Van Başkale’de 23 Şubat 2020’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından, AFAD Van İl Müdürlüğü, bölgedeki köy evlerini daha güvenli hale getirmek için inşa çalışmalarını sürdürüyor. Başkale'nin Özpınar, Gelenler, Güvendik, Kaşkol ve diğer mahallelerinde, yerel mimariye uygun, depreme dayanıklı köy evleri inşa ediliyor.

Van Başkale’de 23 Şubat 2020 tarihinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve deprem, İran’ın Khoy bölgesinde başlayıp Van'ın Başkale ilçesini de etkileyerek büyük hasara yol açmıştı. Bu depremde birçok bina yıkılmış, köylerde ciddi yıkımlar meydana gelmiş ve ne yazık ki can kayıpları yaşanmıştı.

DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı

Depremden etkilenen Başkale’de, AFAD Van İl Müdürlüğü tarafından başlatılan yeniden inşa çalışmaları devam ediyor. Özellikle kırsal bölgelerde yıkılan konutların yerine, yerel mimariye uygun, güçlü ve güvenli köy evleri inşa ediliyor. Başkale'nin Özpınar, Gelenler, Güvendik, Kaşkol, Böğrüpek, Ömerdağı, Konuksayar, Albayrak ve Saçan mahallelerinde hak sahibi olan vatandaşlar için afet konutlarının yapımı sürüyor.

AFAD Van İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimizde meydana gelen çeşitli afetler sonucunda, yıkılan evlerin yerine depreme dayanıklı konutlar inşa ediyoruz. Başkale’nin birçok mahallesinde hak sahibi olan vatandaşlarımız için teslim aşamasına gelen konutlarımız, yerel mimari unsurları da içerecek şekilde güçlü ve güvenli olarak tasarlandı. Tüm imkanlarımızla, bölge halkı için güvenli yarınlar inşa etmeye devam ediyoruz” denildi. İnşa edilen yeni evlerin, başta deprem olmak üzere olası afetlere karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış olması, bölge halkının gelecekte benzer felaketlerden daha az etkilenmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Yeşim Aşan