Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Bekir Gizligider, "DSİ olarak 2003- 2023 yılları arasında Van'a 13 milyarı aşkın yatırım yaptık. Kente birçok tesis kazandırdık. Bu yıl için yeni müjdelerimiz de var. Yeter ki Türkiye yüzyılında bir yıldız da Van olsun” dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Bekir Gizligider bir dizi ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere Van’a geldi. İlk önce Van Valiliğini ziyaret eden Bakan Yardımcısı Gizligider, burada Van Valisi Dr. Ozan Balcı’dan brifing aldı. Ardından Van Devlet Su İşleri’nin yeni yerleşkesi olan ve üç etap halinde inşa edilerek hizmete girecek yerleşkenin açılı törenine katılım sağladı. Burada açıklamada bulunan Bakan Yardımcısı Gizligider, “ Tarım ve Orman Bakanlığı 10 bin 86 tesise hizmeti almış, 2023 yılı fiyatlarıyla 1 trilyon 265 milyar TL yatırım yapmıştır. Türkiye’de suyun yüzde 77’sini tarımda kullanıyoruz. Yıllık sağlanan içme suyu miktarını 2 milyar metreküpten 55.2 milyar metreküpe ulaştırdık. Baraj sayısını 276’dan 1018’e ulaştırmıştır. Gölet sayısını 228’den 726’ys ulaştırmıştır. Artık tüm dünyanın, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinin artık yeni gündemi su olacak gibi görünüyor. Bu kapsamda yeni yatırımlarımızın tamamını kapalı sulama sistemi olarak yapıyoruz ve yüzde 6 olarak devraldığımız kapalı sulama oranımızı yüzde 33’e ulaştırmışız.” Dedi.
TARIMDA İHRACATTA BÜYÜK BAŞARI
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatındaki büyük başarıyı vurgulayarak, 2002 ve 2022 yılları arasındaki önemli değişimi açıkladı. Gizligider,"2002 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toplam ihracatı 36 milyar dolar. 2022 yılı sonu itibariyle sadece tarımsal ürün ihracatı ise 30 milyar dolar. Yani hep birlikte nereden nereye geldik?" ifadelerini kullandı.
TARIMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, önümüzdeki yıl başlayacak olan sözleşmeli üretimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gizligider, yeni düzenlemelerle alıcının ve satıcının haklarının ve hukukunun korunduğu bir tarım sistemi oluşturacaklarını belirtti. Ayrıca, işlenmeyen tarım arazilerine el koyma uygulamasını hayata geçireceklerini ve bu sayede tarım arazilerinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacaklarını ifade etti. Gizligider, “Yine önümüzdeki yıl itibariyle sözleşmeli üretimin bereketini yaşayacağız. Yani hem alıcının hem satıcının hakkının ve hukukunun korunduğu yeni bir düzene geçiyoruz. Artık Türkiye’de işlenmeyen arazi kalmasın istiyoruz. Bu kapsamda da gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında bununla ilgili yönetmeliğini yayımlayacağız ve 2 yıl boyunca herhangi bir sebeple eğer tarımsal arazi işlenmiyorsa ekilmiyorsa dikilmiyorsa devlet buna el koyacak. Tabiri caizse ve bunu o kişi adına, her kimse bu bazen miras sebebiyle olabilir, bazen başka sebeplerle, bazen göç sebebiyle olabilir ve bunu kiralayacak ve mülkiyet sahiplerinin hesabına yatıracak. Böylece bu alanlarda işletmeye kazandırılmış olacak. Artık Türkiye'de işlenmeyen arazi kalmasın istiyoruz. Bu kapsamda gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında bununla ilgili yönetmeliği yayımlayacağız ve 2 yıl boyunca herhangi bir sebep ile tarımsal arazi işlenmiyorsa, ekilmiyorsa, dikilmiyorsa devlet buna el koyacak” şeklinde konuştu.
“YENİ YERLEŞKE HAYIRLI OLSUN”
Açılışta konuşan Van Valisi Dr. Ozan Balcı ise DSİ 17. Bölge Müdürlüğü yeni yerleşkesinin hayırlı olmasını dileyerek, "Taşkın korumadan baraj ve göletler yapmaya, hayvan su işletme tesislerine kadar hayatın her alanına dokunarak DSİ çok güzel işler yapıyor. 6 tane göletimiz var. İnşallah orta vadede 60 tane göletimiz olur. Çünkü Van Türkiye’deki meraların yüzde 10’una sahip, küçükbaş hayvan varlığı 3.5 milyon. Dolayısıyla bizim çiftçilerimizi desteklememiz lazım. Sulama göletleri ile hayvan girdi maliyetlerini düşürerek çiftçimiz daha çok zenginleşecek” ifadelerini kullandı.
