Samsunlu bir mimar Van Gölü Van'ın mı Bitlis'in mi tartışmasına dahil oldu. Mimar haritalar üzerinden Van Gölü ölçümü yaparak yüzde 53 Van, yüzde 47 ise Bitlis sınırları içerisinde yer aldığını söyledi.

Samsunlu bir mimar, Van Gölü'nün hangi ilin sınırlarında yer aldığı konusundaki tartışmalara son noktayı koydu. Geçtiğimiz günlerde Bitlis Belediye Başkanı'nın yaptığı açıklamalarla yeniden gündeme gelen bu konu, mimarın yaptığı ölçümlerle netlik kazandı.

Kartal Yuvası ışıl ışıl yanıyor Kartal Yuvası ışıl ışıl yanıyor

Mimar, haritalar ve çeşitli coğrafi veriler kullanarak Van Gölü'nün sınırlarını belirledi. Yapılan ölçümlere göre, Van Gölü'nün yüzde 53'ü Van ilinin, yüzde 47'si ise Bitlis ilinin sınırları içinde yer aldığını belirtti. Bu sonuç, uzun süredir devam eden tartışmalara bilimsel bir çözüm sundu. Bitlis Belediye Başkanı ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Van Gölü'nün büyük bir kısmının Bitlis'e ait olduğunu ve bu konuda çeşitli belgelerin mevcut olduğunu ifade etmişti.

BİTLİS VAN GÖLÜ'NE, VAN BİTLİS'İN TAMAMINA TALİP OLMUŞTU

Bitlis ile Van arasından toprak anlaşmazlığı başladı. Bitlisliler Van'dan Van Gölü'nü istedi. Vanlılar ise Bitlis'in eskiden Van toprağı olduğunu hatırlatarak 'Bitlis'i Van'a bağlayalım Van Gölü de tek bir il sınırları içinde yer alsın' dedi.

Adıyaman ve Malatya’nın Nemrut, Çankırı ve Kastamonu’nun Ilgaz, Bolu ve Düzce’nin Bolu Dağı kavgasından sonra şimdi de Bitlis ve Van arasında “Van Gölü kimin?” tartışması başladı. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay “Van Gölü’nün isminin Bitlis Denizi olması lazım. Çünkü Van Gölü’nün üçte ikisi Bitlis Sahili. Ahlat, Adilcevaz, Tatvan sahilleri bizde. Kadastro sınırı da bizde. Bunun için Van Gölü’nün adının Bitlis Denizi olarak değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vanlı arkadaşlara selam söylüyoruz” çıkışı yapmıştı. Samsunlu Mimar Tartışmalara Noktayı Koydu.

Muhabir: Güneş Karabulut