Van Haber

Nefes alamıyoruz!

Türkiye’nin en az yeşil alanına sahip iller arasında yer alan Van’ın yüzde 95,8’i kurak alan. Yüzde 4,2’si yeşil alan olan Van’da nefes almak ve yaşamak artık Sorun oluşturuyor.

Türkiye’nin en az yeşil alanına sahip iller arasında yer alan Van’ın yüzde 95,8’i kurak alan. Yüzde 4,2’si yeşil alan olan Van’da nefes almak ve yaşamak artık Sorun oluşturuyor.

Yeşil alan bakımından Türkiye’nin en düşük alanına sahip olan Van, tabiri caizse nefes alamıyor. Geçtiğimiz günlerde Van'ında aralarında bulunduğu DAP Bölgesi orman varlığı açıklandı. Açıklanan rakamlara göre; DAP Bölgesi orman varlığı Türkiye’nin toplam orman varlığının yüzde 12,9’unu (2,3 milyon hektar) oluşturuyor. Bölgede yer alan Van’ın orman varlığı korkutucu seviyede yer aldı. Orman Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan verilere göre; Van’ın orman varlığı 4,2 seviyesinde. Bu da Van’ın yüzde 95,8’nin kurak alan olduğu anlamına geliyor. Rakamların da gösterdiği gibi Van’da nefes almak oldukça güç. Türkiye’nin birçok şehrinde ormanlaştırma çalışmaları yapılırken, Van’da yapılan bu çalışmalarda neticesiz kalmış durumda. Bir zamanlar orman varlığıyla dikkat çeken Van, 90’lı yılların ardından alınmayan önlemler nedeniyle kurak toprağa dönmüş durumda...

DAP BÖLGESİ VERİLERİ

Van'ında aralarında bulunduğu DAP Bölgesi orman varlığı, Türkiye toplam orman varlığının yüzde 12,9’unu (2,3 milyon hektar) oluşturuyor. Erzincan, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerini kapsayan bölgedeki orman varlığının yüzde 30,3’ünü normal ormanlar, yüzde 69,7’sini ise bozuk ormanlar oluşturuyor. DAP Bölgesinde yer alan illerin orman varlıkları bölgenin iklimsel ve topoğrafik şartları nedeniyle nispeten kuraklığa ve soğuğa dayanıklı ağaçlardan oluşuyor. Bölge ormanlarındaki belli başlı ağaç türleri; meşe, karaçam ve ardıçtır. Bölgede en az orman alanına sahip il Iğdır (161 hektar) iken en çok orman alanına sahip il ise Sivas (405.281 hektar) olarak kayıtlara geçiyor. Uzmanlar, orman varlığının artırılması için bölgede ağaçlandırma ve bozuk ormanların rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılarak devam etmesi gerektiğini vurguluyor.

VAN 4’ÜNCÜ SIRADA

Geçtiğimiz yıllarda da çokça tartışılan Van’ın ormanlaşma eksikliği ve yeşil alan azlığı azda olsa artmış durumda. Yıllardır Türkiye’de en az ormana sahip olan illerin başında gelen Van’ın bu anlamdaki konumu 4’üncü sırada yer almasına neden oldu. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre; 2024 yılında Türkiye'deki toplam orman alanına bakıldığında Van’ın yeşil alan arlığı yüzde 4,2 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllara göre artış olmasına rağmen bu rakamlar oldukça düşük. Açıklanan rakamlara göre; Van, Türkiye’nin en az yeşil alanına sahip 4’üncü il oldu.

UZMANLAR NE DİYOR?

Van’daki yeşil alanın azlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar böyle giderse Van’ı kötü günler beklediğini ifade etti. “Çağdaş ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metreyken Van’da bu rakam çok düşük. Bu da yeşil alanların Van’da ne kadar az olduğunu ve yok olduğunu gösteriyor. Küresel ısınmanın ve nüfus artışının çok büyük etkisi var. Van’daki çarpık kentleşmenin de buna çok büyük etkisi var. Yeşil alanların arttırılması lazım. Yoksa Van’ı hiç iyi günler beklemiyor.” Diyen uzmanlar acil bir şekilde yeşil alanların artırılması için çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.


SOSYAL MEDYADAN TEPKİ!

Türkiye’nin orman fakiri illerinin başında gelen Van'da, kentteki kamu hizmetlerinin yetersizliği eleştirilerin odağına oturdu. İş İnsanı Feridun Irak, Van'daki orman varlığının yetersizliği ve mevcut kurumların çalışmalarını eleştirdi. Irak, 36 yıldır Van'da bir Orman Müdürlüğü olmasına rağmen, şehirde orman alanlarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu vurgulayarak, bu duruma serzenişte bulundu. “Orman Müdürlüğü var ama orman yok” diyen Irak, bu çelişkinin Van’daki kurumların etkinliği konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını ifade etti.

EN FAKİR İL!

Irak ayrıca, Van’da belediyeler ve diğer resmi kurumların varlığına rağmen, şehirde otopark, hijyen ve denetim gibi temel hizmetlerin eksikliğinden şikayetçi oldu. Vanlı vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durumun, şehirdeki kamu hizmetlerinin yetersizliği konusundaki eleştirileri de beraberinde getirdiğini belirtti. Van’ın, orman varlığı bakımından Türkiye’nin en fakir illerinden biri olduğuna dikkat çeken Irak, şehirdeki bu ve benzeri hizmetlerin sağlanması gerektiğini ve ilgili kurumların görevlerini yerine getirme konusunda daha aktif olmaları gerektiğini ifade etti. Irak, Van’ın gelişmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

VAN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

“Van Orman İşletme Müdürlüğü Bakanlar Kurulu kararıyla 12.12.1988 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü’nün emirleri ile kurulmuş olup ormancılık hizmetlerine başlamıştır. Van Orman İşletme Şefliği, Van Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği, Çatak Orman İşletme Şefliği, Van Orman Fidanlık Şefliği ve Erciş Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği olarak hizmet vermektedir.” Bu ifadeler; Van Orman İşletme Müdürlüğü web sayında yer alıyor. Ancak müdürlük tarafından bu anlama hiçbir çalışma yapılmaması tepkilere neden oluyor.