Doğu Ekspresi treniyle son dönemde marka haline dönüşen Kars, çevre illere örnek oldu. Erdoğan’ın işaret ettiği Van, Ağrı ve Iğdır; artan yatırımlarla oluşan pastadan daha fazla pay almaya hazırlanıyor.
Türkiye iç turizminde bu yıl batıdan doğuya, güneyden kuzeye kadar her bölgede büyük bir canlanma yaşanıyor. Tam da bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün açıklanan Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtım Toplantısı’nda konuyla ilgili önemli mesajlar verdi. Erdoğan, bu sezon hem turist sayısı hem gelir bakımından yeni rekorlara imza atılacağını ifade ederek; özellikle Doğu’nun ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
TANITIM ÖNEMLİ
Van, Ağrı ve Iğdır’ı işaret eden Erdoğan, bu şehirlerde altyapının kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz turizm sektör temsilcileri ise; bölgeye olan ilgiden oldukça memnun. Cumhurbaşkanı Erdoğan
çok doğru bir noktaya parmak bastığını aktaran yetkililer, yeni yatırımların arttığını belirterek; tanıtım ve pazarlanmanın önemine işaret etti. İran’ın 80 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en büyük sınır komşusu olduğunu aktaran Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Bu ülkeden sınır geçişleri ve hava yoluyla çok sayıda turist ağırlayabiliriz” dedi.
SEKTÖRE KATKI SAĞLAYACAK
Kars’ı örnek gösteren Ayık, bu işlerin başlangıç noktasının iç turizmle bir hareketi başlatarak; arkasından bunu ürün haline getirip yurt dışına duyurarak pazarlamak olduğunu aktardı. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının önemine de işaret eden Ayık, Türki Cumhuriyetleri ile ilişkilerin daha da gelişeceğini sektöre çok büyük katkı sağlanacağını savundu.
İÇ TURİZM DE HAREKETLENDİ
Van, Iğdır gibi illerin geçişler için çok önemli olduğunu söyleyen Ayık, “Son 5 yılı aşkın süredir turizmin sadece kıyılarda değil Türkiye’nin her yerinde yapılabilir hale gelmesi konusunda ciddi de bir mesafe alındı” diye konuştu. Van İl Kültür Ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise; geçen yıl Van’a gelen sadece İranlı turist sayısının 500 bin olduğunu ifade etti. Toplamda da 1 milyonun üzerinde geceleyen bir turist sayısı olduğunu kaydeden Aktuğ şunları söyledi: “İran bizim şu andaki en büyük ticaret pazarımız. Onları memnun edebilmek için Cumhuriyet Caddesi’nde bir Turizm Danışma Ofisi açtık. Orada Farsça bilen arkadaşlarımız var. Her türlü sorunlarına yardımcı olmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz.”
“YAZIN FULL KAPASİTE HİZMET VERECEĞİZ”
Aktuğ, 5 bin 313 işletme belgeli yatak kapasiteli otellerinin yanı sıra belediye belgeli, öğretmen ve polis evleri bulunduğunu söyledi. Aktuğ, kayıt dışı 1+1 ve 2+1 apart ve rezidansların da bulunduğunu belirtti. Yazın zaman zaman full kapasite çalıştıklarını dile getiren Aktuğ, “Yapımı devam eden işletmelerimiz var. İlerleyen süreçte bunlarda açıldığında 6 binin üzerinde bir kapasiteyle devam etmiş olacağız” dedi.
“MARDİN KENDİ REKORUNU KIRMAYA HAZIRLANIYOR”
Mardin İl Kültür Turizm Müdürü Alaaddin Aydın da, yatak kapasitelerinin yatırım belgelilerle birlikte toplamda 6 bin 500 olduğunu paylaştı. Bu yıl tüm zamanların rekorunu kırmaya hazırlandıklarını ifade eden Aydın, 2014 yılında toplamda 400 bin konaklayan turist sayıları olduğunu hatırlatarak; bu yılsonunda bu rakamın üzerine çıkmayı hedeflediklerini anlattı. Günü birliklerle birlikte bu sayının 1 milyonu aştığını aktaran Aydın, “Özellikle hendeklerin kazıldığı dönemde kapanan birçok otelimiz oldu. Şu anda yeni oteller açıldığı gibi kendi eski tarihi konaklarını otele çeviren ve çevirmek isteyen çok sayıda vatandaşımız var” diye konuştu.