Van’da 40 yıldır eski halıları alıp satan Medeni Ertutar, geleneksel halıcılık geleneğini sürdürerek değişen çağa direniyor. Birçok yerden getirdiği halıları toplayıp satan Ertutar, işlerin eskisi gibi olmadığını belirterek bu tür özel ürünlere olan değerin artırılması gerektiğini vurguluyor.
Medeni Tutar küçük yaşlarda halıcık yapan babasının yanında öğrendiği halı işine farklı bir boyut kazandırarak çöpten toplanan halıları, kurduğu atölyesinde işleyip birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyor. Kırsal mahalleler başta olmak üzerine kent genelinde toplanan yüzlerce eski halı onlarca işlemin ardından satışa sunuluyor. Geleneksel halı dokumacılığının zorlu bir süreç olduğunu ancak bu işi sevdiklerini belirten Medeni Ertutar, "Van'ın güzellikleri, kültürü ve tarihini yansıtan özel halılar, günümüzde maalesef unutulmaya yüz tutmuş durumda. Ancak ben bu geleneği sürdürmeye kararlıyım. Her bir halı, bir hikâyeyi, bir kültürü temsil ediyor" dedi.

“TALEP AZALDI”

İşlerin eskisi gibi olmadığını ifade eden Ertutar, müşterilerin daha çok seri üretim ve modern tasarımlara yönelmesinin, geleneksel el dokuma halılarına olan talebi azalttığını belirtiyor. Ancak, bu duruma rağmen özel ve el emeği ürünlere olan ilginin devam etmesi gerektiğini vurguluyor. Ertutar, geleneksel halıcılığın zorlu bir süreç olduğunu ve günümüzde modern tasarımların daha fazla tercih edildiğini dile getiriyor. Ertutar, "Geleneksel el dokuma halılarına olan ilgi ne yazık ki azalıyor. İnsanlar modern tasarımları ve seri üretimi tercih ediyorlar. Geleneksel halılar, bir zamanlar olduğu gibi talep görmüyor. Müşterilerimiz daha çok hazır ve modern ürünleri tercih ediyorlar. Bu durum, geleneksel halıcılık geleneğimizin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor" diye ekledi.

“HAYAT PAHALILIĞI SATIŞLARI ETKİLEDİ”

Medeni Ertutar, yaşanan hayat pahalığı ve turizmdeki durgunluktan dolayı işlerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. Ertutar, yaptığı açıklamada, "Turizm eskiden canlı olduğu için bizim işler de iyi gidiyordu. Ancak yaşanan hayat pahalığı bizim işlerimizi de engelledi. Ürünler genellikle Irak, Afganistan Kars, Van, Hakkâri, gibi yörelerin motiflerini taşıyor. Ben bunları genellikle köyleri gezerek topluyorum. Önceleri daha çok kesimlerine gönderiyordum ürünleri ancak orada da işlerimiz bitti.” Şeklinde konuştu.

“ERTUTAR’DAN GENÇLERE ÇAĞRI”

Gençlere de çağrıda bulunan Ertutar, “Bu tür değerli ürünlere gençlerin ilgi göstermelerini çok isterim. Gençlerin özellikle telefonlardan biraz uzak durup eski geleneklere ve diğer daha birçok değerimize sahip çıkmaları gerekiyor. Hayatın her türlü zorluğunu ve güzelliğini görmelerini diliyorum” dedi.

Muhabir: Adil Harmancı