Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni ve ihmalleri meclis gündeminde.
Van Milletvekili Gülderen Varli Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni ve ihmallerini Türkiye Büyük Millet Meclisine Taşıdı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş başlıklar altında Rojin Kabaiş ölümüyle ilgili soru önergesi sunan Varli, cevapların kamuoyu ile paylaşımlasın arz etti. Varli, “Türkiye’de yaşanan kadın katliamları, şüpheli kadın ölümleri ve kadına yönelik şiddetle beraber kaybolup bulunamayan ya da yaşamını yitiren, kaçırılan, zorla alıkonulan kadın sayısı artarken, buna dair hangi önlemler alındığını defalarca genel kurulda, soru önergelerinde sorulduğunda gelen cevaplar, kadına yönelik şiddetle mücadelede ‘sıfır tolerans’ gösterildiği belirtilmektedir. Sıfır tolerans gösterildiği belirtilen kadına yönelik şiddetle mücadelede, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) 2024 yılının Ocak-Eylül ayları arasındaki verilerine göre; 295 kadın katledilmiş ve 184 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş’ten 27 Eylül 2024 tarihinde kaldığı Seyyid Fahim Arvasi Kız Öğrenci Yurdu’ndan akşam yemeğini yedikten sonra dışarı çıkmış ve bir daha haber alınamamıştı. Günlerdir kayıp olan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş 18 gün sonra 15 Ekim 2024 tarihinde Van Gölü Molla Kasım Köyü sahilinde yaşamını yitirmiş bir halde bulunmuştur” dedi.
SORU ÖNERGESİNDE YER ALAN BAŞLIKLAR ŞU ŞEKİLDE YER ALDI:
Bu bağlamda; Kadına yönelik şiddete karşı ‘sıfır tolarans’ ile mücadele ediliyorsa ülkede 18 gün boyunca haber alınmayan Rojin Kabaiş neden yaşamını yitirmiş bir halde bulundu? Rojin Kabaiş’in bulunmasına dair bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Devletin kurumu olan KYK öğrenci yurdunda kalan bir öğrenciye dair 18 gün neden görüntü elde edilemedi? Yurt yetkililerinin Kabaiş ailesine Rojin’nin kaybolmasından 18 saat sonra haber verdiği iddiaları doğru mu? Doğru ise olayda ihmali bulunan kişi veya kişiler hakkında başlatılan herhangi bir işlem/soruşturma var mıdır? Rojin’in yaşamını yitirmesi olayında ihmali olan kurum ve kurum personellerine dair açılan herhangi bir soruşturma var mıdır? Ülkede her gün artarak devam eden kadın katliamları, şüpheli kadın ölümleri, kaybolan kadınların yaşamını yitirmiş olarak bulunmaları ile beraber kadınlara yönelik uygulanan erkek şiddetine ilişkin bakanlığınızın somut olarak yaptığı çalışmalar nelerdir? Kadın haklarını önceleyen söylem ve politikaların uygulanması için ülkenin her yerinde daha kaç kadının “öldürülmesi, kaybolması ve şiddete maruz kalması” gerekmektedir? Yaşamı ve yaşamayı savunun kadınların hayattan koparılmaması için her il’de planlanan değil uygulamaya konulan çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?