Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü kapsamında Türkiye’deki dil politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Temelli, Türkiye’de birçok dilin baskı altında olduğunu ve bazı dillerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
En çok baskı altında olan dillerden birinin Kürtçe olduğunu belirten Temelli, "Türkiye’de her anadilde eğitim hakkı fiilen olsa da mevzuatta bulunmuyor. Ancak Kürtçe’nin bir azınlık dili olmamasına rağmen eğitim hakkının tanınmaması ve kamusal alanda kullanımının sınırlı olması, dilin gelişimini olumsuz etkiliyor" dedi.
"MECLİS'TE KÜRTÇE SELAMLAMA KONUSU"
Temelli, Meclis’te yapılan konuşmalarda farklı dillerin kullanılmasına yönelik bazı kısıtlamalara dikkat çekerek, "Meclis kürsüsünün anayasal güvence altında olduğunu biliyoruz. Ancak zaman zaman Kürtçe selamlama gibi ifadelerin engellenmesi, demokratik bir zeminde ele alınmalıdır" dedi.
"TOPLUMSAL TALEPLER VE EKONOMİK GELİŞMELER"
Temelli, Türkiye'nin ekonomik durumuna da değinerek, toplumun farklı kesimlerinden gelen taleplerin karşılanması gerektiğini vurguladı. İşçi, esnaf ve çiftçilerin sorunlarının gündeme taşınması gerektiğini belirterek, "Meclis'in, halkın beklentilerine çözüm üretecek adımları hızlandırması önemlidir" ifadelerini kullandı.
"YEREL YÖNETİMLER VE BELEDİYE YÖNETİMİ"
Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Temelli, yerel yönetimlerin halkın iradesini yansıtması gerektiğini ve bu süreçlerin daha şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
"EKONOMİ POLİTİKALARI VE SOSYAL ADALET"
Türkiye’de gelir dağılımındaki dengesizliklere de değinen Temelli, ekonomik adaletin sağlanması için daha kapsayıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle düşük gelirli kesimlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Temelli, "Ekonomik politikaların toplumun geniş kesimlerini kapsayacak şekilde revize edilmesi gerekiyor" dedi.