Van’ın uzun yıllardır kangren haline gelen ulaşım sorunu, YKS sınavı sonrası tercih yapacak öğrencileri de olumsuz etkiliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne gitmek zorunda kalan öğrenciler, hastalar ve hasta yakınları ulaşımda zorluk yaşamaya devam ediyor. Bu durum, Van'ı tercih etmeyi düşünen öğrencilerin tercih yapma kararlarını sorgulamasına neden oluyor.


Kent merkezinden uzakta yer alan ve Türkiye’nin en güzel yerleşkeli üniversitelerinden bir tanesi olan Van YYÜ için tercihler bugün sona eriyor. YYÜ’yü tercih etmek isteyenlerin aklında ulaşım sorunu var. Her yıl yaşanan sorun için bu sene YYÜ ve diğer ilgili kurumlar çözüm bulacak mı?

16 Temmuz’da açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından öğrencilerin tercih heyecanı başladı. 2 Ağustos (bugün) bitecek olan tercihler için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğrencileri Van’a davet etti. Türkiye’nin en güzel yerleşkesine sahip üniversitelerinden bir tanesi olan Van YYÜ, bin 700 metrede bulunan denize neredeyse sıfır mesafede yer alıyor. Şehirden uzak olmanın avantaj ve dezavantajlarını da yaşayan Van YYÜ, en büyük dezavantajı ulaşımda yaşıyor. Üniversite yerleşkesinde yer alan yurtların dışında kent merkezindeki yurtlarda veya evlerde kalan öğrenciler, hafta sonları merkeze gelen ve geri dönen öğrenciler ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarının daha yavaş buna karşılıklı olarak minibüslerin hızlı gitmesi nedeniyle minibüs tercih eden öğrenciler uzun kuyruklar oluşturuyor ve saatlerce bekliyor. Tercih dönemi bugün sonlanacakken, Van YYÜ ve diğer ilgili kurumların bu soruna çözüm bulup bulmayacağı merak konusu olmuş durumda.

ÜCRETSİZ ULAŞIM DESTEĞİ VERİLDİ

Van’ın Muradiye İlçesinde Dünya Çocuk Hakları Günü Coşkuyla Kutladı Van’ın Muradiye İlçesinde Dünya Çocuk Hakları Günü Coşkuyla Kutladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 16 Temmuz’da açıklanmasıyla birlikte 25 Temmuz’da üniversite öğrencileri için tercih heyecanı başladı. Tercih dönemi nedeniyle; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de tercih tanıtım günleri düzenledi. 25 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen tercih ve tanıtım günleri Van YYÜ kapalı spor salonunda yapıldı. Bu yıl #VanSiziBekliyor sloganıyla tanıtılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, alanında uzman akademisyenlerin danışmanlığında gerçekleştirilen tercih ve tanıtım günlerine öğrencilere ücretsiz ulaşım desteği verildi. Daha önce Van YYÜ sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tanıtım ve Tercih Günleri başlıyor! 25 Temmuz - 02 Ağustos 2024, 10:00 - 16.00 saatleri arasında yapılacak. Ring servis güzergahları ve saatleri: İskele Caddesi Halk Eğitim Merkezi Önü ve Şişli Öğretmenevi önünde 09:00 - 10:30- 12:30 - 14:00 saatleri arsında taşınacak.”

SORUN ÇÖZÜLECEK Mİ?

Tercih süreci boyunca öğrencilere ücretsiz ulaşım desteği veren Van YYÜ ne yazık ki okul döneminde yaşanan ulaşım sorunu ile sürekli gündeme geliyor. Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçlarının büyük ve hantal olması nedeniyle özel minibüsleri tercih eden öğrenciler sürekli olarak sorunlar yaşıyor. Sefer sayılarının azlığı nedeniyle tıka basa dolan minibüslerden öğrenciler her yıl şikayetçi. Öğrencilere tercih zamanında ücretsiz araç desteği veren YYÜ’nün okullar başlamadan ulaşım için nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu. İlgili kurumlar ile ortak çözülmesi planlanan ulaşım sorunu bu sene de devam edecek mi? Türkiye’nin en güzel yerleşkesinde yer alan YYÜ bu yönüyle çok cezp edici olsa da ulaşımdaki sorun akıllarda soru işaretleri oluşturuyor.

“ZOR ŞARTLARDA OKULA GİDİYORUZ”

Yaşanan sorun ve akıllardaki soru işaretleri sosyal medyada ve diğer platformlarda da sürekli gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl sosyal medyada paylaşım yapan öğrenciler, sürekli yaşanan mağduriyet çözümü için yetkililerden sefer sayılarının arttırılmasını talep etmişti. Öğrenciler yaptıkları paylaşımlarda; "Van Yüzüncü Yıl Üniversite öğrencileri olarak yetersiz ulaşım imkanından dolayı zor şartlarda okula gidiş geliş yapıyoruz. Yetkililerden ise bu duruma çözüm istiyoruz. Bu sorun Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin temel sorunlarından biri. Öğrenciler olarak topluma faydalı olmak istiyoruz. Bizim gerçek problemlerimizin Üniversite yönetimi tarafından kulak verilmesini istiyoruz." Demişti.

