1984 yılında TRT TV’de yayınlanan ve Van yöresi türküleri arasında önemli bir yere sahip olan "Heybeler Bellerde" türküsü, müzikseverlerin beğenisini toplamaya devam ediyor.  TRT'nin arşivlerinde yer alan bu kültürel miras, Arzu Zorer Üzan tarafından seslendirilerek izleyicilere sunulmuştu. 1984’te ekrana gelen eser, otantik yapısı ve zengin melodisiyle Van yöresi müziklerinin değerli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Van'da Bulunan Ters Ev Nerede, Nasıl Gidilir? Van'da Bulunan Ters Ev Nerede, Nasıl Gidilir?

“BU TÜRKÜ TÜRKİYE SINIRLARINI DA AŞTI”

Konuyla ilgili konuşan TEV İfakat Yavuz İlk Okulu Müzik Öğretmeni Arzu Zorer Üzan, “Bu etkinlik, 1984 yılında TRT tarafından kayda alındı. Kültür Turizm Derneği'nin bir Kore etkinliğiydi. Koroyu yöneten öğretmenin adını anmadan geçmek istemiyorum: Değerli emekli öğretmen Mehmet Kürşat'ın bir çalışması aslında bu ve söylediğim şarkı da ona ait bir beste. Mehmet Hocamızın bu işte büyük emeği var. Video, elime ilk kez TRT'de bir hocam, Mansur Kaymak, tarafından ulaştı. İlk izlediğimde çok şaşırdım ve inanılmaz mutlu oldum. Dünyanın en güzel hediyesini, çocukluğumu, bana sunmuş oldu. Bu kadar ilgi beklemiyordum açıkçası. Daha önce de paylaşmıştım, ancak sadece Van genelinde tanınmıştı. Şimdi ise video tüm Türkiye'ye ve hatta dünyanın bazı ülkelerine ulaşmış durumda. Bana farklı ülkelerden bile mesajlar geliyor. "Bu türkü Türkiye sınırlarını da aştı" diye düşünmeye başladım. Gelen mesajlar gerçekten çok güzel. Sağ olsunlar” dedi.

Heybeler Bellerde Türküsüyle Ünlü Oldu Aradan 41 Yıl Geçti Ama Sesi Hiç Değişmedi (1)

“41 YIL ÖNCE ÇEKİLEN GÖRÜNTÜYE İLGİ BÜYÜK”

Videonun tekrar paylaşmasıyla birlikte vatandaşların sosyal medya da yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Üzan, “Halkımızın bu ilgisi, demek ki eskiyi özlediğini gösteriyor. Videodaki saflık ve masumiyet insanlara geçmiş gibi görünüyor. Bu açıdan hem çok gururluyum hem de çok mutluyum. İnsanın çocukluğunu görmesi gerçekten çok özel bir duygu. Bunu bana yaşatan Mansur Kaymak Hocama yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca koroda emeği geçen Mehmet Kürşat Hocamıza ve o zamanki kültür müdürü Sevim Demir Kına'ya buradan sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Asıl emek onların. Ben sadece orada solisttim. Biz o dönem farklı okullardan gelen öğrenciler olarak, yalnızca dernek çalışmalarında bir araya geliyorduk. Oradan hatırladığım iki ya da üç kişi var. Hatta arkamda duran bir arkadaşımızla iki gün önce görüştüm. Ancak diğerlerinden ne yazık ki haberim yok” diye konuştu.

“BU TÜRKÜ KESİNLİKLE BİR VAN TÜRKÜSÜDÜR”

Türkünün Van’a ait olduğunu ifade eden Üzan, “İnsanların bu videoyu beğenmesinin nedenleri arasında yozlaşmış müzik kültürü olabilir. Belki de saf bir içtenliğe, çocukların masumiyetine ve türkülere özlem duyuyoruz. Videodaki o özgüven, içtenlik ve Van kültürünün sıcaklığı izleyicilere geçiyor. Bu nedenler saymakla bitmez, ama özünde her biri değerli. Bu beste aslında bir çeşitleme kaynak işi. Mehmet Kürşat Hocamızın notaya aldığı, Salih Turhan'ın tescillediği bir eser. Tamamen Van kültürünü yansıtan, Van'ın yemeklerinden, kullanılan eşyalardan bahseden özgün bir türkü. Ancak sosyal medyada farklı illere atfedilmiş yorumlar görüyorum. Bu doğru değil; bu türkü kesinlikle bir Van türküsüdür” şeklinde konuştu.

Muhabir: Yeşim Aşan