Van Gölü Havzası’nın en büyük ikinci gölü olan Erçek Gölü, sadece balıkçılık açısından değil, Türkiye’de bulunan 453 kuş türünün yarısına ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor.
İNCİ KEFALİ ERÇEK GÖLÜ’NE 9 YIL BOYUNCA AKTARILDI
Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, 1984 yılında başlattıkları çalışmayla Van Gölü’nden inci kefali yavrularını Erçek Gölü’ne aktardı. Yaklaşık 9 yıl süren çalışmalar sonucunda gölde balık popülasyonu oluşturuldu. Günümüzde 180 ton avlanabilir inci kefali stoku bulunan göl, bölgede 50 hanenin geçim kaynağını oluşturuyor.
KIŞ BALIKÇILIĞI YAYGIN
Erçek Gölü’nde, Van Gölü’ne benzer şekilde ağırlıklı olarak kış aylarında balıkçılık yapılıyor. Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ticari amaçlı kiraya verilen inci kefali stoku, ruhsatlı balıkçılar tarafından avlanıyor. Gölde şu anda 3 adet ruhsatlı balıkçı teknesi faaliyet gösteriyor.
BALIKLARIN BOY VE AĞIRLIKLARI ÖLÇÜLDÜ
Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli Muhammet Demir, gölde yapılan ölçümlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Şu anda Erçek Gölü’nde 180 ton inci kefali stoku bulunuyor. Dünyada sadece Van Gölü Havzası’nda yaşayan ve endemik bir tür olan inci kefali, Van Gölü'nde olduğu gibi Erçek Gölü'nde de avlanıyor. Erçek Gölü, 112 kilometrekarelik yüzey alanıyla Van Gölü Havzası’nın en büyük ikinci gölüdür. 1984 yılına kadar balık bulunmayan gölde, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve üniversite tarafından 1984-1992 yılları arasında Van Gölü’nden getirilen inci kefali yavruları bırakıldı. Şu anda gölde 180 ton avlanabilir inci kefali bulunmaktadır ve bu stok ticari amaçla kiraya verilmiştir. Erçek Gölü’nde kış balıkçılığı yapılmakta olup, 3 adet ruhsatlı balıkçı teknesi avcılık yapmaktadır."
Yetkililer, inci kefali popülasyonunun sürdürülebilirliğinin sağlanması için denetimlerin aralıksız devam ettiğini belirtti.