Türkiye’deki istatistiklere göre en tehlikeli 10 meslek belli oldu. Yapılan incelemelerde en tehlikeli meslek olarak inşaat işçiliği ilk sırada yer almakta. En fazla iş kazasının meydana geldiği meslek grubu inşaat işçiliği olurken Vanlı vatandaşlar en çok inşaat işçiliğinde çalışmaktadır. Vanlı iş insanları da genellikle inşaat sektöründe tanınan isimler olmuştur. İnşaat işçiliğinin ilk sırada yer almasının sebebi iş kazaları, yükseklik riski, elektrik çarpması, yaralanma, zehirlenme ve meslek hastalıklarının oluşmasıdır.
En tehlikeli meslekler sırasıyla şu şekildedir:
- İnşaat işçiliği
- Madencilik
- Uzun Yol Şoförlüğü
- İmalat sanayi
- Sağlık Çalışanları
- Masa Başında Çalışanlar
- Gazetecilik
- İtfaiyecilik
- Pilotluk
- Enerji Hattı Çalışanları
İnşaat işçiliği
En fazla iş kazasının meydana geldiği meslek grubu inşaat işçiliği olurken Vanlı vatandaşlar en çok inşaat işçiliğinde çalışmaktadır. . İnşaat işçiliğinin ilk sırada yer almasının sebebi iş kazaları, yükseklik riski, elektrik çarpması, yaralanma, zehirlenme ve meslek hastalıklarının oluşmasıdır.
Madencilik
Madencilik mesleği, en yüksek risk grubundaki mesleklerden biridir ve birçok potansiyel tehlike barındırır. Göçük, patlama, zehirlenme, sağlık sorunları ve yaralanma riskleri nedeniyle en tehlikeli meslek sıralamasında yer alıyor.
Uzun Yol Şoförlüğü
Nakliye sektöründe çalışan uzun yol şoförleri, yükleri istenilen zamanda ulaştırabilmek için uzun saatler boyunca araç kullanmak zorunda kalıyor. Ayrıca ülkemizin ekonomik durumu göz önüne alındığında, araç bakımlarında eksiklikler olabilmektedir bu nedenle sosyal izolasyon, sağlık sorunlar ve trafik kazaları gibi tehlikeler doğura bilen bir meslek dalı.
İmalat sanayi
Başta metal ve döküm sanayi olmak üzere, mobilya, tarım, dokuma gibi geniş bir yelpazedeki endüstrileri kapsayan sektörlerde her yıl birçok iş kazası meydana gelmektedir. Bu meslek dalından ısı ve yanma, makine kazaları, kimyasal maddeler, gürültü biyolojik tehlikeler gibi sorunlar yaratabiliyor.
Sağlık Çalışanları
Ülkemizde sağlık çalışanları hasta yakınları tarafından darp ve şiddete maruz kalırken, aynı zamanda enfeksiyon riski, fiziksel yaralanma ve benzeri sorunlar nedeniyle tehlikeli meslek grupları arasında yer alıyor.
Masa Başında Çalışanlar
Masa başı çalışanlar uzun süreli çalışma nedeniyle hareketsiz kalma, göz sorunları, psikolojik sorunlar gibi sıkıntılar yaşayabilir.
Gazetecilik
Türkiye’de gazetecilik mesleğini, özellikle son yıllarda güvenlik riski artan meslekler arasında. Gazetecilik mesleğinin tehlikeli olmasının nedenleri arasında, Yargı riski, fiziksel risk, psikolojik risk, etik risk, iş kaybı riski ve daha birçok risklerden dolayı tehlikeli meslek grubunda yer alıyor.
İtfaiyecilik
Yangınları söndürmek, kazazedeleri kurtarmak ve diğer acil durumlara müdahale etmek gibi riskli bir işle uğraşan itfaiyecilerin maruz kaldıkları riskler yaralanma, yangın, zehirlenme, psikolojik risk gibi riskler barındıran bir meslek dalıdır.
Pilotluk
Hava kazaları, sağlık sorunları, uçuş saatleri ve yorgunluk gibi nedenlerden dolayı riskli meslek grupları arasında yer alıyor.
Enerji Hattı Çalışanları
Enerji hattı çalışanlarının bulunduğu meslek grubu, Alınan koruyucu önlemler sayesinde iş kazası oranı çok yüksek seviyelerde olmasa da çeşitli risklere sahip. İş kazaları, elektrik çarpmaları, düşme gibi riskler barındıran bir meslek grubu.