Van Haber

Tarihçi Talha Uğurluel’den Ulu Cami minaresi yıktırılmasına tepki

Tarihçi ve araştırmacı yazar Talha Uğurluel Eski Van Şehri"nde başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında "tarihi Ulu Cami minaresi yıktırılmasına tepki göstererek tarihi yapının yıktırılmaması gerektiğini söyledi.

Tarihçi ve araştırmacı yazar Talha Uğurluel Eski Van Şehri"nde başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında "tarihi Ulu Cami minaresi yıktırılmasına tepki göstererek tarihi yapının yıktırılmaması gerektiğini söyledi.

Başta Urartular olmak üzere Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlılar, Anadolu Selçuklu, Akkoyunlular ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Van Kalesi'nin güneyindeki "Eski Van Şehri"nin ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Restorasyonlar kapsamında tarihi Ulu Cami minaresinin yıktırılması kent genelinde tepkilere neden olurken bu duruma bir tepki de Tarihçi ve araştırmacı yazar Talha Uğurluel’den geldi.

Uğurluel yaptığı açıklamada, “Değerli tarihçiler, Van'dayız, tarihi eski Van'dayız. Ne yazık ki sizinle üzücü bir konuyu paylaşmak için buradayım. Bu tarihi Van, 1916'dan beri adeta donmuş durumda. Biz her zaman "Buraya adım atın, bu toprakları görün" diyoruz. Şükürler olsun ki, kazılar başladı, burası yeniden yükseliyor. Gerçekten çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Ancak, üzücü bir olay oldu ve bunu burada konuşmam gerekiyor. Bu konuda kurumuma zarar vermekte hiçbir sakınca görmüyorum. Artık, bu saatten sonra en büyük hayalim, yaptığım işi yaparak ölmek. Seyahat etmek, tarihi yerleri göstermek, tanıtmak ve özellikle kendi insanlarıma sevdirmek. Başka bir amacım yok. Pozisyon, para, zenginlik gibi dertlerim yok, bu tür endişeler taşımıyorum. Benim için en önemlisi tarihimiz ve sanatımız, onlardan geriye kalanlar. Hemen arkamda Van Ulu Camii vardı. Şimdi taban seviyesinde duruyor. Yarım bir mihrap ve devasa, muhteşem bir minaresi vardı. Bu minare, Türkiye'de eşi benzeri olmayan büyük bir Selçuklu eseriydi. Tuğrul Bey, Alparslan, Çağrı Bey ve Merihşah'ın dönemine ait kalıntıları korumak istiyoruz. Ancak ne yazık ki, Van Ulu Camii, Ermeni ayrılıkçılar tarafından yıkıldı. Bu şehir de aynı şekilde yıkıma uğradı. Şehirden geriye sadece dört yarım eser kaldı: Büyük Selçuklu'nun Van Ulu Camii, Kızıl Minare Camii, bir Selçuklu eseri olarak bilinir, arkamızda kayadan oyma bir kule ve bir Mimar Sinan eseri olan Hüsrev Paşa Kulesi. Bu yarım kule yüzyıllardır burada duruyor. Ermeni haydutlar, zorbalar bu kuleyi yıkamadılar. Van depremleri bu kuleyi yıkamadı. Ancak o kule geçen ay yıkıldı” ifadelerine yer verdi.