Yaz aylarının gelmesiyle sık görülen ve halk arasında bilenen güneş çarpmasına (hipertermi) karşı uzmanlar uyarıda bulunuyor. Her yaştaki insanı etkileyebilen güneş çarpması nedeniyle yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve bilinç kayıpları gibi belirtiler ile kendisini göstermektedir. Özelikle güneşin dik ve dike yakın açıyla geldiği Van’da bu saatlerde güneşe maruz kalan kişilerde sıklıkla güneş çarpması belirtileri görülüyor. Söz konusu rahatsızlık sıcak havaya uzun süre maruz kalmanın sonucunda meydana geliyor. Bu duruma maruz kalan bireyeler yanlış veya geç müdahale sonuçları ölüme kadar götürüyor.

Güneş çarpması sonucunda bireyde bu belirtiler baş gösterir; çarpıntı, nefes darlığı, sıcak, kızarık, nemli veya kuru cilt, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, bulantı, bilinç değişiklikleri, konuşma bozukluğu, huzursuzluk, titreme, istemsiz kol-bacak hareketleri sıklıkla görülür. Vücut ısısı 38.3 ile 40 derece arasında olur.

Sıcak çarpması sonucunda rahatsız olan birey serin ve havadar bir yere alınırken giysiler çıkarılır. Hastanın elbiseleri çıkartılarak üstüne ıslak havlu ve çarşaf ile örtülür. Herhangi bir su kaybına karşı hastaya sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, sıvı ya da soda içirilmelidir. Uzmanlar güneş çarpmasına maruz kalmamak için mecbur kalınmadıkça saat 10 ile 16 arasında sokağa çıkılmaması konusunda uyarıda bulunuyor.

Yeni Doğu Gazetesi / Yeşim AŞAN

Kaynak: Haber Merkezi