Dünyanın en güzel ve en göz alıcı ülkelerinden bir tanesi Türkiye. Tarih boyunca Urartular başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış gerek doğal gerekse tarihi güzellikleriyle Anadolu yerli ve yabancı milyonlarca turistin akın ettiği bir cennet köşesi...
Ülkemizin her köşesi güzellikleriyle insanları kendine hayran bırakıyor. Konumlandıkları yerin iklim şartlarına, bitki örtüsüne ve daha birçok etkene bağlı olarak kimi doğal güzellikler için en uygun ziyaret dönemi yazın kimileri içinse kışın oluyor. İşte dağlarıyla, plajlarıyla, ırmaklarıyla, şelaleleriyle, peri bacalarıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Van’ın da aralarında yer aldığı Türkiye’nin 38 doğal güzelliği...
Van Gölü, Van
Türkiye’nin en büyük, dünyanın da en büyük sodalı gölü olma unvanını taşıyan Van Gölü, oldukça geniş bir alana yayılmış.
Van Gölü üzerinde oluşmuş 4 ada bulunuyor.
Muradiye Şelalesi, Van
Van’ın Muradiye ilçesinde, Bend-i Mahi üzerinde konumlanan Muradiye Şelalesi adını, Osmanlı Sultanı IV. Murat’tan almış. 50 metre yükseklikten sökülen şelale, dört mevsim kartpostallık manzaraya sahip oluyor.
Başkale Travertenleri
Van’ın Başkale ilçesinde bulunan ve Pamukkale’yi andıran doğa harikası travertenler, görenleri şaşırtıyor. Henüz çok fazla bilinmese de travertenlerin bulunduğu Dereiçi Mahallesi’nde yaşayanlar buranın da Pamukkale gibi hak ettiği ilgiyi görmesini istiyor.
Barındırdığı tarihi ve doğal güzelliklerle turistleri ağırlayan Van’da gizli kalmış doğa harikaları da ilgi bekliyor. Başkale’ye 35 kilometre uzaklıktaki Dereiçi Mahallesi’nde bulunan travertenler Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki doğal oluşumlara benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Cilo Dağı
Cilo Dağı, Türkiye'nin güneydoğusunda, Van Gölü'nün güneydoğusunda yer alan ve buzullarla kaplı yüksek bir dağdır. 4180 metre yüksekliğe sahip olan bu dağ, en yüksek noktası olan Reşko Tepesi ile dikkat çeker. Cilo Dağı, Türkiye'nin üçüncü en yüksek zirvesi olma özelliğini taşır.
Coğrafi Konum ve Özellikler
Batıda Amanos Dağları'ndan başlayarak sırasıyla Ergani, Malatya ve Bitlis dağları boyunca uzanan Toros sıradağlarının doğu ucunda yer alır. Cilo Dağı, Büyük Zap ve doğuda yer alan Avarobaşin akarsuları arasında bulunur. Dağın uzunluğu yaklaşık 45 km, genişliği ise 20 km civarındadır. Yaz aylarında bile dağın zirve sayılabilecek 3500-4000 metrelik yerlerinde kar ve buz eksik olmaz.
Kaval Şelalesi
Hakkari'de doğal güzelliğiyle öne çıkan Sineber Şelalesi, birçok ilin yanı sıra çeşitli ülkelerden kente gelen doğaseverlerin en çok ziyaret ettiği rotalardan biri oldu.
Huzur ve güven ortamıyla yıllardır saklı kalan güzellikleri yeniden keşfedilen Hakkari'de kış, dağ ve doğa turizminde hareketlilik yaşanıyor. Kentte, merkeze 50 kilometre uzaklıktaki Kaval köyü sınırlarındaki şelale, el değmemiş doğası ve kanyonuyla, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yeşilliklerle kaplı kayaların arasından süzülen, bir bölümü de metrelerce yükseklikten akan suları ile ziyaretçilere eşsiz görüntü sunan şelale, doğaseverlerin en çok görmek istediği yerlerin başında geliyor.
