İpekyolu Belediyesi, ilçe merkezinde ve kırsal mahallelerde bulunan metruk, yıkılmaya yüz tutmuş, çevre ve insan sağlığı için risk taşıyan binalar yıkımını gerçekleştiriyor. İpekyolu Belediyesi, kent merkezinde bulunan depreme dayanıksız yapıları, ya da kentsel dönüşüm kapsamına giren yapıları yıkarak daha modern bir kent için çalışmalara devam ediyor.

İpekyolu Belediyesi, çevre ve insan sağlığını gözeterek yapılanma ve düzenleme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, kentteki riskli yapıların ortadan kaldırılması amacıyla titiz bir çalışma yürütüldü. Belediye ekipleri, uzman kontrolü ve denetimi altında tespit edilen 180 yapının yıkımını gerçekleştirerek, kent sakinlerinin güvenliğini sağladı. Ancak İpekyolu Belediyesi'nin çevreye ve insan sağlığına olan hassasiyeti burada sona ermedi. Kent merkezini daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek için 26 bin 400 metreküp hafriyat taşındı. Bu sayede, çevresel risklerin azaltılması ve daha sağlıklı bir çevrenin oluşturulması hedeflendi.

DAHA ÇAĞDAŞ BİR VAN İÇİN

Van’ın gelişimindeki önündeki engellerden biriside kent merkezinde metruk görünümde, depreme dayanaksız baraka tarzı yapılar olarak biliniyor. Söz konusu bu yapılar ile ilgili bir girişim başlatan İpekyolu Belediyesi, şimdiye kadar birçok metruk durumunda ve yapıların yıkımını tamamladı. Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü ekiplerince kentte tespit edilen 180 metruk binan yıkımını gerçekleştirdi. Bunun dışında ayrıca 339 ahır yıkımını gerçekleştirdi.

KENT TEMİZLENİYOR

Her yıl bu çalışmalara devam eden İpekyolu Belediyesi geçen yıl AFAD’tan gelen listede 693 Emniyet özel talebi ile 27 Belediyeye gelen talep ile de 622 tane tehlike arz eden çevre kirliliğine neden olan yapı yıkımını gerçekleştirdi. Nitekim bu sene yapılan metruk bina yıkımında 26 bin 400 m3 hafriyat taşındı.

VATANDAŞ BELEDİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI”

Terk edilmiş veya tahliye edilmiş boş binalar temel olarak iki şekilde tanımlandığını kaydeden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Personeli Harita ve İnşaat Teknikeri Erdoğan Akdeniz,

“Birincisi 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yapı bütünlüğü ortadan kalmak suretiyle afet ve asayiş riski oluşturmalarına rağmen sahiplerince yıkılmayan boş metruk yapılardır. Diğeri, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında nüfus eşyadan tahliye edilmelerine rağmen sahiplerince yıktırılmayan boş riskli yapılar olarak belirleniyor. Gerek İmar ve Şehircilik Müdürlüğü (Yapı Kontrol Müdürlüğü) gerekse İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından tespit yapılan ve tarafımıza tebliği edilen yapıların gerekli tedbirlerin alınarak yıkılması müdürlüğümüzün görev ve sorumlulukları dahilindedir” dedi. Daha temiz modern bir İpekyolu için çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Akdeniz, vatandaşın bu konuda belediye ile dayanışma içinde olmalarını istedi.

Yeni Doğu Gazetesi / Adil Harmancı

Kaynak: Haber Merkezi