Güneş’teki patlama nedeniyle internet ve elektrik kesintilerine neden olabileceği düşünülüyor: Güneş patlaması nedir? Güneş patlamasının etkileri neler olabilir?
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yaptığı açıklaamda, son 6 yılın en güçlü Güneş patlamasının gerçekleştiğini duyurdu. Söz konusu patlama kehanetleriyle bilinen ünlü TV çizgi film dizisi Simpsonlar’da konu edilmişti.
NASA’nın açıklaması sonrası Güneş patlamasının etkileri merak edilirken “Güneş patlaması nedir, neden olur? Güneş patlamasının etkileri neler olabilir?” gibi sorularla araştırılmaya da başlandı.
NASA'nın açıklamasına göre Güneş'te 2017'den bu yana kaydedilen en güçlü patlamanın yaşandığı belirtildi.
NASA'dan yapılan açıklamada, "Güneş patlamaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir ve uzay araçları ile astronotlar için risk oluşturabilir" ifadelerine yer verildi.
Tahmin edilen tarihten önce meydana gelen Güneş patlamasının etkileri ile ilgili çeşitli öngörüler ortaya atıldı. “Güneş patlaması nedir, neden olur? Güneş patlamasının etkileri neler olabilir?” sorularının yanıtı da şöyle:
Güneş, yaklaşık her 11 yılda bir solar maksimum adı verilen bir dönemden geçiyor. Bu dönemde ortaya çıkan Güneş lekeleri, Güneş'in manyetik alanındaki büyük değişikliklerin sonucunda takımadaları andıran yapılar oluşturabilir.
Söz konusu Güneş’teki lekeler, aynı zamanda güçlü enerji patlamalarına yol açarak Güneş fırtınalarına neden olabilirler. Bu fırtınalar, uydulara zarar verebilir ve hatta iletişim sistemlerini kesintiye uğratabilir.
Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğine dikkat çekiyor.
1859 GÜNEŞ FIRTINASI: CARRINGTON OLAYI
10-Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası, o yıl solar döngü 10 sırasında yaşanmış güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. "Beyaz ışık parlaması" olarak da tanımlanan olay İngiliz gökbilimci Richard Carrington ve Richard Hodgson tarafından gözlemlendi.
28 Ağustos 1859’dan 2 Eylül 1859’a kadar, Güneş’te sayısız güneş lekeleri gözlemlendi.
1 Eylül’de öğle vaktinden önce, Richard Carrington ve Richard Hodgson adlı İngiliz asıllı amatör astronomlar, ilk solar alevin gözlemlerini yaptılar. Dünya’ya gelmesi 17.6 saat alırken büyük bir koronal kütle ejeksiyonunun (CME) direkt olarak Dünya’ya gelmesine sebebiyet verdi.
İngiliz astronomlar tarafından kaydedilen hadise İskoçya, Avustralya ve Karayipler başkta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde kayda geçildi.
Simpsonlar'ın korkutan 2024 kehaneti! Güneş patlaması dünyayı karanlığa mı gömecek?
2020 yılından bu yana yaşanan küresel felaketler artarak sürüyor. Pandemi, orman yangınları, sel, depremler, savaş gibi felaketlerden sonra araştırmacılar yeni yılda dünyanın karanlığa gömüleceğinin işaretini verdi.
100 yılda bir meydana gelen doğa olaylarından güneş fırtınasının dünya genelinde elektrik kesintilerine sebep olabilecek güçte olduğu tahmin ediliyor. Teknolojinin neredeyse zirve yaptığı günümüz modern çağında, beklenen elektrik kesintisi hayatı durma noktasına getirebilir.
Güneş patlamasının, 2025 yılında meydana geleceğine dair yapılan tahminler 2024 yılı şeklinde güncellendi. Bu durum da yakın tarihte dünyanın başına gelmesi olası olan bu felaket bazı ülkeleri pil, şarj, mum malzemelerinin stoğu gibi tedbir almaya yönlendirdi.
Yeni felaketlerin tellalı haline gelen Simpsonlar'ın yeni yıl sahnesi yine endişelere neden oldu. 2020 yılından beri küresel bir korku politikası uygulanan gezegenimizi yeni yılda güneş fırtınası bekliyor.
Bu durumun büyük elektrik ve iletişim kesintisine sebep olabileceğini konu eden Simpsonlar çizgi film dizisinde, yaşanan felaketin ardından, alışagelmiş günlük yaşantının yerini ilkel yaşamın aldığı görülüyor.
İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaketin dijital cihazları sekteye uğratması ihtimaline karşı İngiliz halkını mum ve pille çalışan radyo stoklaması gerektiği konusunda geçtiğimiz günlerde uyarmıştı.
Bu arada, İngiliz basınında yer alan haberlere göre, İngiltere'de vatandaşların ve işyeri sahiplerinin gelecekteki salgınlara, doğal afetlere ve siber saldırılara hazırlanmalarına katkı sağlaması amacıyla ulusal bir "dayanıklılık akademisi" başlatıldı.
Güneş patlaması veya Güneş püskürtüsü, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen tanımlamadır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler.
6x1025 Patlama sonucunda joule'e kadar enerji açığa çıkarabilir. Güneş püskürtüsü nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.
Güneş patlamaları, Güneş atmosferinin bütün tabakalarını (fotosfer, korona ve kromosfer) etkiler, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca bütün elektromanyetik tayfa yayılmış radyasyon üretirler.
Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur.
Güneş püskürtüleri magnetik birleşmelerden dolayı oluşurlar. İlk oluşum ise 1859 yılında gözlemlenmiştir ve Carrington Olayı olarak adlandırılır.
Bazı bilim insanları tarafından yapılan uyarılara göre 2024 yılı başlarında Güneş fırtınaları Dünya'yı etkileyebilir.