Karapınar Çölü, Konya
İpek Yolu üzerinde bulunan Karapınar, günümüzde gerek çölü gerekse tektonik gölleriyle pek çok ziyaretçinin ilgisini çekiyor.Türkiye’de rüzgar erozyonundan etkilenen tek yer olan Karapınar, Türkiye’nin tek çölü olduğu için görülmeyi hakediyor.
Ihlara Vadisi, Aksaray
Aksaray‘daki Ihlara Vadisi doğanın bir şaheseri olmakla birlikte tarihsel değere de sahip bir bölge. Zamanında vadi içerisinde çok sayıda kilise olsa da yalnızca 14 tanesi günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş. 10 tanesi de halen canlılığını koruyor.
Gökpınar Gölü, Sivas
Doğal Akvaryum olarak da adlandırılan Gökpınar Gölü, Sivas‘ın Gürün ilçesinde yer alıyor.Türkiye’nin saklı kalmış köşelerinden olan Gökpınar Gölü’nde mavinin ve yeşilin tüm tonlarına rastlayabilirsiniz.
Kapadokya, Nevşehir
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turizm bölgelerinden bir tanesi olan Kapadokya, sadece denizi ve güneşiyle değil, aynı zamanda tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor.
Cennet ve Cehennem Obrukları, Mersin
Mersin‘in Silifke ilçesinde konumlanan Cennet ve Cehennem Obrukları görenleri hayret düşürüyor.Obruklar, yeraltı sularının oluşturduğu erozyon sonucu meydana gelmiş. Suyun destekleyici kütle zamanla aşındırmasıyla tavan çöker ve obruk meydana gelir.
Erciyes Dağı, Kayseri
3 bin 917 metre yüksekliğindeki Erciyes, Türkiye’nin en yüksek dağlarından bir tanesi.Dümdüz ovaların arasından yükselen ve heybetiyle göz kamaştıran Erciyes Dağı’nın tepelerinde daima kar bulunur.
Salda Gölü, Burdur
Çevresi yemyeşil ormanlarla çevrili Salda Gölü, Türkiye’nin en temiz göllerinden biri. Beyaz ve kül rengi yumuşak kumlarıyla insanın ayaklarını okşayan alacalı sahili, Salda Gölü’ne turkuaz rengini veriyor.
Meke Gölü, Konya
Görüntüsü nazar boncuğunu andırdığı için ‘Dünyanın Nazar Boncuğu’ olarak adlandırılan Meke Gölü, dünyada eşine az rastlanan doğal güzelliklerden bir tanesi.
Damlataş Mağarası, Antalya
1948 senesinde liman inşaatında kullanılması için taş çıkartmak adına açılan ocak sayesinde keşfedilmiş.Giriş kısmında 50 metrelik geçit bulunuyor. 15 metre yükseklikteki geçidi aştıktan sonra ziyaretçileri silindirik formda bir boşluk karşılıyor. Bu boşluktan mağaranın derinliklerine iniliyor.Büyüleyici bir görünüme sahip olan mağara aynı zaman astım hastalarına da iyi geliyor. Doktor tavsiyesiyle mağarada 21 günlük kür uygulayan insanlar bulunuyor.
Gölyazı ve Uluabat Gölü, Bursa
Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemlerinden izlere rastlayabileceğiniz bu bölgedeki ağaçlar, ilkbahar aylarında karların erimesi ve yağışın artmasıyla su içinde kalır. Bu suda ördekler ve pelikanlar yüzer. Türkiye’nin hiçbir yerinde kolay kolay rastlanmayacak bir görüntüyle karşı karşıya kalırsınız.
