Yaşanan ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı nedeniyle Van’da vatandaşlar ek iş yapmaya başladı. Özellikle halk arasında üç tekerlek, hamal olarak adlandırılan yük taşıma arabaları, vatandaşların ek iş yapmak için sıklıkla başvurdukları iş kolu arasında yer alıyor. Genelinin 50 yaş üstü vatandaşların kullandığı bu araçların sayısı da Van sokaklarında her geçen gün artarak devam ediyor. Artan enflasyon ve hayat pahalılığının kendilerini de vurduğunu belirten yük taşıyıcıları, eski hamal arabalarının yerini motorlu araçların almasına ise isyan etti.
“9 kişilik nüfusa bir tane 3 teker hamal arabasıyla bakıyorum”
Artan hayat pahalılığı nedeniyle mecburen hamal arabasıyla yük taşıdığını aktaran Murat Yemen,
“Yaklaşık 35 yıldır bu işin içerisindeyim geçim sıkıntısından ve her gün artan hayat pahalılığından dolayı bu işi yapmaya mecburum elimden başka işte gelmiyor. Geçimini sağlayamayıp bu işi benim gibi yapan yüzlercesi var ve her sene de hızla artamaya devam ediyor. Yük taşımacılığı işi yapanların genelini zaten bir yerlerde çalışamayan 50 yaş ve üzeri yaşlılar oluşturuyor. Yeteri destek verilmezse ve her alanda yaşanan fiyat artışı böyle devam ederse bunun önünü alamazlar. 9 kişilik nüfusa bir tane üç teker hamal arabasıyla bakıyorum. Bizde istemiyoruz bu yaşta iki kuruş için sabahtan akşama kadar çalışmayı ama umarım bir an önce bu durum düzelir de herkes derin bir oh çeker.” dedi.
Hamal arabaların yerini motorlu araçlar aldı
Çok fazla çalışıp emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Fatih Talay, yeni motorlu araçlarla beraber kazançlarının yarı yarıya düştüğüne dikkat çekerek,
”Sabah erkenden gelir ara sokaklarda yerimizi alıyor ve müşteri bekliyoruz. Yakın mesafeye eşyasını yükünü taşıtmak isteyenler gelip bizimle önce pazarlığını yapıyor daha sonra fiyatta anlaşırsak yükü istediği yere bırakıyoruz. Tabii çok ucuz fiyatlara çalışıyoruz çünkü mecburuz ve genel olarak yakın mesafeye yük taşıdığımız için ücreti de yüksek olmuyor. Günlük kazancımız 100 ile 200 lira arasında değişiyor, çok nadir daha yüksek kazanç elde ettiğimiz günlerde oluyor fakat asla kazandığımız hiçbir şeye yetmiyor. Özellikle son dönemlerde artan motorlu araçlarla beraber işlerimiz tamamen düştü artık hiç kazanmıyoruz bir tek ekmek teknemiz vardı o da su almaya başladı. Biz akşama kadar ter döküyoruz ama evdekiler en ufak bir şey isteyince kazancımız iki parça şey alarak tükenip gidiyor. Umarım bütün benim gibi bu işi yapmak zorunda olanlara gereken destek verilir.” şeklinde konuşarak taleplerde bulundu.
Yeni Doğu Gazetesi / Hikmet Pülat