Son dönemde vatandaşlar, bir daire sahibi olma umuduyla riskli yatırımları yönelmekten çekinmiyor. Vatandaşlar daha çok hisse tapulu dairelere yönelirken, bu tercihlerindeki düşük maliyet cazibesi, bir dizi potansiyel riski de beraberinde getiriyor. Hisse tapulu daireler, internet sitelerindeki ilanlar aracılığıyla hızla yayılmakta ancak uzman isimler, bu tür gayrimenkullerde ki gizli tehlikelere işaret ederek, vatandaşların aniden evsiz kalma riski taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

SON DÖNEMDE POPÜLER OLDU
Ev sahibi olmak veya yatırım yapmak isteyenler son zamanlarda daha ucuz diye hisse tapulu konutlara yöneliyor hem de ciddi riskleri olmasına rağmen. Kimi bu risklerden habersiz kimi ise bile bile göze alıyor. Ev sahibi oldum derken o aldığınız hisse tapulu daire kentsel dönüşüme girerse her an evsiz kalabilirsiniz.

Son dönemde, ev sahibi olmak veya yatırım yapmak isteyen birçok kişi, düşük maliyetli olduğu için hisse tapulu konutlara ilgi gösteriyor. Ancak, bu tür konutlarda ciddi riskler bulunmasına rağmen, bazıları bu risklerden habersizken bazıları ise bilinçli bir şekilde göze alıyor.

Uzmanlara göre, hisse tapulu konutlar sıklıkla daha düşük fiyatlı olduğu için cazip hale geliyor. Ancak, bu tür konutlar kentsel dönüşüm gibi faktörlere maruz kalma ihtimali taşıdığı için riskli olabilir. Örneğin, bir yatırımcı veya ev sahibi, aldığı hisse tapulu daireyi kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle kaybedebilir ve her an evsiz kalabilir.

Uzmanlar, yatırımcıları ve ev sahiplerini, sadece düşük maliyetli olduğu için hisse tapulu konutlara yatırım yapmaktan kaçınmaları konusunda uyarıyor.

BELEDİYELERDE ETKEN

Gayrimenkul uzmanı Nilüfer Kas,

"Belediyeler kendi içerisinde imar planlarını değiştiriyorlar. O gün üzerinde bina olan yer bugünkü imar planında yeşil alana, okul arsasına dönüşmüş olabilir. Vatandaşlar ev aldım derken yeşil alana dönüştürülmüş bir yere sahip olabilirler" dedi.

"17 METREKARELİK ARSA YARIYA DDÜŞÜYOR"

Hisseli tapu alınırken en önemli noktalardan biri imar durumu bilgisi. Çünkü 10 katlı bir bina yeniden yapılmak üzere yıkıldığında 5 kata düşebiliyor. Bu olasılık onlarca örnekten sadece biri. Kas, "17 metrekarelik arsa payınız olduğu dönemde, 10 katlı bina 5 kata düştü. İmar durumu nedeniyle 17 metrekarelik arsanız sizin yarıya düşüyor, 120 metrekarelik daire de 60 metrekare oluyor" diye konuştu.

"HİSSENİZİ BİR BAŞKASI İHALEYLE SATIN ALABİLİR"

ATV Haber'in haberine göre bir diğer önemli nokta ise hissedarlardan biri, ortaklığın giderilmesi için dava açabilir. Böylece siz istemeseniz de tüm mülkün satışı gerçekleşebilir. Kas,

"Bu noktada olacak şey şu; mülk artık sizin olmaktan çıkıyor. Hissenizi bir başkası ihaleyle satın alma yoluna girebiliyor." dedi.

Muhabir: Haber Merkezi