Van Haber

Teknoloji ve sosyal medya ilişkileri nasıl etkiledi? ‘Van'da aldatma kolaylaştı boşanmalar arttı’

Teknoloji, sosyal medya platformları ve internetin daha sık kullanılması sosyal ilişkileri zayıflattı, ilişkiler yeniden şekillendi. Van’da son yıllarda aldatma ve boşanma olayları artarken Uzmanlar, sosyal medya kullanımının aile yapısını tamamen bozduğunu ve boşanma olaylarını tetiklediğini söyledi.

Abone Ol

Teknoloji, sosyal medya platformları ve internetin daha sık kullanılması sosyal ilişkileri zayıflattı, ilişkiler yeniden şekillendi. Van’da son yıllarda aldatma ve boşanma olayları artarken Uzmanlar, sosyal medya kullanımının aile yapısını tamamen bozduğunu ve boşanma olaylarını tetiklediğini söyledi.


Her 10 kişiden 4’ü de gelişen teknolojin insan ilişkilerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Her 10 kişiden 9’unun kullandığı internet, çiftlerin ilişkilerini nasıl etkiliyor? Hukukçular, sosyal medyada fazla vakit geçirmenin boşanma sebebi sayılabildiğini söylerken, Yargıtay daha önce verdiği bir kararda internette fazla zaman geçirmenin evlilikte mutluluğu sağlama konusundaki özen yükümlülüğüne aykırı olduğunu belirtmişti ve “Bu durum eşlerden diğeri için ortak hayatı çekilmez kılar” demişti. Konuyu sosyolog, psikolog ve hukukçulara sorduk. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Boşanma Avukatı Şeyma Tuğçe Yanmaz boşanmaların ilk beş yılda gerçekleştiğini söyledi. Yanmaz, evliliklerin şiddet, maddi sorunlar ve sosyal medya da yaşanan aldatmalar nedeniyle yaşandığını belirtti.


Boşanma Avukatı Şeyma Tuğçe Yanmaz, “İnsanların öncelikle hangi şartlar altında evlendiğini, niçin veya nasıl evlendiğini tam olarak bilmiyoruz. Evlilik süresi boyunca neler yaşadıklarına da hâkim değiliz ama boşanmayı tetikleyen ve boşanma sebeplerini aslında oluşturan çok önemli faktörler bunlar. Her somut olaya göre değişen boşanma sebepleri var. Sık karşılaştığımız boşanma sebeplerinden ilki taraflardan birinin eşi dışında üçüncü bir kişiyle duygusal bir birliktelik içerisine girerek konuşması, mesajlaşması yani kısacası aslında eşini aldatması diyebiliriz. Bir diğeri de eşin diğer eşe karşı fiziksel ve psikolojik şiddet içeren davranışlarda bulunması. Bu sebeplere dayanarak genellikle boşanma sürecini başlatanlar da kadınlar” dedi.


“SOSYAL MEDYA BOŞANMAYI TETİKLİYOR”


Sosyal medya üzerinden yapılan yazışmaların zamanla aldatma olaylarına döndüğünü anımsatan Yanmaz, “Tabii ki de bunlar sadece yeterli ve tek boşanma sebepleri değil, farklı farklı boşanma sebepleri de var. Aslında böyle tam olarak yerleşmiş, oturmuş bir boşanma sebebi yok. Çünkü her insan aynı değil. Her insanın yetişme tarzı ve kültürü farklı. Tabii ki de yetiştiği bölge, aldığı eğitim bunlar değişkenlik gösteren ve insanı değiştiren sebepler ama Türkiye geneli olan verilere baktığımızda 2023 yılındaki verilerden bahsediyorum. Boşanma oranlarının yüzde 35'e yakın bir kısmı evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor. Bu da şu demek oluyor, boşanma oranları arttıkça evli kalma süresi de hızla düşüyor. Ama dediğim gibi bunun tek bir boşanma sebebi ya da tek bir şöyle söyleyeyim, tek bir boşanma sebebi yok. Kişiden kişiye değişiyor. Artık yalnız şöyle bir boşanma sebebi de var, artık ekonomik şiddet dediğimiz bir şiddet türü de var. Yani ekonomi de etkiliyor birazcık. Bir de son zamanlarda artık biliyorsunuz ki herkes sosyal medya kullanıyor. Küçüğünden büyüğüne kadar Facebook, instagram herkesin sosyal medya platformlarında görebiliyoruz. Çok fazla sosyal medyayla ilgilenmek ya da sosyal medyada birileriyle tanışıp sadece onlarla mesajlaşmak olsa bile görüşmek de evliliği artık etkileyen ve boşanmayı tetikleyen sebeplerden biri” şeklinde konuştu.

“TİKTOK VE İNSTAGRAM GİBİ SOSYAL MEDYALAR TEHLİKE SAÇIYOR”


Konuyla ilgili açıklamada bulunan vatandaş, “Bayanlar hepsi çalışıyor Kendi ekonomik özgürlüklerini kazanıyorlar kendi ayakları üzerine duruyorlar Ondan sonra işte aile işine şiddetler başlıyor Erkek tarafından bakarsın Erkek tarafından ben hayır onlar boş Ekonomik kriz Sizce Evi geçindirememe? İşte diyorum ya tamamen Şimdi erkek yalnız erkek evinin reisi olursa Evde çalışırsa hiçbir sıkıntı yok ama kadınla erkek ikisi beraber çalışır kazanırlarsa bu birtakım sorunlar çıkarıyor bu da boşanmaların nedeni oluyor. TikTok, instagram, atılan videolar Vardır o da vardır Sosyal medyayı takip eden bayanların da erkekler tarafından çok iyi karşılamadı. Kadınların da vazgeçmiyor. O da büyük bir etkenler, o da büyük bir nedendir” dedi.


“EV, ARABA, MAAŞ… MUTLULUKTAN ÖNCE GELİYOR”


Son yıllarda yapılan evliliklerin maddiyat üzerine kurulu olduğunu söyleyen bir diğer vatandaş ise, “Kadınların daha çok moderne düşkün olması, daha özenti, sosyal medya, benim görüşlerim bunlar. Belki daha farklı düşünürler insanlar ama büyük ihtimal bundan kaynaklıdır. Yani şöyle lüks hayat özentisi. Benim için böyle çünkü lüks insanlar bakıyorlar hani onun evi, arabası, lüks bir hayat yaşantısı var. Karşı tarafta onu istiyor. Hani hep bir özentilik olduğu için bu durumdayız aslında. Kadınlar diye başladınız. Erkekler tarafından bakarsak? Yani erkekler de aslında erkekler de aynı durumda. Erkekler de belki de hani boşanma sebebinin kadınlara istediği şeyleri vermemeleri. Belki bundan kaynaklıdır” şeklinde konuştu.