Eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları ortaya çıktı. Temizlik personeli eksikliği nedeniyle okul yönetimleri, velilerden eleman istihdam etmek için maddi destek talep ediyor. Bazı okullarda da veliler de dönüşümlü olarak okulu ve sınıfları temizliyor.
"İşgücü Uyum Programı" nedeniyle okullarda hijyen sorunları yaşanıyor. Birçok okulda temizlik personeli bulunmazken, okulların temizliği öğretmenler ve veliler tarafından karşılanıyor. "Tasarruf tedbirleri" kapsamında İŞKUR tarafından başlatılan "İşgücü Uyum Programı" nedeniyle hem ucuz ve geçici istihdam yaratılıyor hem de okulların hijyeni göz ardı ediliyor. Program planlanan şekilde işlese bile okullardaki temizlik ihtiyacı karşılanacaktı. Ancak çalışma koşulları nedeniyle ihtiyaç duyulan personel sayısına bile ulaşılamadı. Birçok okulda temizlik personeli bulunmazken, okulların temizliği öğretmenler ve veliler tarafından karşılanıyor. Öte yandan halihazırda velilerin sırtına yüklenen okul masraflarına temizlik kalemi de eklenmiş bulunuyor. Yeni eğitim öğretim dönemi kısa bir süre önce başlamış olmasına karşın, temizlik ihtiyaçları için velilerden bağış talep edilmeye başlandı.
İŞKUR tarafından başlatılan İşgücü Uyum Programı kapsamında çocuk bakımı, ağaçlandırma, temizlik gibi işler için kamu, taşeron şirketlerle anlaşacak. Taşeron firmanın işsiz yurttaşlara vereceği 1 aylık eğitimin ardından, eğitimi tamamlayan kişiler haftada üç gün kamuda taşeron işçi olarak çalıştırılacak. İşçilerin maaşı günlük net asgari ücrete denk gelen 566 lira 73 kuruş olacak. Ayrıca işçinin yol ve yemek gibi ücretlerini de ödenmeyecek İşgücü Uyum Programı kapsamındaki işsizlerin kamu işçisi gibi haftada 40 saat çalışmasına izin verilmiyor ancak verilseydi alacağı aylık ücret 11 bin 300 lira olacaktı. Oysa Temmuz itibariyle tam zamanlı çalışan kamuya bağlı bir taşeron işçi ayda ortalama 28 bin 500 lira ücret alıyor. Böylece kamu, daha fazla kişiyi geçici olarak istihdam ederek aynı işi yüzde 60 daha ucuza yaptırmış olacak. "Tasarruf tedbirler" kapsamında atılan bu adım, daha fazla kişinin daha az ücrete çalışması anlamına gelirken, bir diğer problem ise gerekli ihtiyaçların karşılanmayacak olması. Karşılanmayan ihtiyaçlardan biri de okulların temizliği. İŞKUR tarafından görevlendirilen ve haftanın 5 günü çalışan temizlik personelleri, söz konusu programla birlikte artık haftanın 3 günü çalışıyor. Okulların aktif olarak kullanılmaya devam edildiği diğer 2 günde ise temizlik yapılmıyor.
2024-2025 eğitim öğretim yılı geçtiğimiz hafta başladı. Tasarruf tedbirleri kapsamında başlayan yeni uygulamanın, okulların faaliyete geçmiş olduğu kısa sürede bile büyük sorunlara neden olduğu ortaya çıktı. Neredeyse her okulda hijyen problemleri baş gösterirken, eğitime yönelik yeterli bütçe ayrılmadığı için halihazırda velilerin sırtına yüklenen okul masrafları da artmış oldu. Temizlik ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için birçok okulda velilerden bağış istenmeye başlandı.
OKULLARI ÖĞRETMENLER VE VELİLER TEMİZLİYOR
İkili eğitimin uygulandığı ve bu nedenle 7.00’den 19.00’a kadar faal olan bir okulun müdürü, son duruma dair konuştu. 2 bin öğrencisi bulunan okulda görev yapan müdür, proje uygulanmaya başlandığından beri okulda temizlik personeli bulunmadığını aktardı ve “Oysa okulun yaklaşık 7-8 temizlik personeline ihtiyacı var” dedi.