Van’da kurumların eksik çalışma ve denetimleri, vatandaşların tepkisine yol açtı. Yıllardır çözülmeyen sorunlar nedeniyle yetkililere eleştirilerde bulunan vatandaşlar, çevre temizliği, hizmet ve denetimlerin sağlanabilmesi için NATO’dan yardım isteyeceklerini belirtti.

Van’da yıllardır yapılmayan çalışmalar, eksik denetimler nedeniyle kaldırım işgalleri artarken diğer taraftan seyyar satıcılarda boş gördükleri alanları gasp ederek masa sandalye ile donatıp satış yapmaya başladı. Duruma tepki gösteren vatandaşlar kurumların eksik çalışmalarına değinerek NATO’dan yardım isteyeceklerini belirtti.

DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı DSİ Van Bölge Müdürlüğü yalanladı

Şehir merkezinde insanların nefes alabileceği alanların tamamının seyyar satıcılar tarafından işgal edildiğini söyleyen bir vatandaş, “Çarşıda oturulacak parklar hem çok küçük hem de oldukça yetersiz. Dabbağoğlu Parkı, hem küçüklüğü hem de bakımsızlığıyla dikkat çekiyor. Son zamanlarda, semavercilerin ve çaycıların özel bahçesi haline gelmiş durumda. Ahmedi Hani Parkı ise adeta virane bir halde; her tarafı dökülmüş ve üç taraftan çayevlerinin masa ve sandalyeleri ile doldurulmuş, böylece bedavadan bir çay bahçesi kazanılmış. Sanat Parkı da üç ayrı semaverci grubu ve cızbızcıların sanatlarını(!) icra ettikleri bir işgaliye haline gelmiş” dedi.

Kurumların gereken çalışmaları yapmaması nedeniyle NATO’dan destek isteyeceklerini ifade eden vatandaşlar, “Feqiyê Teyran Parkı ise oldukça küçücük ve semaverciler yirmi gündür oraya da sızıp yerleşmiş durumda. Son üç gündür Kent Meydanı da semavercilerin eline geçti. Bu koşullar altında, kadınlar, yaşlılar, aileler ve ziyaretçiler çarşıda rahat ve gönüllerince dinlenebilecek bir alan bulmakta zorlanıyor. Şehirdeki park ve yeşil alanlar oldukça az; bazı parklar gündüzleri de işgal ediliyor, ancak neredeyse tamamı akşam 19.00 - 24.00 saatleri arasında semaverciler ve cızbızcılar tarafından işgal ediliyor. Bu durumda, çim, ağaç, çiçek ve düzen kalmamış; gürültü, dağınıklık, parkların gaspı, duman, koku, odun, kül ve kirlilik gibi sorunlar gündemde. Belediyeler ve zabıta, gündüzleri şehirle ilgilenmiyor, akşamları ise şehir tamamen kaotik bir hale geliyor. Dilendirilen çocuklar, dilenci kadınlar, kaldırım işgalleri, yanlış araç parkları, yaygınlaşan park ve yeşil alan işgalleri, izmaritler, toz, toprak, yaprak, çöp ve korkunç kirlilik gibi problemler baş göstermiş. Şehir adeta çivisi çıkmış durumda. Çevre ve Temizlik Müdürlükleri, Park ve Bahçeler Müdürlükleri ve Zabıta Müdürlükleri bu durumu görmüyor mu? Eğer bu sorunlar çözülmezse, şehirdeki kurumlar yeterince etkili olamazsa, Birleşmiş Milletler ve NATO’dan yardım isteyeceğiz. Onlar, şehre düzen, nizam, temizlik ve koruma getirsin. Şu anda, şehirdeki kurumlar yatıyor ve ilgili zabıta, park ve bahçeler, temizlik birimleri el çekmiş durumda. Kaldırımlar çoktan teslim edilmişken, şimdi parklar da devredilmiş. Van halkı, çarşıya benzemeyen bu alanlarda evde oturmayı tercih edecek gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Kamuran Demir