Manavgat Şelalesi, Antalya
Manzarasıyla da insanı mest eden şelalenin çevresinde yeşilin her tonuna rastlayabileceğiniz gibi restoranlara, hediyelik eşya dükkanlarına, çay bahçelerine ev sahipliği yapıyor.Piknik alanları da bulunan bölgede trekking ve kamp gibi etkinlikler oldukça fazla rağbet görüyor.
Kaz Dağları, Balıkesir
İda Dağı olarak da adlandırılan Kaz Dağları, antik dönemden başlayarak günümüze kadar birçok efsaneye konu olmuş.‘Tanrıların Armağanı’ olarak nitelendirilen Kaz Dağları, Marmara Bölgesi’nin yoğun yaşamı altında stresle boğuşanlar için altın değeri taşıyor.
Borçka Karagöl Milli Parkı, Artvin
Doğa müzesi olarak da bilinen ve Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biri olan Borçka Karagöl Milli Parkı, doğanın insana bahşettiği nadide güzelliklerden bir tanesi.
Karain Mağarası, Antalya
Antalya’nın Yağca Köyü’nde bulunan Karain Mağarası, Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından bir tanesi. İnsanlık tarihine ışık tutması açısından son derece önemli bulgulara rastlanan Karain Mağarası’nda neandertal insanların kalıntılarına rastlanmış.
Kızkumu, Muğla
Muğla’nın Marmaris ilçesinde konumlanan Kızkumu, 600 metre boyunca denizin içerisinde uzanan batık patikası. Türkiye’nin önemli turistik noktalarından olan Kızkumu’nda yol boyunca su seviyesi dizlere kadar geliyor.
Nemrut Dağı, Adıyaman
Batı kıyılarına biraz uzak olsa da dünyanın dört bir yanından turistin Nemrut Dağı’na gelmelerinin bir sebebi var.
Adıyaman‘ın Kahta ilçesinde konumlanan Nemrut Dağı 2150 metre yüksekliğinde. Dağın yamaçlarında, zamanın Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından, tanrılara ve atalarına minnettarlığını sunmak için inşa ettirdiği mezarı ve anıtsal heykeller bulunuyor. Bu kalıntılara Nemrut Dağı’nın büyüleyici manzarası eklenince ortaya bir şaheser çıkıyor.
Likya Yolu, Muğla – Antalya
Likyalılar tarafından kullanılan bir ticaret yolu olan Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Geyikbayırı’nda bitiyor.
Gorgit Yaylası, Artvin
Artvin‘in Macahel Bölgesi’nde konumlanan Golgit Yaylası’nda rakım 1700.Doğayla insanın bir araya gelip de mutlak huzurun sürdüğü bir yer alan Gorgit Yaylası’na arabayla ulaşmak mümkün değil. Yalnızca yürünerek gidilebiliyor.
Uzungöl, Trabzon
Son dönemde Karadeniz turlarının popülerleşmesiyle birlikte gizli kalmış güzellikler de bir bir açığa çıkıyor. Tranbzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik bir belde olan Uzungöl adını, hemen kıyısına inşa edildiği gölden alıyor.
Kleopatra Plajı, Alanya
Doğa harikası olarak nitelendirilen Kleopatra Plajı, mavi bayraklı bir plaj. 2 kilometre uzunluğa sahip plaj, adını Antik Mısır kraliçesi Kleopatra’dan almış. Rivayete göre, Romalı General Mark Antony, Alanya ve çevresini Kleopatra’ya hediye etmiş. Kleopatra da her gün yüzmek için Kleopatra Plajı’na gidermiş.
Saklıkent Kanyonu, Muğla
Türkiye’nin cennet köşesi Fethiye, birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. 26 sene önce bir çoban tarafından keşfedilen Saklıkent’te bu güzelliklerden bir tanesi.
Şehriban Kanyonu, Kastamonu
Türkiye’nin henüz keşfedilmemiş doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Şehriban Kanyonu, Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde bulunuyor. Dik yamaçların yer yer birbirine yaklaşmasıyla kanyonun iki ucundaki mesafe 1 metreye kadar düşse de ortaya enfes bir manzara çıkıyor.
