Van’da yaklaşık yüz yıldır yapılması yönünde projeler geliştirilen bir türlü yapılmayan hafif raylı ulaşım sistemi için imzalar atıldı. Van Eski Valisi Aydın Talay, İbrahim Taşyapan, Münir Karaloğlu, Murat Zorluoğlu, Mehmet Emin Bilmez döneminde birçok defa projelendirilen çalışma alternatif yol çalışmalarının yetersiz olması nedeniyle askıya alındı. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi davetiyle Van’a gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Fatih Gültekin ile imzalanan protokol ile çalışmalar başlıyor.   

Van’ın 100. Yıllık hayali gerçek oluyor, yıllarca farklı birçok proje ile gündeme gelen ve bir türlü hayata geçirilemeyen Hafif raylı sistem Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan girişimleriyle hayata geçiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Fatih Gültekin, Van Büyükşehir Belediyesinin daveti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metro İstanbul’u temsilen Uzman teknik ekibimizle birlikte Doğunun incisi Van’dayız” dedi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan ve yıllarca bu anlamda farklı çalışmalar yürüten Vanlı İş İnsanı Şemsettin Bozkurt, yapılan çalışmanın çok değerli olduğunu ve Van’ın yüz yıllık hayalinin gerçekleşeceği bir çalışma olduğunu söyledi.

“VAN’A RAYLI SİSTEM ÇOK YAKIŞACAK”

Van Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metro İstanbul arasında imzalanan protokolle birlikte Van’ın yıllardır hayal ettiği ulaşımda raylı sistem projesi hayata geçiriliyor.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ Genel Müdür Yardımcısı M. Fatih Gültekin, Van Büyükşehir Belediyesinin daveti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metro İstanbul’u temsilen Uzman teknik ekibimizle birlikte Doğunun incisi Van’dayız” dedi.

Gültekin, “Kentte trafik yoğunluğunu azaltacak ve toplu ulaşımı rahatlatacak iki etaptan oluşacak toplam 18 kilometre uzunluğundaki Hafif Raylı Sistem Projesi ve Van Kalesi çevresinde hizmet verecek tarihi dokuya uygun Nostaljik Tramvay Projesi için eş Başkanlar ve Belediye üst yönetimi ile bir araya geldik. Projeyle ilgili gerekli sunum ve teknik hususları görüştükten sonra iş birliği protokolünü imzaladık. Hayırlı olsun. Van’a Raylı Sistem çok yakışacak” diye konuştu.

VAN’IN 100 YILLIK HAYALİ GERÇEKLEŞİYOR: BÜYÜK PROJE HEYECAN YARATTI

Geçmiş yıllarda bu anlamda birçok çalışmanın yapıldığını ama hayata geçirilmediğini söyleyen Bozkurt, Büyükşehir Belediye destekleriyle başlatılmasını değerli bulduklarını ve yapılacak tüm çalışmalarda bire bir Belediyeyi destekleyeceklerini belirtti. Bozkurt, “Bugün duyduğum bu haber, heyecanımı kat kat artırdı. Bu proje, bir veya iki yıllık bir proje değil; Van’ın 100 yıllık hayali. Son yüzyılda Van neredeyse 100 kat büyüdü, ancak altyapı bu büyümeye ayak uyduramadı. Son 20 yılda Van, hükümetin sunduğu imkanlardan çok az yararlandı. Yerel Yönetimlerin Eksikliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin Katkısı Maalesef, halkın iradesi olan yerel yönetimlerimiz böylesine uzun vadeli bir projeyi hayata geçiremedi. Ancak bugün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin metro konusunda uzman bir ekibinin Van’a gelmesi ve bu sistemin Büyükşehir Belediyesi’nde konuşuluyor olması, Van için çok önemli ve değerli bir adım. Bu gelişme beni gerçekten heyecanlandırdı. Bu tür adımları sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.

“VAN’IN ULAŞIMINA DOPİNG”

Van’ın içme suyunda siyanür var mı? İddialara yanıt geldi Van’ın içme suyunda siyanür var mı? İddialara yanıt geldi

Hayata geçirilecek hafif raylı sistemin kent trafiğine büyük katkı sağlayacağının altını çizen Bozkurt, “Van’ın Trafik Sorunu ve Yılan Hikayesine Dönen Projeler Son 20 yıldır Van halkı, çeşitli projeleri sabırla destekliyor. Ancak birçok proje, özellikle döner kavşak ve alternatif cadde açma çalışmaları adeta bir yılan hikayesine dönmüş durumda. Van son 8 yıldır kayyum yönetiminde olduğu için, bu projelerde ciddi aksaklıklar yaşandı ve trafiği ciddi şekilde kötüleşti. Şu anda, Van’ın son 100 yılda duyduğu en iyi haber bu projelerin hayata geçirilecek olması olumlu Bir Adım: Van’ın Geleceği İçin Büyük Umut Bu adım, Van’ın geleceği için çok olumlu bir gelişme. Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu vizyonu benimsemesi ve Van bölgesinde teknik birimlerle yapacağı çalışmalar, şehrin kalkınması için büyük önem taşıyor. Bu vizyonun gerçekleşmesiyle birlikte, Van'ın altyapısında ve genel yaşam kalitesinde büyük bir ilerleme kaydedileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Muhabir: Kader Çelik