Van Büyükşehir Belediyesi’nden Ücretsiz Spor Okulları: Kayıtlar Başlıyor! Van Büyükşehir Belediyesi’nden Ücretsiz Spor Okulları: Kayıtlar Başlıyor!

Van Milletvekili Pervin Buldan her yıl meydana gelen yağışlar sonrası sel ve su baskınları yaşanan Çaldıran ilçesine bağlı Han köyü sorunlarını meclis gündemine taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’a soru önergesi sundu.

Van Milletvekili Pervin Buldan, “Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Han köyü, 200 haneli bir yerleşim yeri olup, ilçeye 7 km mesafede bulunmaktadır. Yıllardır sel baskınları ve karların erimesiyle sular altında kalan köy, Çaldıran-Özalp yol yapımı sırasında yapılan hatalar nedeniyle daha da mağdur hale gelmiştir. Yol yapımında yeterli sayıda köprü ve su menfezinin yapılmaması sonucu, köyün bir baraj alanına dönüştüğü ifade edilmektedir” dedi.

Pervin Buldan-1

Pervin Buldan, geçtiğimiz yıl yaşanan sel baskınları nedeniyle köydeki dere yataklarının kapanmasıyla birlikte, 50 bin dekar çayır alanı ve birçok ekili arazinin sular altında kaldığını belirtti. Buldan, “Köylülerin tarım faaliyetleri ciddi zarar görmüş, hayvancılık ve geçim kaynakları büyük ölçüde tahrip olmuştur. Han köyü sakinlerinin, köyün temel geçim kaynağı olan otlak ve tarlalarının su baskınları nedeniyle yok olması, köylüleri gündelik yaşamlarını sürdüremez hale getirmiştir” ifadelerine yer verdi.

Cevaplanması üzerine soru önergesi sunan Buldan şu ifadelere yer verdi: Karayollarının Özalp-Çaldıran yol yapımından sonra atıl durumda kalan köprü ve menfezlerin yerine su taşkınları için elzem olan yeni köprü ve yeterli sayıda menfez neden yapılmamıştır? Bakanlığınıza bağlı Karayollarının Han köyünden geçen Özalp-Çaldıran karayolunu yapımından sonra köyün sular altında kalmış olmasını bakanlığınız hangi sebeplere dayandırmaktadır? Han köyünü adeta bir baraj alanına çeviren suyun tahliye olması ve yeni su baskınlarının önlenmesi amacıyla bakanlığınızın herhangi bir plan ve projesi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu plan ve projeler nelerdir? Bakanlığınız, Han köyünün sular altında kalmaması için köyün en temel ihtiyacı olan gerekli köprü ve menfezleri yapacak mıdır? Yapacak ise ne zaman yapacaktır? Han köyüne gerekli köprü ve menfezlerin yapılmasının önünde bir engel bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu engel nedir? Yol yapımından sonra gerekli köprü ve menfezlerin yapılmamasından ötürü Han köylüleri maddi ve manevi olarak çok büyük zarara uğramıştır. Bakanlığınız bu zararı tazmin edecek midir? Köylülerin zararı ne zaman tazmin edilecektir?

Muhabir: Kamuran Demir