ÖĞRENCİLER: BU YIL SORUN ÇÖZÜLSÜN

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Van YYÜ’de eğitim sürecine devam edecek olan öğrenciler sorunun çözülmesini bekliyor. Gazetemize konuşan ve isim vermek istemeyen öğrenciler şunları söyledi: “Kent merkezinde oturan 3 arkadaş olarak Van YYÜ’de eğitim hayatımıza devam ediyoruz. Geldiğimiz ilk sene beraber kalmaya karar verdik ve 3 yıldır da böyle devam ediyor. Bu sene başka bir şehirde bir arkadaşımız buraya geldi ve tercihini Van YYÜ’den yana kullandı. Bizde Van’ın ve YYÜ’nün güzel olduğunu kendisine söyledik, tavsiye ettik. Ancak ulaşım sorunu ciddi bir sorun, bunu da dile getirdik. Başta üniversite yetkilileri olmak üzere tüm kent yetkililerinden sorunun çözümü için destek istiyoruz. Ulaşım ciddi anlamda bir sorun.”

VAN YYÜ HAKKINDA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Ancak Türkiye'nin doğu bölgesinde bir üniversite kurulması girişimleri çok önceleri başlamıştır. Van'da bir üniversite kurulması fikri çok eski olup Cumhuriyet öncesine kadar dayanmaktadır. Osmanlı Padişahı Il. Abdulhamit'in "Eski Hastane adıyla bilinen Van'daki boş arsaya, bir medrese ve tekke inşası için Van Nakibüleşraf Vekili Taha Efendiye izin verildiğine dair emri" 3 Ekim 1905 yılında vermiş olduğu talimattan anlaşılmaktadır.

Ayrıca "Van'da açılması istenilen darülfünunun (üniversite) inşa masraflarının Evkaf-ı Hümayun Hazinesi'nden karşılanması ve padişahın adıyla anılmasına dair Sadaret'ten Evkaf-ı Hümayun ve Dahiliye Nezareti'ne gönderilen 3 Temmuz 1913 sayılı yazı" da Van'da kurulması istenen Üniversiteye ayrı bir önem verildiği de anlaşılmaktadır. Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'i, incelemeler yapmak üzere Van'a göndermiş; Mustafa Necati Bey'de, Van'da üniversite kurulmasını gerekli görmüştür. 1928 yılında, öğretmen Ferit Nur (Kuran) Van'a gönderilmiş ve mevcut ortaokulu liseye dönüştürerek, kurulması tasarlanan üniversitenin çekirdeğini oluşturması istenmiştir. Atatürk 1 Kasım 1937'de, TBMM açış nutkunda, 'Doğu bölgesi için Van Gölü Sahillerinin en güzel bir yerinde ilkokulu ve nihayet üniversitesi ile modern bir kültür şehri oluşturmak yolunda şimdiden faaliyete geçilmelidir.' demiş, bu maksatla, o dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan'ı, arazi tespiti için Van'a göndermiştir. 1938 yılı Kasım başında TBMM açış nutkunda, Atatürk 'İstanbul Üniversitesi'nin geliştirilmesi, Ankara Üniversitesi'nin tamamlanması ve Şark Üniversitesi'nin yapılan etütlerle tespit edilmiş olan esaslar dairesinde, Van Gölü civarında kurulması hızla ve önemle devam etmektedir' demiştir. 11 Haziran 1951 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığınca, aralarında Prof. Dr. Afet İnan'ın bulunduğu, 15 kişilik bir heyet oluşturulmuş ve Doğu Üniversitesi'nin yerinin tespiti için esaslı incelemelerde bulunulmuştur.

Bu heyet, merkezi Van olacak bir Doğu Üniversitesi'nin kurulmasını; Elazığ, Erzurum ve Diyarbakır'da bazı fakülte ve enstitülerin, Doğu Üniversitesi'ne yardımcı şubeler olarak açılmasını uygun görmüştür. Bu sıralarda Ankara ve İstanbul'daki üniversitelerin sayısı arttırılmış; İzmir, Erzurum, Trabzon, Elazığ, Diyarbakır, Sivas, Samsun, Malatya, Kayseri, Eskişehir, Bursa ve Edirne'de yeni üniversiteler veya bunların çekirdeğini oluşturacak fakülte, yüksekokul ve akademiler açılmıştır. Ancak bu dönemlerde Van bu mutlu iller arasına girememiştir. 1968 yılında 'Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği' kurulmuş olup, bu dernek, Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne bağlı bir fakültenin Van'da açılması ve daha sonra ayrı bir üniversite haline dönüştürülmesi için çaba harcamıştır.

Bu amaçla, 1981 yılında oluşturulan bir heyet Ankara'ya gitmiş, Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından kabul edilen dernek üyelerine, Van'da bir üniversite kurulacağı müjdesi verilmiştir. 6 Kasım 1981 tarihinde üniversitelerine yeni bir düzen getiren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun çıkarılmasından yaklaşık 8,5 ay sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı hakkında kanun hükmünde kararname çıkarıldı. Bu kararname ile yeni üniversiteler açıldı. Bunların arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de vardı. Van'da bir üniversite kurulmasını teminen çeşitli yerel girişimlerde olmuştur. ,

2017 YILINDA İSMİ DEĞİŞTİ

Halen 17 Fakülte, 5 Enstitü, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 43 adet Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Van Gölü kenarında kurulmuş, şehir merkezine 15 km mesafede olan bir eğitim kurumu olarak Merkez Zeve Kampüsü ile Gevaş, Özalp ve Erciş ilçelerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversite; ismini 18.06.2017 tarih ve 7033 sayılı kanun gereğince Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak değiştirilmiş olup, 1 Temmuz 2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Muhabir: Hikmet Pülat