Van Haber

Taş Ustalığına Dededen Gelen Sevgi

1994 yılında Mardin’de doğan ve 6 yaşından itibaren taş işçiliğini öğrenmeye başlayan Ali Solmuş, bugün Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi eserlerin restorasyonunda çalışıyor.

1994 yılında Mardin’de doğan ve 6 yaşından itibaren taş işçiliğini öğrenmeye başlayan Ali Solmuş, bugün Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi eserlerin restorasyonunda çalışıyor. Taş ustalığını dedesi ve babasından öğrenen Solmuş, tarihi yapıları aslına uygun restore etme konusunda büyük bir uzmanlık kazanmış.

Ayasofya'dan Erciş'e: Tarihi Yapılar Solmuş’un Elleriyle Yeniden Hayat Buluyor


Ali Solmuş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sultan Ahmet Camii, Selimiye Camii gibi Türkiye'nin en önemli yapılarında taş işçiliği yaparak restorasyon projelerine katkıda bulundu. Son olarak, Van Erciş’te 2011 depreminde yıkılan Zortul Kümbeti'nin restorasyonunda çalışıyor.

Bir Aile Geleneği: Taş ve Restorasyon


Ailesiyle birlikte bu mesleği sürdüren Ali Solmuş, taş işçiliğini bir tutku olarak gördüğünü belirtiyor. Dedesi ve babasından devraldığı mirası kardeşleriyle birlikte sürdüren Solmuş, gençlere taş işçiliğini öğretmek amacıyla sosyal medyada yaptığı çalışmaları paylaşıyor.

Gençlere Tavsiye: "Sevgi ve Tutkuyla Meslek Edinin"


Taş ustası Ali Solmuş, gençlere bir meslek edinmeleri ve o alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini vurguluyor. Mesleğine duyduğu sevgiyi ve tutkuyu her fırsatta dile getiren Solmuş, taşın ruhlarına işlediğini ve bu mesleği bırakmayı düşünmediklerini belirtiyor.