Ekonomi

Sanatın Kalbi Van’da atacak

Van’da sanata kadın eli değdi. Kaybolmaya yüz tutmuş çini işlemeciliğinden bakır işlemesine, resim ve karakalem çalışmalarından hüsn-i hat sanatına, ney dinletilerinden yöresel takı ürünlerine kadar pek çok sanat dalı, Van’daki kadınlar tarafından hayata geçirilecek.

Abone Ol

Van Kadın Sanatçılar Derneği ile birlikte sanatın kalbi Van’da atacak. Karakalem çalışmalarından, resim çalışmalarına, Hüsn-i hat levhalarından Çin’i ürünlerine, Tezhip ve Ebru sanatindan, Bakır işlemelerine, edebiyattan , şiire ve Van’a özgü kıyafet ve sanat tarihi ve kültürel dokuya kadar birçok anlamda hizmet verecek olan Van Kadın Sanatçılar Derneği görkemli bir açılışla yeni atölyelerinin açılışı ile çalışmalara başladı.

Van’da sanata kadın eli değdi. Kaybolmaya yüz tutmuş çini işlemeciliğinden bakır işlemesine, resim ve karakalem çalışmalarından hüsn-i hat sanatına, ney dinletilerinden yöresel takı ürünlerine kadar pek çok sanat dalı, Van’daki kadınlar tarafından hayata geçirilecek. Urartu tarihine de ışık tutacak projelerle bölgenin kültürel mirası yeniden gün yüzüne çıkacak.

KADINLARIN ELİNDEN SANATA DOKUNUŞ

Van Kadın Sanatçılar Derneği Başkanı Merve Esra Erez, “Geleneksel sanatlara olan ilgimle yıllardır kadınlarımıza ve gençlerimize bu değerleri öğretmek, yaygınlaştırmak ve aktarmak için çabalıyoruz. Allah, bu yolda bizi muvaffak kılsın. 2023 yılında,  kadın sanatçılar olarak bir araya gelerek Van Kadın Sanatçılar Derneği’ni kurduk.  Amacımız, sanattan uzak kalmış kadınlara sanatı tanıtmak, öğretmek ve bu alanda farkındalık oluşturarak hayatlarına dokunmaktı. Ayrıca, çocuklarına yardımcı olabilecekleri bir platform sunmayı hedefledik. Dernek kapsamında 2023 yılında büyük bir sergi düzenledik. Bu sergiden elde ettiğimiz gelirle köy okullarındaki ihtiyaç sahibi çocuklarımıza bot ve mont yardımı yaptık” dedi.

2024’TE YENİ BİR MEKAN VE YENİ HEDEFLER

Van’ın tarihe karışan çalışmalarını tekrar gün yüzüne çıkararak iyi bir tanıtım yapacaklarını söyleyen Erez, “Bu yıl ise yeni bir mekan oluşturarak kadınlarımıza ve gençlerimize daha geniş imkanlar sunmaya başladık. İçişleri Bakanlığı ve Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün desteğiyle “Emeğe Katkı, Haneye Kazanç” adlı projemizi hayata geçirdik. Van’da yapılmayan bir iş olarak bakırcılık ve çini işlemeciliğini tanıtmak ve öğretmek istiyoruz. Bu proje sayesinde kadınlarımız, bu el sanatlarını öğrenerek ilerleyen süreçte istihdam edilebilecek bir donanıma sahip olacak. Eğitimlerle kadınlarımıza hem ekonomik hem de sosyal anlamda katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

SANATIN HER DALINA DOKUNMAK İSTİYORUZ

Kadınlar olarak sanatın her dalına dokunmak ve unutulan tarihi tekrar gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Erez, “Dernek olarak sadece geleneksel el sanatlarıyla sınırlı kalmıyoruz. Resim, müzik, şiir dinletileri, kitap okuma etkinlikleri gibi farklı sanatsal faaliyetler düzenlemeyi amaçlıyoruz. Kadının elinin değdiği her alanda sanatın izlerini bırakmak istiyoruz. Yeni mekanımızı bu doğrultuda tasarladık; kadınların rahatça sohbet edebileceği, kitap tahlilleri yapabileceği, kültürel ve sanatsal etkinliklerle keyifli vakit geçirebileceği bir ortam oluşturduk” ifadelerini kullandı.

“SANATIN IŞIĞINI YAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sanatın ışığını kadın ve gençlerle birlikte yakmaya devam edeceklerini ifade eden Erez, “Bugün hem projemizin hem de derneğimizin yeni mekanının açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu anlamlı günümüzde bizlerle olan, desteklerini esirgemeyen tüm misafirlerimize ve İçişleri Bakanlığı ile Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne şükranlarımızı sunuyoruz. Çalışmalarımızda yanımızda olan ve olacak herkese teşekkür ederiz. İnşallah bu projede başarıya ulaşır ve daha nice güzel işlere imza atarız. Van’daki kadınlarımız ve gençlerimiz için sanatın ışığını yakmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.