Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, Biyoçeşitlilik ve Çevrenin Korunması projesi kapsamında “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Programı” Van’da da program düzelendi. İl Müdür Vekili Abdulkerim Yücel’in açılış konuşmalarının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünün çalışmalarını konu alan Sinevizyon gösterisi, Prof. Dr. Güler Emekçi’nin “İç Sularımızdaki İstilacı Balık Türleri” ve Doç. Dr. Cüneyt Kaya’nın “Hayalet Avcılık” sunumlarıyla devam etti. Programda konuşan İl Müdür Vekili Abdulkerim Yücel, Van Gölü’nün Türkiye’de en büyük iç su avcılığına sahip olduğunu söyledi. Yücel,
“İlimizde, 3 bin 784 kilometrekarelik yüzey alanı ile dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü ve 112 metrekarelik alanı ile Van Gölü havzasının en büyük ikinci gölü olan Erçek Gölü mevcut olup bu göllerde endemik bir tür olan inci kefali balığının yaşamaktadır. İlimizde ayrıca, Sarımemet, Koçköprü ve Zernek barajları mevcut olup, İl Müdürlüğümüzce bu baraj gölleri kiraya verilerek sazan ve siraz balığının ticari avcılığı yapılmaktadır. İlimizde 10 adet güçlü su kaynağı ve irili ufaklı birçok su kaynağı bulunmaktadır. İlimizde Van Gölü ve Erçek Göllerinde yaşamını sürdüren endemik ve anadrom bir tür olan İnci kefali balığı üremek için tatlı sulara göç etmektedir. Yıllık 8 bin ile 10 bin ton arasında avcılığı olup Türkiye’de en büyük iç su avcılığı oranına yüzde 28-30 sahiptir” dedi.
.jpg?)
“VAN’DA 40 BİN ALABALIK İŞLETMESİ VAR”
Van’da toplam 40 adet alabalık işletmesinin mevcut olduğunu söyleyen Yücel,
“İlimiz su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeline baktığımızda, 8 adeti barajlarda 32 adeti karada olmak üzere toplam 40 adet alabalık işletmesi mevcut olup toplam kapasitesi 3 bin 900 ton’dur. Bu işletmelerin 9 adedinde toplam 45 milyon adet yavru alabalık üretimi yapılmaktadır. İlimizde balıklandırma çalışmaları kapsamında son 4 yılda 20 adet su kaynağına yaklaşık 1 milyon 850 bin adet yavru sazan balığı aktarıldı. İlimiz su kaynaklarını hayalet av araçlarından temizleme çalışmaları kapsamında, İlimizde bulunan göl, gölet, baraj, çay, dere ve diğer su kaynaklarında son iki yılda yaklaşık 151 bin metrekarelik alanda av aracı taraması yapılmış olup, yaklaşık 18 bin metre uzunluğunda ağ ve yaklaşık 121 adet diğer av araç türleri su kaynaklarımızdan çıkarılmıştır. İlimizde, Zernek ve Sarimemet Baraj Göllerinde zebra midyesi, Van Kalesi arkasındaki sazlıklarda Sivrisinek balığı ve Van Gölü havzasında olup ancak Bitlis İl sınırları içerisinde yer alan Nazik Gölünde ise İsrail sazanı istilacı tür olarak bulunmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından istilacı bir tür olan zebra midyeleri konusunda çalışmalar yürütülmüş olup, bu kapsamda hazırlanan rapor Bakanlığımıza sunulmuştur. Ayrıca İlimizdeki istilacı tür olan Sivrisinek Balığı ve Zebra Midyesi konusunda Üniversitemiz tarafından bilimsel çalışmalarda yapılmıştır” İfadelerine yer verdi.
Öte yandan ,Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” konulu etkinliğe, Van İl Jandarma Komutanlığı, Bitlis İl Jandarma Komutanlığı, Van İl Emniyet Müdürlüğü, İpekyolu, Tuşba, Edremit, Gevaş, Muradiye, Erciş, Ahlat ve Adilcevaz Belediyeleri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü, Van Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı, Edremit Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı, Van Deniz Polisi, Ahlat Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı, , Tatvan Liman Başkanlığı, STK’lar ve balıkçılar katılım sağladı.

YeniDoğuGazetesi: Hikmet Pülat