Kayyum, belirli bir malın yönetilmesi veya bir işin yapılması amacıyla görevlendirilen kişidir. Genellikle, devletin, usulsüzlük tespit ettiği özel kurumlara veya şirketlere atadığı yöneticilere kayyum denir. Bu atama, kurumların yönetimini geçici olarak devralan bir müdahale şeklidir.

Türkiye'de Sosyal Medya Kullanım Oranı Belli Oldu: İşte En Popüler Platformlar! Türkiye'de Sosyal Medya Kullanım Oranı Belli Oldu: İşte En Popüler Platformlar!

Kayyum, bir vasi gibi vesayet organlarından biri olsa da, vasi hem kişiyi hem de mal varlığını yönetirken, kayyum sadece belirli işlerle veya mal varlığının yönetimiyle ilgilenir.

Kayyum ataması, genellikle hukuki usulsüzlükler, güvenlik tehditleri veya yönetimsel sorunlar gibi durumlarla ilişkilidir. Devlet, mahkeme kararıyla, belirli kurumlar ya da şirketler üzerinde kayyum ataması yapar. Bu atama, kurumların veya şirketlerin yönetim kontrolünü ele almak amacıyla gerçekleştirilir.

Kayyum ataması şu durumlarda yapılır:

Hukuki usulsüzlüklerin tespiti,

Kamu düzenini bozan veya güvenliği tehdit eden faaliyetler,

Yolsuzluk ve yönetimsel sorunlar gibi idari nedenler.

Kayyum, görev ve yetkileri açısından atama sebebine bağlı olarak farklı sorumluluklar üstlenir. Eğer kayyum finansal sorunlar nedeniyle atanmışsa, gelir gider dengesini sağlamak ve ekonomik iyileşme stratejileri geliştirmekle yükümlüdür. Hukuki usulsüzlüklerde, yasal uyumsuzlukların çözülmesi ve devlet mahkemelerinin kararlarının uygulanması da kayyumun görevleri arasındadır.

Kayyum atamaları, genellikle geçici olup mahkeme tarafından belirlenen sınırlar çerçevesinde yürütülür. Kayyumun atanma amacı sona erdiğinde, yönetim eski haline döner veya kurum yeniden yapılandırılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi