Gevaş Selçuklu Mezarlığı, tarihi dokusu ve Halime Hatun Kümbeti ile ziyaretçilerini bekliyor. Gevaş'a ulaşmak oldukça kolay!

Gevaş Selçuklu Mezarlığı, Van iline bağlı Gevaş ilçesi Karşıyaka Mahallesi Hişet Mevkiinde yer alıyor. 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen bu mezarlık, hem tarihi hem de kültürel zenginliği ile ziyaretçilerini bekliyor. Tarih meraklıları ve inanç turizmi yapanlar için önemli bir durak olan Selçuklu Mezarlığı, geçmişin izlerini taşıyan mimarisi ile dikkat çekiyor.

Van'daki '32 Viraj' tarih olacak Van'daki '32 Viraj' tarih olacak

Selçuklu Mezarlığı’nın doğu tarafında bulunan Halime Hatun Kümbeti, Melik İzzeddin tarafından 1335 yılında, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır. Kümbet, Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed tarafından inşa edilmiştir ve iki katlı, kare planlı bir yapı olarak tasarlanmıştır. Doğudaki kapısına merdivenle inilen bu etkileyici yapı, köşeleri pahlanmış kare bir kaide üzerine onikigen gövdeli olarak inşa edilmiştir. Üst kısmı, piramidal külah ile kaplı olan kümbet, düzgün kesme taş malzemeden yapılmıştır.

Kümbetin kuzey cephesinde yer alan taç kapı, yapının estetik görünümünü artırırken, diğer üç yöne açılan pencereler, mekana ışık girmesini sağlıyor. Yapının aralardaki yüzeyleri üçgen nişlerle hareketlendirilmiş, tüm cephelerde ise bitkisel ve geometrik motiflerden oluşan süslemelerle zenginleştirilmiştir. Bu detaylar, Selçuklu döneminin mimari estetiğini gözler önüne seriyor.

Nasıl Gidilir: Gevaş Selçuklu Mezarlığı’na ulaşım oldukça kolaydır. Van Şehirlerarası Otogarından kalkan Gevaş-Akdamar minibüsleri ve halk otobüsleri ile rahatlıkla gidilebilir. Yolculuk sırasında bölgenin doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilir, Van Gölü’nü de görebilirsiniz.

Adres: Hişet Mahallesi, Gevaş / VAN.

Gevaş Selçuklu Mezarlığı, hem tarihi yapısıyla hem de çevresindeki doğal güzelliklerle birlikte keşfedilmeyi bekliyor. Ziyaretiniz sırasında bölgedeki diğer tarihi yerleri de görmeyi unutmayın!

Muhabir: Kemal Çamlı