Van Haber

DEM Parti Genel Başkanı Hatimoğulları, “Kürtler bu ülkenin eşit Vatandaşıdır”

DEM Parti Eş Genel Başkanı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Van Adliyesi önünde açıklamada bulundu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Van Adliyesi önünde açıklamada bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, çeşitli programlar kapsamında bugün Van’a geldi. Parti İl Eşbaşkanlarının mahkemesine katılmak üzere gelen Hatimoğulları alınan gözaltı kararından bir an önce geri dönülmesi gerektiğini ve siyasi partileri bu anlamda birlik ve beraberliğe davet etti.

GÖZALTILARI ASLA KABUL ETMİYORUZ

Van Adliyesi önünde açıklamalarda bulunan Hatimoğulları, “Bugün Van'dayız, Van Adliyesi'nin önündeyiz. İki gün önce burada gözaltılar gerçekleşti. On dört arkadaşımız, Şu an itibarıyla üçü serbest bırakıldı, on biri tutuklama talebiyle sevk edildi. Mahkeme sürecinin sonucunu bekliyoruz. Bu süreç, Mersin'deki gençlerin Kürtçe müzik söyledikleri için gözaltına alınıp tutuklanmalarıyla devam ediyor. Bugün Van'da İl Eşbaşkanlarımızın da dahil olduğu bu gözaltıları asla kabul etmiyoruz. Bu haksız ve hukuksuz uygulamayı şiddetle kınıyoruz” dedi.

“VAN HALKI İRADESİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR”

Van halkının yerel seçimde iradesini ortaya koyduğunu belirten Hatimoğulları, “Van halkı iradesini ortaya koymuştur. Van'la yerel seçimlerden beri uğraşılmakta ve Van'la özel olarak ilgilenilmektedir. Bunu gayet iyi biliyoruz. Ancak mevcut iktidar halka düşmanlık yaparak, halkı vatandaş olarak birbirinden ayırarak, ayrımcılık yaparak bir ayrımcılığa daha bu gözaltılarla imza atmıştır. Bugün bu toplumun vicdanıdır gözaltındaki arkadaşlarımız. Van halkının iradesidir eşbaşkanlarımız ve diğer yöneticiler. Seçilmişlerimiz bugün Van halkı tarafından on dörtte on dört seçilerek, milletvekillerini çok sayıda milletvekilini seçip parlamentoya göndererek halkın demokratik iradesini, siyasi iradesini ortaya koymuştur. Bunu kabullenmelidir bu iktidar. Kürdün diliyle, Kürdün geleneksel kıyafetleriyle, Kürdün halayıyla uğraşmaya devam etmesin bu iktidar. Yeter artık” diye konuştu.

“KÜRTLER BU ÜLKENİN EŞİT VATANDAŞIDIR”

Bu ülkede otuz milyona yakın insan, otuz milyona yakın Kürt var. Kürtçe konuşuyorlar. Ana dilleri Kürtçe diyen Hatimoğulları, “Halaylarını Kürtçe müzik eşliğinde çekiyorlar. Türkiye'deki bütün düğünlere mi operasyon yapacaklar? Bütün cenaze törenlerine mi müdahale edecekler? Anmalara mı müdahale edecekler? Kürtçe müziğe mi müdahale edecekler? Hangi birine müdahale edebilirler ki? Kürt'ün ana diliyle uğraşmak bu iktidara ve ülkemize kazandırmaz, kaybettirir. Bunun altını defalarca çizdik. Burada Van Adliyesi'nin önünde bir kez daha bunun altını çiziyoruz. Kürt'ün iradesini kabul etmeniz gerekiyor. Kürtler bu ülkenin eşit yurttaşıdır. Siz eşit yurttaş, onlar üvey evlat değildir. Bu uygulamalardan vazgeçin artık. Bu ülkenin tırnak içinde bir gerçek normalleşmeye ihtiyacı var. Yeter artık” ifadelerini kullandı.

“ARKADAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR”

Bu ülkede açlık ve yoksulluk diz boyu iken, insanlar bir kuru ekmeğe muhtaçken, bu iktidar gündemi değiştirmek için Kürtlerle uğraşmaya devam ediyor ifadelerini kullanan Hatimoğulları, “ Türkiye'deki işçiler, emekçiler, kamu emekçileri burada etrafta bulunan kolluk kuvvetleri dahil olmak üzere, sizler çocuklarınızı geçindirebilecek maaş alabiliyor musunuz? Alamıyorsunuz. Siz kendi sorunlarınızı dile getirmeyin diye işçi ve emekçi sorununu dile getirmesin diye, Türk işçi açım demesin diye ülkede suni sorunlar yaratıyorlar, Kürtlerin üzerine geliyorlar ve Kürt halkını cezalandırarak aynı zamanda diğer halkları otorite altına almak istiyorlar. Buna hep birlikte hayır demeye davet ediyorum. Türkiye'deki bütün demokrasi güçlerini, bütün işçileri, emekçileri Kürt kardeşlerimize yapılan bu haksızlıklara karşı Kürt halkıyla daha güçlü bir dayanışmaya davet ediyorum. Ve şimdi hali hazırda ifadeleri alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Haksız ve hukuksuz bir şekilde uydurma gerekçelerle, uydurma iddianamelerle Kürtlerin siyasi iradesine ipotek koyduğunu zannedenler, dönüp dönüp seçimlere baksınlar. Kürt'ün iradesine bu yöntemlerle ipotek koyamadığınızı artık kabul edin. Kürt kardeşlerimizle bu ülkede eşit yurttaşlık hakkı temelinde, demokratik siyaset zemininde, demokratik toplum zemininde ortak yaşamanın yollarını hep beraber bulmak zorundayız. Artık yeter. Edi Bese. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bu konuda da bütün Türkiye kamuoyunu, Van halkıyla dayanışmaya, bütün Türkiye kamuoyunu Van İl Örgütü’müze çekilen bu operasyona karşı insan haklarının yanında durmaya, adaletin yanında durmaya, hakkın ve hukukun yanında durmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.