990 tarih ve 20594 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliklere dikkat çekildi. Kararda, davanın esastan incelenmesi ve tarafların iddialarının değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Dosyanın yeniden yerel mahkemeye gönderilmesiyle, Bisiklet Kafe’nin kıyı kanununa uygun olup olmadığının tekrar gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. 2024 ekim ayına ertelenen duruşmaya kısa süre kalırken Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Rabia Başak Koç Van Gölü kıyısında yapılan yapının ortak kararla hizmete devam edebileceğini söyledi. Koç, “Yapıyı tamamen kaldırmak kadar muhalefet edilen unsurları revize etme yoluyla tartışmalardan uzak bir formatta kamuoyu yararına kullanmak da seçeneklerimiz arasında olacak” dedi.

“GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ”

Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Rabia Başak Koç "Bilindiği üzere bahse konu cafe uzun zamandır tartışma konusu. Hakkında bir muhalefet vardı hatta yargıya da taşındı. Geçtiğimiz aylarda bilirkişi raporu açıklandı. Bulunduğu yerdeki trafiği aksattığı, hazine arazisi üzerinde yapıldığı şeklinde bilirkişi raporuna yansıyan tespitler vardı. Hukuki süreç devam ediyor, Ekim ayında duruşma var. Elbette kıyı işgali, ekoloji, kent estetiği gibi konularda dillendirilen bütün eleştiri ve görüşleri dikkate alacağız ve üzerimize düşeni yapacağız. Dikkate alacağımız bir başka konuda kamuoyu yararı. Kısa sürede hem kendi meclisimiz ve birilerimizle hem de ilgili STK’larla bir araya gelerek konu hakkında gerekli adımları atacağız. Yapıyı tamamen kaldırmak kadar muhalefet edilen unsurları revize etme yoluyla tartışmalardan uzak bir formatta kamuoyu yararına kullanmak da seçeneklerimiz arasında olacak." Şeklinde konuştu.