Enflasyon muhasebesi uygulaması yani bilinen adıyla enflasyon düzeltmesi uygulamasının 20 yılın ardından tekrar gündeme gelmesi tepkiye neden oldu. Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Örenci, enflasyon muhasebesinin 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla uygulamaya konacağını ve her yıl üç dönem geçici vergi beyannamesi ekinde bilançonun ilave olarak isteneceğini açıkladı.


Yakup Örenci, enflasyon muhasebesinin 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla uygulamaya konacağını ve her yıl üç dönem geçici vergi beyannamesi ekinde bilançonun ilave olarak isteneceğini açıkladı. Örenci, bu durumun mali müşavirler açısından yoğun bir iş yükü getireceğini ve mali müşavirlik ofislerinin iş yükünü artırarak meslek mensuplarının sosyal hayattan uzaklaşmasına neden olacağını belirtti.

Van'da Aşiret Düğününde Takı Rekoru: Geline 4 Kilo Altın, Damada 10 Milyon TL Van'da Aşiret Düğününde Takı Rekoru: Geline 4 Kilo Altın, Damada 10 Milyon TL

ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Başkan Örenci, enflasyon düzeltmesi uygulamasının geçici vergi dönemleri itibarıyla yapılmasının doğru olmadığını savundu. "Biz mali müşavirler aylardır bu uygulamayla ilgili sorunlarımızı dile getirmeye çalıştık. Enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak uygulanmasının, mali müşavirleri ve iş dünyasını rahatlatacağına inanıyoruz" dedi.

ANKARA'DA MİTİNG DÜZENLENDİ

1 Ağustos 2024 tarihinde TÜRMOB önderliğinde Ankara Anıt Park’ta yapılan mitingde, enflasyon düzeltmesinin yapılmaması ve mesleki sorunların çözümü talep edildi. Mitingde, enflasyon düzeltmesi işlemlerinin geçici vergi dönemleri halinde olmasının gerçeği yansıtmadığı ve fiktif (gerçek olmayan) karlılıklara yol açacağı ifade edildi. Ayrıca, firmaların faaliyeti olmadığı halde vergi ödemek zorunda kalacağı dile getirildi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NIN KARARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak değil, geçici vergi dönemleri itibarıyla yapılacağını duyurdu. Bu karar, mali müşavirlerin taleplerinin karşılıksız bırakıldığı anlamına geliyor. Ayrıca, 17 Ağustos'ta beyan ve ödeme süresi son bulan geçici vergi beyannamesinin süresinin uzatılacağı bilgisi verildi.

İŞ YÜKÜ VE SAĞLIK SORUNLARI

Başkan Örenci, artan iş yükünden dolayı mali müşavirlerin sağlık sorunları yaşadığını ve iş verimliliklerinin düştüğünü belirtti. "Bu ağır iş yükü ve stres, mali müşavirlerin sağlığını olumsuz etkiliyor ve iş verimliliklerini düşürüyor" dedi. Mali müşavirlerin taleplerinin dikkate alınmasının, hem mali müşavirlerin sağlığı hem de ülke ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Muhabir: Adil Harmancı