Ayder Yaylası, Rize
Rize‘deki Ayder Yaylası’nın tarihi 13. yüzyıla dayanıyor.19. yüzyıldan itibaren kalıcı olarak başladığı bölge 1944 senesinde Milli Park ilan edilmiş, 1987’de de turizme açılmış. Uzayıp giden yaylalar arasında yeşilin her tonunu barındıran Ayder Yaylası‘nda dağların arasından akıp giden bir dere ve tepelere sanki insan eliyle gökten inme kondurulmuş ahşap evler, ziyaretçilere tarifsiz bir mutluluk veriyor.
Düden Şelalesi, Antalya
Dünyanın dört bir yanından ziyaretçinin görmeye geldiği Düden Şelalesi Antalya'nın doğal güzelliklerinden. Düden Şelalesi’nde akan su ortalama 15 kilometre mesafede konumlanan Lara Plajı’nda 50 metre yükseklikten denize dökülüyor.
Ölüdeniz, Muğla
Fethiye‘nin dünyaya nam salmış plajı Ölüdeniz, yeşil ile mavinin buluştuğu muhteşem bir doğa harikası.
Pamukkale, Denizli
Pamukkale Travertenleri oldukça ender görülen bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Çeşitli nedenlerden kaynaklı, ortama bağlı kimyasal reaksiyonlar sonucunda çökelme meydana gelerek kayaçlar ortaya çıkıyor.
Pamukkale termal kaynağının oluşumuna sebebiyet veren jeolojik olaylar geniş bir çevreyi etkilemiş. Bölgede, sıcaklıkları 35 ila 100 C arasında değişkenlik gösteren 17 sıcak su alanı yer alıyor. Pamukkale termal kaynağı, antik dönemlerden beri kullanılıyor.
Yedigöller Milli Parkı, Bolu
1965 senesinde Milli Park statüsü kazanmış olan Yedigöller, büyük kayaların vadilerin önünü kapatmasıyla meydana gelmiş 7 gölden oluşuyor.
Ağrı Dağı, Ağrı
5137 metreyle Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, Nuh’un gemisi efsanesinde de yer alıyor. Efsaneye göre Nuh’un gemisi Ağrı Dağı’nda karaya oturmuş. Bu efsaneye inanan birçok insan da gemiyi aramaya koyulmuş. Günümüzde de dağ tırmanışı yapanların birçoğu bu efsaneyi kendilerine rehber alarak yola çıkıyorlar.
Olimpos, Antalya
Doğa tatili yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yer olan Olimpos, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir belde.
İztuzu Plajı, Muğla
İztuzu Plajı, Muğla’nın Dalyan ilçesinde konumlanıyor. Avrupa’nın en iyi plajı seçilen İztuzu, İngiliz ‘The Times’ gazetesi tarafından yapılan 6 aylık araştırmanın sonucunda da ‘Avrupa’nın En İyi Açık Alanı’ ilan edilmiş.
Tortum Şelalesi, Erzurum
Dünyanın en büyük şelalelerinden bir tanesi olan Tortum Şelalesi, 48 metre yükseklikten akıyor. Tortum Şelalesi, 1700’lerde Kemerlidağ’dan kopan büyük bir kütlenin Tortum Çayı’nın aktığı Tev Vadisi’ni tıkamasıyla oluşmuş.
Kaputaj Plajı, Antalya
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesinde konumlanan Kaputaj Plajı, kendisine çevreleyen etkileyici kayalıklardan adını alan ülkemizin ender doğal güzelliklerinden bir tanesi.
Kelebekler Vadisi, Muğla
Muğla‘nın Fethiye ilçesinde iki yüksek yamaç arasından filizlenen Kelebekler Vadisi, el değmemiş güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor.