Van, uzun yıllar boyunca saatin tamiri ve restorasyonu konusunda uzmanlaşmış bir bölge olarak biliniyordu. Ancak son yıllarda, teknolojideki hızlı ilerlemeler ve çağın getirdiği dijital saatlerin yaygınlaşması, geleneksel saat tamirciliğine olan talebi düşürdü. Bu durum, Vanlı saat ustalarını hayatta kalmak için zorlayan ciddi bir sorun haline geldi. Bir zamanlar canlı bir endüstri olan saat tamiri, artık sadece birkaç az sayıda ustanın elinde tutuluyor ve onların da yaşları gitgide ilerliyor. Saat ustaları, bu önemli zanaatın geleceğini korumak için çeşitli girişimlerde bulunulmazsa bu sanatın zamanla yok olacağına dikkat çekerek, genç nesiller arasında yeterli ilgiyi uyandırmak ve bu geleneksel sanatı sürdürmek için gereken adımların ve önlemlerin alınması talebinde bulundular.

“Bu önemli zanaatın geleceği için acil adımların atılması gerekiyor”

Van’da saat tamiri sanatının nadir bir miras olduğu ve bu geleneksel el becerisinin kaybolmasının, tarihî ve kültürel açıdan büyük bir kayıp olacağının altını çizen 40 yıldır saat tamiri sanatını icra eden Servet İnser,

“Bu önemli zanaatın geleceği için acil adımların atılması gerekiyor, koruma altına alınarak bu tarihi kültür gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılıp devam ettirilmeli. Biz yaşlandık ama gençler artık daha çok üretmek yerine tükettiği için bu sanatı icra edecek yetenekli genç bulmak çok zor oluyor. Bunun sorun ancak yetkili mercilerin sanat okullarında saat tamiri, el işlemeleri ve tarihi kültürel zanaatların devam ettirilmesi için gereken eğitimlerin verilip desteklenmesiyle halledilebilir. Yoksa bu tarihi v kültürel olarak büyük bir kayıp olur. Umarız ki, bu haberin duyulmasıyla birlikte, belki de başka şehirlerden ve ülkelerden gelen ilgi sayesinde bu değerli zanaatın geleceği güvence altına alınabilir.” ifadelerinde bulundu.

“Vatandaşlar yeni saat almak yerine artık tamire getiriyor”

Ülke de yaşanan ekonomik dalgalanmaların kendilerini de etkilediğini vurgulayan İnser, Türkiye’nin dört bir yanından saat tamiri için kendilerine talepte bulunulduğunu belirterek,

”Son dönemlerde yaşanan ekonomik sorunlar bizleri de vurdu. Tabi ama o kadar etkilenmedik fakat şöyle bir şey oldu vatandaşlar yeni saat almak yerine artık tamire getiriyor haliyle tamire talep yoğun olarak arttı. Tabi dolaylı olarak maliyetlerimizi kurtarmak adına tamir fiyatı da arttı ama genel olarak çok büyük bir değişiklik yaşanmadı bizde. Türkiye’nin dört bir yanından saat tamiri için bizlere ulaşılıyor çünkü nadir bu sanatı bu kadar ustalıkla icra eden usta kaldı. Biz de onlardan biriyiz. Sanatın yaşaması ve yaşatılması için her konuda gerekenlerin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

YeniDoğuGazetesi: Hikmet Pülat

Kaynak: Haber Merkezi