CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Elektronik sigara, sigarayı bıraktırma aracı olarak pompalanıyor ama hiçbir araştırma sigarayı bıraktırdığını göstermemiş, aksine yapılan araştırmalar neticesinde, yeni bağımlılar oluşturduğu, akciğerlerde tahribata neden olduğu, ağız kanseri ve vücudumuzda birçok rahatsızlığa yol açtığı söylenmekte. Bu bağlamda; Elektronik sigaranın piyasadan kaldırılması ve insanların yanlış bilinçlenmemesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu konu ile ilgili bir kamu spotu yapılması düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan soruya verdiği yanıtta, “Elektronik sigara, bir sigara bırakma yöntemi değildir. Elektronik sigara konusunda ülkemizde ithalat izni verilmiş veya ruhsatlandırılmış herhangi bir ürün bulunmamaktadır.
11 Haziran 2013 tarihli ve 28674 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 26'ncı maddesinde yaptığımız düzenlemeyle 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 2'nci maddesinde değişiklik yaptık. Bu değişikle, tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile vs.), tütün ürünü olarak kabul edilmesini sağladık. Bu ürünlerin, diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi Kanunla yasaklanmış alanlarda kullanımını, her türlü reklamını ve sponsorluğunu yasakladık.
Kamu spotları geniş kitlelere ulaşmakta ve halkın bilgilendirilmesine katkı sağlamaktadır. Ancak ülkemizde yasal olarak satışına izin verilmeyen elektronik sigara hakkında kamu spotu yapılmasının, özellikle gençlerde ilgi ve merak duygusunu artırma riski bulunduğundan bu ürün için kamu spotu yapılması düşünülmemektedir.
Ayrıca sigara bırakma polikliniklerimiz ya da Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'na elektronik sigara kullandığı için başvuran vatandaşlarımıza yönelik danışmanlık ve bilgilendirme çalışmaları da yürütülmektedir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan açıklamasında “Elektronik sigara konusunda ülkemizde ithalat izni verilmiş veya ruhsatlandırılmış herhangi bir ürün bulunmamaktadır.” İfadesine rağmen “sigara bırakma polikliniklerimiz ya da Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'na elektronik sigara kullandığı için başvuran vatandaşlarımıza yönelik danışmanlık ve bilgilendirme çalışmaları da yürütülmektedir” denilerek elektronik sigaranın kullanıldığını teyit emiştir. İthal izni verilmeyen ve ruhsatlandırılmayan bu ürünün piyasada bulunması anlaşılır bir durum değildir. Bu bağlamda gereken denetim ve takibin sağlanması gereklidir” dedi.