Van Haber

Tünel İçin Günlerdir Eylem Yapılıyordu: Konu Meclise Taşındı

2020 yılında ihmaller nedeniyle meydana gelen çığ felaketinde 42 kişinin yaşamını yitirdiği Bahçesaray ilçesinde, aradan 5 yıl geçmesine rağmen tedbir alınmaması tepkileri toplamaya devam ediyor.

Abone Ol

Van’ın Bahçesaray ilçesinde tünel yapımına yönelik yapılan eylemler devam ediyor, ilçe merkezinde düzenlenen yürüyüş ve kepenk kapatma eylemleriyle seslerini duyurmaya çalışan yüzlerce vatandaşın sesine kulak veren DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına soru önergesi sundu.

“YAŞANAN ÇIĞ FELAKETİNE RAĞMEN HİÇBİR ÇALIŞMA YOK”

Van Milletvekili, meclis konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Bilindiği üzere, 4 Şubat 2020 tarihinde Müks/Bahçesaray ilçesine giden bir minibüs ve kepçenin üzerine çığ düşmüş, bu ilk olayda 7 yurttaş yaralı kurtarılırken 5 vatandaş yaşamını yitirmiş, 2 kişiye ise ulaşılamamıştı. Ancak kayıp 2 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sırasında ihmal ve tedbirsizlik sonucu, Türkiye tarihine geçen korkunç bir facia daha yaşanmıştır. Resmi verilere göre bu felakette 42 yurttaş yaşamını yitirmiş, 84 kişi ise yaralanmıştır. Söz konusu bölgede ulaşım yıllardır sorunlu olup, sık sık çığ olayları yaşanmaktadır. Ne yazık ki, yurttaşlarımızın yaşamına mal olan bu son çığ felaketinden önce ve sonra alınması gereken önlemler yerine getirilmemiştir. Bölgenin iklim koşulları nedeniyle yılın büyük bir bölümünde yoğun kar yağışı görülmekte ve ilçe ile ulaşım aksamakta, hatta kesintiye uğramaktadır. Sonbahar aylarından itibaren ilçe yolu kapanmakta ve vatandaşlar ancak Hizan üzerinden, oldukça uzun süren bir yolculukla Van merkeze ulaşabilmektedir. Yaşanan acı tecrübelere rağmen, bölgede yeni kar tünelleri inşa edilmemiş ve çığ önlemleri için gerekli ilave tedbirler alınmamıştır. Oysa bu önlemlerin yaz aylarında, iklim koşulları uygunken yerine getirilmesi hem işçi sağlığı ve güvenliği açısından hem de tedbirlerin etkinliği bakımından büyük önem taşımaktadır. Bahçesaray ilçesine güvenli ulaşım sağlanması için ilave geçit, tünel ve yol çalışmalarının ivedilikle hızlandırılması gerekmektedir.” Dedi.

“İHALE VAR ÇALIŞMA YOK”

Dindar, "Bahçesaray yolu üzerinde yapılması planlanan birden fazla kar tüneli için ihale yapıldığı, ancak ihale sonrasında tünellerin uygun yerlere inşa edilmediği, yalnızca tek bir tünelin yapıldığı ve bu tünelin inşasında yolsuzluk ve usulsüzlüklerin yaşandığı iddia edilmektedir. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Van-Bahçesaray yolunda karayolu ekiplerince tespit edilen ve sürekli çığ düşen iki ayrı noktaya tünel yapılması için ihale ilanı yayınlandığı ifade edilmektedir. Buna göre, 2011/90268 numaralı ihale kapsamında, başlangıç noktası Çatak-Bahçesaray yol ayrımı olan karayolunun 23,100. kilometresinde 200 metrelik bir kar tünelinin, ikinci olarak ise 29,800. kilometresinde 1.800 metre uzunluğunda bir kar tünelinin yapılmasına karar verilmiş, yani toplamda 2.000 metrelik iki ayrı tünel planlanmıştır. Bu doğrultuda, Mayıs 2012’de Fermak İnşaat Taahhüt T.A.Ş. firması ihaleyi 51 milyon 798 bin 300 TL bedelle kazanmıştır. Ancak yüklenici firmanın ihale şartlarına tamamen aykırı hareket ederek iki tünel yerine yalnızca tek bir tünel yaptığı iddia edilmektedir. Belirtilen tapu ve harita bilgilerine göre, tünellerin Karayolları ekiplerince ihale şartlarında belirlenen çığ riski taşıyan noktalara değil, 26. kilometrede yer alan çığ riski bulunmayan düz bir araziye yapıldığı öne sürülmektedir. İhale şartnamesine aykırı olarak, iki ayrı tünelin yapılması gereken projede, firmanın yalnızca tek bir tünel inşa ettiği, üstelik bunun farklı bir noktaya ve planlanan iş bitim süresinden yıllar sonra yapıldığı halde firmaya 58 milyon TL ödeme yapıldığı iddia edilmektedir” diye konuştu.

“YOL VE TÜNEL ÇALIŞMALARI BAŞLATILMALIDIR”

İlçede biran önce yol ve tünel çalışmalarının başlaması gerektiğini kaydeden Dindar konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Yıllardır devam eden “kapalı yol ve ulaşım sorununa” bu haftada Bahçesaray halkı dikkat çekmek amacıyla kepenk kapatma, yürüyüş ve gösteri yaptığı kamuoyuna yansımıştır. Bahçesaray halkının güvenli ulaşım hakkı için gecikmeksizin yol ve tünel çalışmaları başlatılmalıdır. Bu bağlamda; 4-5 Şubat 2020’da Bahçesaray yolunda yaşanan çığ nedeniyle yaşamını yitirenlerin ailelerine yönelik sunulan destekler neler olmuştur? 4-5 Şubat 2020 tarihinde yaşanan ve 42 kişinin ölümüne neden olan çığ felaketinden sonra Çatak-Bahçesaray yolunda çığa karşı alınan ilave tedbirler nelerdir? Bu kapsamda kaç geçit, kar tüneli ve alternatif yol yapılmıştır?  4-5 Şubat 2020 tarihinden bu yana Çatak-Bahçesaray yolunda çığ riski ve çığ nedeniyle kaç defa yol trafiğe kapatılmıştır? 4-5 Şubat 2020 tarihinden bu yana kar yağışı ve çığ nedeniyle Bahçesaray yolu kaç kez ve ne kadar süreyle kapalı kalmıştır? Bahçesaray’da yaşayan yurttaşların ulaşım sorununa çözüm bulmak amacıyla hangi çalışmaları yürüteceksiniz? Mevcut durumda yapılan tünelin arazisi, tünel inşaatından önce kimlerin mülkiyetindeydi? Tünel ihalesi sürecinden önce mülkiyetlerin el değiştirmesi söz konusu olmuş mudur? Arazi kamulaştırılmış mıdır? Kamulaştırma bedeli ne kadar olmuştur ve kimlere ödenmiştir? Bahçesaray çığ tüneli ihalesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine açılmış bir soruşturma var mıdır? Yoksa, bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? Zamanında, yerinde ve yeterli sayıda çığ tüneli yapılmaması ve gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu 42 kişinin yaşamını yitirdiği çığ vakası nedeniyle devam eden veya biten bir soruşturma var mıdır?