Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) başkanı Cevdet Özgökçe, konuk olduğu Worldtürk televizyonunun Vangölü Ekspresi programında Van’ın genel olarak turizm sorununu ele aldı. Van’daki İranlı turistlerin artık neden Van yerine Karadeniz’i tercih ettiğine, seyahat acentelerinin kontrolsüzlüğüne ve Avrupalı turistlerin neden Van’ı tercih etmediğine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Özgökçe, “Eksiklerimiz çok ve bu durumu düzeltmek için gereken gayreti göstereceğiz.” dedi.
“Çok yüksek fiyatlar çekiliyor, denetim eksiği büyük ve minibüs şoförleri bu sektöre uygun değil”
Van’da turizmin neden son dönemlerde olumsuz etkilendiğine ve özellikle İran pazarına bağımlı olan Van’a artık İranlıların neden gelmediğini dile getiren Özgökçe,
“Malumunuz süreç bizler için başladı, ülkemizde 1 Mayıs itibariyle turizm sezonu başlıyor, ilimize de Mart’ta İranlı turistlerin gelmesiyle 15 Mart’ta biz sezona merhaba dedik. Maalesef nevruzla beraber çok sönük geçiyor bu yıl, tabi bunun sebepleri etkenleri var; en büyük etken İran İslam devletinde devalüasyon olduğudur. Dolar 3 katı arttı TL onların parasının karşısında neredeyse 3 kat arttı. Taşımacıların birçok eksiği ve yanlışları var. Ruhsatsız otellerimiz var, ev adı altında apart otel tarzı konaklama yapan işletmeler var, denetim mekanizmaları yok, kontrol olmayınca da büyük eksikler doğuyor. Biz nevruzdan sonra İran’ın 3 kentini ziyaret ettik, sektörün bileşenleri ile birlikte oradaki sektör bileşenleriyle toplantılar yaptık yoğun şikâyetleri oldu, nevruz sonrası buraya gelen acentelere maalesef çok yüksek fiyatlar çektiklerini söylediler. Bu büyük eksiklerden dolayı Van’ı değil Karadeniz’i tercih ettiler. Genelde İranlı turistler karayolu ile geliyor. Kapıköy Gümrük Kapısı’nda otobüs taşımacılığı olmadığı için yüzde 90’ı minibüslerle geliyor, bu minibüs şoförleri dediğim gibi o apart tarzı yerlere komisyon veriyorlar. Onlar da kendi çıkarları için eğitim yok, giyimleri buna uygun değil, araçlarının yetki belgeleri statülere uygun değil, bu konuda ciddi şikayetler alıyoruz.” ifadelerinde bulundu.
“Seyahat sigortaları bu tarafı terör bölgesi adı altında kırmızı nokta olarak belirlemiş”
Zamanında Van ve doğu illerinin Avrupalı turistlerin ilgi odağı olduğunu belirten Özgökçe, Van başta olmak üzere doğu bölgesindeki turizmin az olmasının nedeninin az da olsa yöneticilerinde etkili olduğuna dikkat çekerek,
“70’li 80’li yıllarda Avrupalı turistlerin uğrak yeriydi Van, yabancı turistlerin yüzde 30’unu Van çekiyordu. Artık gelmemesinin de etkenleri sebepleri var, şimdi ülkemizin yöneticilerinin de bu konuda biraz etkisi var, Avrupalı tur operatörleri Ankara‘nın doğusuna gelmek istedikleri zaman Avrupa’da ki seyahat sigortaları bu tarafı risk, IŞİD veya terör bölgesi adı altında kırmızı nokta olarak belirlemiş, sigorta kapsamından çıkarıyor. Yani buraya turist gelmek istese bile sigorta kapsamından çıktığı için hâliyle kimse gelmek istemiyor korkuyor endişeleri var.” şeklinde konuştu.
“Irak pazarıyla da anlaşmaya çalışıyoruz”
Van turizminin sadece İran pazarına bağlı olduğunu hatırlatan Özgökçe,
“Şimdilik yalnızca İran pazarına bağlıyız fakat Irak pazarıyla da anlaşmaya çalışıyoruz 10 kişilik bir heyetle Irak’ın 4 ya da 5 şehrini gezeceğiz. Sayın vali ile de konuştuk 150 civarında tur operatörlerini Irak’a gönderip buraya Iraklı turistleri getirip bir İnfo yapmak istiyoruz.” dedi.
“Van Ferit Melen Havaalanı ihale süreci planlama aşamasında”
Van’ın yıllardan beri en büyük sorunlarından biri olan havaalanının da en yakın zamanda ihaleye verilerek bakımdan geçirileceğini belirten Cevdet Özgökçe, Van’da ki uçak seferlerinin az olmasına da değinerek,
“Van Ferit Melen havaalanı pisti gerçekten şuan içler acısı, Allah muhafaza uçak kırımına sebep verecek duruma geldi artık. Çok iyi bir meydan müdürümüz var, dün kendisini ziyaret ettik genel merkezden geldi onunla iletişim içerisindeyiz. Zaten havaalanı ihale süreci planlama sürecinde, nasip olursa Ağustosa kadar ihalesi yapılırsa 2 ya da 2 buçuk ay süre zarfında biter. Böyle bir şey olursa alternatif bir havaalanı seçilir. Van, metropol bir şehir olduğu için insanlar genelde işlerini Van’da gördükleri için Van’ı tercih ediyorlar, seyahatlerini Van’dan yapmak istiyorlar, haliyle Van’ın nüfusu 1 buçuk milyonsa çevre iller ve İran pazarıyla birlikte günlük girdi çıktı nüfusu 2 milyon nüfusa tekabül eden bir şehir oluyor. Günlük ortalama 2 milyon nüfusa hitap eden bir şehrin 10 11 gibi komik rakamlı uçak seferler sayısının olması kabul edilir değil.” ifadelerini kullandı.
Yeni Doğu Gazetesi / Adil Harmancı