Tarihin izlerini taşıyan ve Bitlis'in merkezinde yer alan Şerefiye Camii, muazzam yapısı, zengin süslemeleri ve özgün mimarisi ile ziyaretçilerini büyülüyor. 

Şerefiye Camii, Bitlis şehir merkezinin güneyinde, Kışla ve Hosor derelerinin birleşim noktasında yer alan tarihi bir külliyedir. H.935 (M.1529) yılında IV. Şeref Han tarafından yaptırılmıştır. Camii, medrese, imaret ve türbe kısımlarından oluşarak zengin bir kültürel miras sunmaktadır.

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri nerede, nasıl gidilir? Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri nerede, nasıl gidilir?

Caminin doğu cephesi, şehrin en görülebilen kısmıdır ve anıtsal bir değer kazanacak şekilde özenle tezyin edilmiştir. Minaresindeki süslemeler, mihraptaki motifler ve kompozisyonları ile dikkat çekmektedir. Kuzey kısmında bulunan son cemaat yeri, beş sivri kemerle avluya açılırken, sütunlar arasındaki kemerlerle kubbe örtülmüştür. Pencereleri ve taç kapısı, Osmanlı Dönemi'nin izlerini taşımaktadır.

Şerefiye Camii, Bitlis il merkezinde kolayca ulaşılabilir bir konumda bulunmaktadır. Ziyaret etmek isteyenler, şehir merkezinden yürüyerek ya da araçla kısa bir mesafede bu tarihi yapıyı görebilirler.

Muhabir: Yeşim Aşan