Van ve Hakkari yöresinde  kadınlarının binlerce yıllık ‘kofi’ takma geleneği modern hayatla birlikte unutulmaya yüz tuttu.

Kürtlerin kadim bir geleneği olan ve kadınların günlük hayatta taktığı “kofi”yi kullanan kadınların sayısı yok denecek kadar azaldı.

Evlenen kadınların günlük yaşamda, düğün, kına gecesi, nişan töreni gibi özel günlerde yöresel kıyafetlerin üzerinde bir çeşit aksesuar olarak taktığı, özel bağlama şekli ve etrafının altınlarla süslendiği kofi, renkleri ve tasarımıyla dikkati çekiyor.

İhtişamıyla öne çıkan ve Kürt kadınlarının geleneksel aksesuarlarından biri olan kofi, hünerli ellerin yoğun mesaisiyle hazırlanıyor.

Van'da büyük rus pazarında bulunan hediyelik eşya dükkanında 'Kofi' sergileyen Esnaf Kezban Özben Güler, Doğu’ya özgü düğünlerde gelinlerin veya eltilerin, yani gelin ya da birinci derecede akrabaların taktığı yöresel fistanların üzerine giyilen bir aksesuar hakkında açıklamalarda bulundu. Güler, bu ürünleri Van’ın tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla mağazalarında bulundurduklarını belirtti.

“Bu ürünün Van kültüründe yer aldığını ancak hem yerlilere hem de yabancılara tanıttıklarını” ifade eden Güler, “Buraya sadece Vanlılar gelmiyor. İzmir’den, Aydın’dan gelenler de var. Her yörenin kendine has bir ürün başlığı vardır. Biz de bu amaçla, yani tanıtma amacıyla ürünü mağazamıza koyduk,” dedi.

Güler, mağazalarına gelen misafirlerin bu ürünleri takarak fotoğraf çekilebildiklerini, hatta profesyonel fotoğraf çekimi hizmeti de sunduklarını belirtti. “Buraya gelen bazı turistlerin dikkatini çekiyor bu ürünler. Hemen soruyorlar, ‘Bu nedir? Nerede kullanılıyor? Ne için?’ diye. Biz de onlara, Doğu Bölgesi’ne has bir ürün olduğunu ve yöresel kıyafetlerin üzerine giyilen bir aksesuar olduğunu anlatıyoruz. Dış çekimlerde genelde çok tercih edenler oluyor. Gelinler de bu ürünlere yoğun talep gösteriyor,” diye konuştu.

Denizin üzerinde ölümü bekleyen martıyı böyle kurtardılar Denizin üzerinde ölümü bekleyen martıyı böyle kurtardılar

Bu ürünlerin satışını yapmadıklarını, sadece tanıtım amacıyla sergilediklerini vurgulayan Güler, satın almak isteyenleri satışını yapan yerlere yönlendirdiklerini belirtti. “Burada fotoğraf çekiminde dilerlerse kullanabiliyorlar. Gençler artık kültürü biraz daha unutuyorlar. Biz de bir nebze olsun katkımız olsun diye ve bu yöresel ürünü unutturmamak adına burada sergiliyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Yeşim Aşan