Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım’da yaşanan iki büyük depremde en büyük yıkım ve can kaybı Erciş ilçesinde oluşurken, birçok uzman isim ise bu depremi "Erciş Depremi" olarak adlandırdı. Ancak, konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Depreme Erciş depremi demek büyük bir hatadır. Depremin merkezi ne Tabanlı Köyü ne de Erciş İlçesidir. Van’ın merkezinde yer alan Topaktaş Mahallesi’dir. Bu literatürde de değişmeli ve Van depremi olarak tabir edilmelidir” dedi.


Deprem Çalıştayı’na katılım sağlamak üzere Van’a gelen Yüksek Jeofizik Mühendisi ve yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, Yeni Doğu Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Çalıştay kapsamında arazi incelemelerinde de bulunan Prof. Dr. Ercan, “Van’da depremleri yaratan ilk deprem Van kırığının üzerinde oluşuyor. Van kırığı Van’dan 16 kilometre kuzeyde Topaktaş’ta yer alıyor. Oradan gelip Zeve Şehitliği’nin altından geçerek sağlı sollu uzanıyor. 2011 depremi Van kırığı üzerinde oluştu ama Van’da olan bu deprem Erciş depremi olarak adlandırıldı. Bu deprem Van depremiydi. Literatürde de değişmelidir” ifadelerini kullandı.

“KUZEY ANADOLU KIRIĞI İRAN'A UZANIYOR”

Kuzey Anadolu Kırığı Bingöl Karlıova'da bitmediğini söyleyen Ercan, “Varto, Muş üzerinden Erciş, Muradiye, Doruktay, İran Hoy'a uzanıyor. Murat ırmağında 88 kilometre sağ atım yapıyor. Erzincan'da atım 65 kilometre. Van kanadı daha yaşlı. Kırılma 3-4,5 milyon yıl önce doğudan başlamış. Bu bölgede 2035 ile 2050 arasında M5,5 ile M7,3 arasında yıkıcı deprem bekliyorum. Deprem Erciş'te olursa 7 ile 7.4, Van merkezde olursa 5.5 ile 6.4 arasında olacak” bilgisini paylaştı.

“VAN’I BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYOR”

Kuzey Anadolu Kırığının bilinenden 400 km daha uzun olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, “Van kanadı daha yaşlı. Kırılma 3-4,5 milyon yıl önce doğudan başlamış. Van ilinde 2035 ile 2050 arasında M5,5 ile M7,3 arasında yıkıcı deprem bekliyorum. En fazla 5 katlı yapılar yıkılacak. Bunun için Van'ın yerinin değiştirilmesi gerekiyor” dedi.


“VAN, EREK DAĞI’NA DOĞRU KAYDIRILMALI”

Van'ın deprem riski taşıyan konumuna dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şehirdeki mevcut konumun büyük yıkımlara davetiye çıkardığını ifade ederek, kentin Erek Dağı ve Edremit taraflarına kaydırılması gerektiğini savundu. Ercan'ın önerisine göre, Van'ın şu anki konumu deprem riskini artırıyor ve gelecekte daha fazla yıkıma yol açabilir. Bu nedenle, Van'ın Erek Dağı'na doğru yeni bir yapılaşma alanı oluşturması gerektiğini savunan Ercan, "Bizim ölüm ve yıkımlarla karşı karşıya olmamamız için Van'ı yeniden planlayarak Erek Dağı'na doğru çekmemiz gerekiyor. Urartuların yaptığı gibi. Urartular Erek Dağı'nın eteklerinde yaşamışlar. Van’da ölçümler yaptık. Yer altı suları 2-7 metre arasında ve depremden çok etkileniyor. Onun için Van’ın yerinin Erek veya Edremit’e doğru kaydırılması gerek” dedi.

“VAN'DA YAPILAN BİNALARI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ”

Ercan, TOKİ konutları deprem güvenliği açısından sağlam olmasına rağmen, insanların buraya taşınmak istememesinin temelinde sosyal tesislerin yetersizliği yatıyor. Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerde en çok yıkılan yapılar 5 ve 6 katlı binalardı. O yüzden Van genelinde sakın 7,8 katlı binalar yapmaya kalkmayın. Ama Erek Dağı’nın olduğu yerde yapınızı yapacaksanız 15-20 katlı yapıları da yapabilirsiniz. Çünkü Erek Dağı kayalardan oluşuyor. Eğer böyle devam ederse gelecek depremde çok fazla yıkım görecek yapılar olabilir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Adil Harmancı