Van Haber

Denetimin yetersiz kaldığı Van'da yasaklar çiğneniyor

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Edremit, İpekyolu, Tuşba ilçelerinden geçen 12 kilometrelik Sahil Yolu ağır tonajlı araçların tahribine uğruyor.

Abone Ol

Van'da geçtiğimiz yıl tamamlanarak hizmete açılan sahil yolu, kentin trafiğini büyük ölçüde rahatlatmıştı. Ancak, yolun güzergahında ağır tonajlı araçların geçişini yasaklayan levhalara rağmen bu yasak sık sık ihlal ediliyor. Ağır tonajlı araç sürücüleri, sahil yolunu kullanarak kuralları çiğniyor ve bu durum, yolun birçok noktasında hasar ve çökme sorunlarına yol açtı.

Tuşba'daki Yaşar Kemal Parkı ile Edremit'teki Evliya Çelebi Uyguma Oteli arasında bulunan Van Gölü kıyısındaki 12 kilometrelik kısımda, 30 metre genişliğinde, ikisi gidiş, ikisi geliş olmak üzere 4 şeritli sahil yolu inşa edildi. Belediyenin iş gücü ve kaynaklarıyla yapılan sahil yolu, sıcak asfalt, yol çizgi ve trafik levha çalışmalarının ardından araç geçişlerine açıldı.

Projede, sahil kesimindeki sazlıklar ile göl çevresindeki canlıların doğal yaşam alanları da korundu. Oturma alanları, 9 bin metre bisiklet ve yürüyüş yolu, seyir terasları, çeşmeler, kuş gözlem noktaları, ahşap yürüyüş yolları, spor ve çocuk oyun alanları, basketbol ve voleybol sahaları gibi donatıların yer aldığı sahil yolu çevresinde, mevsim şartlarına uygun binlerce ağaç ve süs bitkisi de toprakla buluşturuldu. Vanlıların ve Van’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sürekli kullandığı sahil yolunda ağır tonajlı araç geçişleri tahribata yol açtı. Yasakları hiçe sayan araç sürücülerine gerekli yaptırımların uygulanıp caydırıcı cezaların kesilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar yetkili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu. 

Ağır tonajlı araç geçişine şahit olan Bir vatandaş, "Yolun belirli kısımlarında ciddi çökmeler var. Yasaklara rağmen sahil yolundan geçen ağır tonajlı araçlar, yolun dayanıklılığını zorluyor ve uzun vadede büyük hasarlara neden oluyor," diyerek durumu özetledi. Van için büyük anlam taşıyan bu projelerin korunması gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, kuralları çiğneyen sürücülere caydırıcı cezaların uygulanmasını talep etti.