“TARIMSAL ALANDA BİRÇOK YATIRIM YAPILDI”
Van’a tarımsal alanda birçok yatırımın alındığını belirten Vali Balcı, “Geçen sene 5 tane sulama göleti ve Çaldıran'ın 70 yıllık hayali Çubuklu Barajı yatırım programına girdi. 50 bin dönüm alan bu sayede sulanacak. İnşallah bu sene de 7 tane gölet, 2 tane de tarımsal sulama amaçlı baraj teklifimiz oldu. Van’daki sulanabilir bütün alanları 10 yıl içinde sulu tarıma açmamız lazım. Çiftçimize bir yıl içerisinde 170 Milyon TL değerinde sertifikalı arpa, buğday, korunga, yonca ve fiğ tohumu verdik. 50 Milyon TL'lik mera ıslahı yaptık. 100 Milyon TL maliyetle Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal amaçlı sulama kanalı yaptık. 50 bini ceviz olmak üzere 350 bin meyve fidanı dağıttık. 350 bin meyve fidanını da ilkbaharda dağıtacağız. Bakanlığımızın desteğiyle "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesiyle çiftçilerimize 1 yıl ödemesiz sıfır faizli 5 yıl vadeli krediyle koyun veriyoruz. Şuana kadar 1500 aileye 150 bin koyun verdik. Hedefimiz 10 bin aileye 1 milyon koyun vermek. VASKİ kanalıyla bir yılda 500 Milyon TL'lik köylerin içme suyu için harcama yaptık. Geçen ay 55 Milyon TL'ye Başkale ilçemizin içme suyunu ihale ettik. 450'ye yakın kırsal alandaki mahallelerimizin su problemini hallettik. Halletmeye de devam ediyoruz. Sadece Van merkezde değil bütün alanlara dokunmaya çalışıyoruz. İller Bankasından alacağımız 1 Milyar TL'lik kredi ile 38,5 megavatlık Güneş Enerji Sistemini (GES) kuracağız. Böylelikle su şebeke dağıtım elektriği için harcanan 350 Milyon TL'lik elektrik bedelini de Büyükşehir Belediyesi giderlerinden düşürmüş olacağız. Bu da çiftçilerimizin hizmeti için kullanılacak” dedi.
“YENİ YERLEŞKE İLE HİZMETİN HIZINI ARTIRACAĞIZ"
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Van'daki yeni yerleşke açılışında yaptığı konuşmada, suyun korunmasıyla vatanın korunması arasında bir fark olmadığını vurgulayarak, teşkilatın projeleri hayata geçirirken suyu ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan etkin bir şekilde kullanma hedefinde olduğunu ifade etti. Balta, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Cumhurbaşkanımızın veciz ifadesiyle suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında fark yoktur anlayışını benimseyerek, teşkilatımız bir damla suyu dahi israf etmemenin maksadıyla projeler geliştirerek hayata geçirmektedir. Bu süreçte, personelimizin uygun koşullarda çalışması verimlilik açısından çok önemlidir. Kurumumuza gelen hizmet verdiğimiz vatandaşlarımızı ise layık oldukları ortamlarda ağırlamak da aynı derecede önemlidir. 2011 yılında Van ilimizde meydana gelen depremle neticesinde ağır hasar alan değiştirici yerleştirmemizin kullanılamaz hale gelmesi üzerine Van teşkilatımız faaliyetlerini prefabrik yapılardan sürdürmekteydi. Personelimizin daha uygun koşullarda çalışması devlet arkadaşlarımızın taleplerinin daha hızlı karşılanması amacıyla Van DSİ yerleştiğimizin 3 etap halinde inşa edilerek hizmete sunulması planlamıştı. Bu kapsamda Van yeni değişse yerleşkesi birinci kısım işi tamamlamış olup, bugün açılışı sizlerin keşifleriyle gerçekleştirmektedir. Diğer 2 yerleşkeyi de kısa zamanda tamamlayarak Van’ımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz”
“VAN'IN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYORUZ"
AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerine verilen destekler, ağaçlandırma projeleri ve devlet su işleri alanında yapılan mega projelerle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Türkmenoğlu, “AK Parti iktidarı dönemlerimizde en fazla önem verdiğimiz sektörlerden birisi tarım ve hayvancılık sektörüdür. Çiftçilerimiz ve besicilerimiz bu sektör için çok önemlidir. Sadece Van'a baktığımızda 2023 yılında 55.650 çiftçiye destek verdik ve 361 milyon TL para ödedik. İktidarımız döneminde en az 100 bin çiftçimizi ihya ettik, 2.6 milyar lira destek sağladık. Bugün Devlet Su İşleri’nin yeni yerleşkesini gördüğümüzde 150 döneme yakın bir alanı ağaçlandırdık. 30 bin ağaç diktik ve önümüzdeki süreçte Van'ı daha fazla ağaçlandırmayı hedefliyoruz. Bu ağaçlandırma çalışmalarıyla Van'ı oksijen deposu haline getireceğiz” ifadelerinde bulundu.
“ÖNLEMLERİ ALIYORUZ”
AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, tarım, ağaçlandırma ve su projelerinin önemine vurgu yaparken, özellikle su sorunlarını çözmek adına alınan tedbirleri paylaştı. Kayatürk, “Dünya genelinde birçok değişiklik yaşanıyor. Eskiden insanlar bir kilo altın mi kıymetlidir, bir kilo buğday mı diye düşünürlerdi. Ancak pandemi döneminde gördük ki buğdayın olmadığı bir dünyada gıda sorunu yaşanıyor. Yeşilin, sebzenin olmadığı bir dünyanın önemi ortaya çıktı. Bu nedenle tarım, ağaçlandırma ve su kaynaklarını geliştirmek çok önemli hale geldi. Van olarak su sorunları yaşadık, ancak bu sorunları bir daha yaşatmamak için önlemler alıyoruz. Devlet Su İşleri ve belediyemizle işbirliği içinde yazın yaşanan su sorunlarını bir daha yaşamamak adına gereken adımları atacağız. Su konusunda hassas bir yerdeyiz ve bu sorunu çözmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'in konuşmaları, dua edilmesi ve protokol üyelerinin kurdele kesimiyle birlikte açılış programı sona erdi.